Professori Jouko Martikainen: ”Luther oli suurin mystikko”

 

Saksasta Göttingenin yliopistosta eläkkeelle jäänyt Martikainen viettää kissanpäiviään rouvansa kanssa Liedossa, Pulkkion Torpassa.

Martikaiset ovat rakentaneet torppaan tohtorihautomon ja infrapunasaunan lisäksi kappelin, josta löytyy ikonitaiteilijan maalauksia.

Pääsiäiseen mieltynyt Martikainen sanoo, että Luther oli mystikoista suurin.

– Tämä on vanha talli, Martikainen kertoo ja esittelee takaseinässä olevaa taideteosta. Lantaluukkuun on maalattu taulu, jossa kamalassa suossa kasvaa mehevä lakka. Taulun nimi on syntisen vanhurskautus.

– Torpassamme vierailee pitkin vuotta paljon erilaisia ryhmiä, joille esittelemme kappelia. Pidämme samalla pienen hartaushetken.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Suurin mystikko

Jouko Martikainen pitää kappeliaan henkilökohtaisena hartaudenharjoituspaikkana. Hän katsoo yhtyvänsä siten luterilaiseen perinteeseen.

Luther oli professorin mukaan kristikunnan kaikkien aikojen suurin mystikko ja hänen Galatalaiskirjeen selityksensä maailman laajin mystiikan esitys.

– Luther toteaa siinä, että vanhurskauttaminen on salaisuus. Se joka uskoo, liittyy Kristukseen sillä tavalla, että hän ei oikeastaan itsekään tiedä miten se tapahtuu.

– Asia on paljon suurempi kuin ymmärryksemme, eikä kielemme pysty sitä ilmaisemaan.

Lue lisää Martikaisesta, pääsiäisestä ja mystiikasta uusimmasta Elämään-lehdestä

 
Artikkelibanneri perussanoma