Poliisille laaja tutkintapyyntö seurakuntavaaleista

 

Tietotekniikan insinööri Seppo Hauta-Aho on jättänyt poliisille tutkintapyynnön viime marraskuun seurakuntavaaleista.

Hauta-Aho epäilee, että kirkosta eronneet ovat äänestäneet Kallion seurakunnassa ja Tampereen sekä Kuopion seurakunnissa, vaikka heillä ei ole äänioikeutta.

Hän pyytää poliisia tutkimaan myös, ovatko yksityishenkilöt syyllistyneet julkiseen rikokseen kehottaessaan kirkosta eronneita äänestämään.

Janakkalan seurakuntaan kuuluva Hauta-Aho osoittaa tutkintapyynnössään rikoslaista (14 luku 3§), että ”yleisissä vaaleissa – johon lukeutuvat yleiset kirkolliset vaalit – äänestäminen ilman äänioikeutta on rikos ja rangaistava teko, josta voi saada jopa vuoden vankeutta.” Myös yllyttäminen ja avunanto rikokseen ovat rangaistavia tekoja.

– Kirkon olisi ollut helppo ohjeistaa vaalien toimitsijoita eronneiden äänioikeudettomuuden suhteen.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Nyt haluttiin, että liberaalit ehdokkaat saavat ääniä niiltä, jotka erosivat, Hauta-Aho arvelee.

Hauta-Ahon mukaan äänestäjät saatettiin tahallaan myös eriarvoiseen asemaan.

– Koulujen lähelle vietiin äänestyspaikkoja äänestyksen helpottamiseksi. Työikäisten lähelle ei viety. Taustalla oleva ajatus nuorien äänestäjien suosimista liberaaleista arvoista on mielestäni selvä. Nuoret saadaan helposti ajattelemaan tietyllä tavalla. 

”Syyllistyikö ministeri avunantoon?”

Hauta-Aho mainitsee 22.2. jätetyssä tutkintapyynnössään nimeltä muun muassa valtiotieteen tohtori Sari Roman-Lagerspetzin, joka oli Hauta-Ahon lainaaman Kotimaa24-verkkolehden jutun mukaan kehottanut kirkosta eronneita äänestämään Tulkaa kaikki -liikkeen seurakuntavaalikampanjan avajaisissa Helsingissä: ”Tulkaa siis kaikki eronneet takaisin tai ainakin äänestämään!”

– Ei voida olettaa, että valtiotieteen tohtori ei tuntisi lainsäädäntöä tältä osin.

Samassa tilaisuudessa vieraili, myös oikeusministeri Tuija Brax. Hauta-Ahon pyytää tutkimaan, syyllistyikö Brax avunantoon, koska hän ei puuttunut Roman-Lagerspetzin kehotukseen.

– Toivon, että viranomaiset toteuttavat sen, mitä laki sanoo. Jos se edellyttää vaalien uusimista, olkoon niin, Hauta-Aho sanoo.

Poliisi ei ole reagoinut

Tutkintapyyntö koskee Tulkaa kaikki -liikkeen vaikuttajien lisäksi julkiseen rikokseen kehottamisen osalta Nelosen uutisten, Aamulehden ja STT:n toimittajia. Hauta-Aho pyytää tutkimaan myös kirkon vaaliohjeiden antajien toiminnan sekä äänestäjät.

– Monet ovat äänestäneet lainvastaisesti tietämättään, mutta kirkon osalta äänioikeusinformaation pimittäminen on varmasti tahallista, Hauta-Aho väittää.

Hauta-Aho jätti tutkintapyyntönsä poliisille 22.2. Toistaiseksi poliisi ei ole reagoinut siihen.

– Tietooni ei ole tullut mitään esitutkintapäätöstä, Hauta-Aho kertoo.

 

Lue Seppo Hauta-Ahon tutkintapyyntö kokonaisuudessaan.

 
Artikkelibanneri perussanoma