Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pitkään tehdystä työstä japanilaiset ymmärtävät lähetysjärjestön uskollisuuden – Lähetystyö kantaa yllättäviäkin hedelmiä

 

Kuva: Ari Suomi

Lähetyksen kesäpäivillä Hyvinkäällä kuultiin ajankohtaisia kuulumisia eri työalueilta. Lähetystyöntekijät kertoivat, miten työ etenee: miten he ovat saaneet olla kylvämässä evankeliumia ja millaisia hedelmiä työ kantaa.

Mongoliassa on nähty hedelmän kantamisen kaari työn haaveista sadon kypsymiseen.

Vuodesta 1998 Mongoliassa lähettinä toiminut Mika Laiho toi tuoreita terveisiä työalueelta. Mika Laiho on ollut aloittamassa työtä Arhangai-nimisellä paikkakunnalla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Hän kertoi työtä aloitettaessa olleista haaveista: että joku tulisi uskoon, syntyisi seurakunta ja olisi jonkinlaista raamattuopetusta. Hän kertoi, että ovat saaneet nähdä kaikkien näiden toteutuvan jollakin tasolla.

Yhden luterilaisen kirkon syntyminen on siinä mielessä erikoinen hedelmä, että se on syntynyt norjalaisen ja suomalaisen lähetyksen työn tuloksena. Hienoa Laihon mukaan on se, että syntyi yksi kirkko eikä esimerkiksi kahta: Suomi- ja Norja-kirkkoa. Mongolian evankelisluterilaiseen kirkkoon (MELC) kuuluun noin 10–15 seurakuntaa.

– Tämä on hämmästyttävää buddhalaisessa maassa, jossa esimerkiksi buddhalaiset temppelit ovat kaikki itsenäisiä.

Arhangain alueella toimiva raamattukoulu on ollut Laihon mukaan yksi ihmeellinen työn hedelmä. Raamattukouluun on kutsuttu mukaan kaikkia alueen seurakuntia riippumatta siitä, onko seurakunta lähtenyt liikkeelle Kylväjän työn tuloksena tai jonkun muun työstä. Kutsu on otettu laajalti vastaan ja raamattukoulussa on ollut paljon osallistujia.

Japanissa Kylväjä on tehnyt työtä perustamisestaan lähtien Norjan Luterilaisen Lähetysliiton (NLM) työyhteydessä. Vuosikymmenten työstä voidaan edelleen puhua varhaiskylvönä. Kylväjän lähetit Johanna ja Jüri Perendi työskentelevät Japanissa Länsi-Japanin evankelisluterilaisessa kirkossa (WJELC). Jüri Perendi kertoo japanilaisten arvostavat jatkuvuutta ja rauhaa.

– Kylväjän pitkästä läsnäolosta Japanissa japanilaiset ymmärtävät, että olemme siellä uskollisesti.

Uutta hedelmää Japanin-työssä on tänä kesänä aloittava koko Länsi-Japanin kirkon ensimmäinen japanilainen nuorisotyöntekijä. Nuorisotyötä on tehty aiemminkin monessa kirkon seurakunnassa, mutta kyseinen työntekijä on ensimmäinen erikseen juuri nuorisotyöhön nimetty henkilö.

Saara ja Thomas Bengtsson toimivat Bangladeshissa kehitysyhteistyön tehtävissä ja kirkon apuna kummityön kautta. Saara Bengtssonin mukaan ELCB-kirkon kohtaamista haasteista ja vaikeuksista huolimatta paljon hyvää on tapahtunut ja saatu aikaan.

– Jo se on hedelmää, että tätä työtä olemassa. Ihan viime vuosina olemme iloinneet erityisesti nuorista. Pari kertaa on järjestetty nuorille evankelioimis- ja raamattuleiri. Niiden jälkeen nuoret ovat kertoneet, että heillä on ihan erilainen suhde Jumalaan ja että Jumalalle voi puhua suoraan ja henkilökohtaisesti – ei vain tyhjiä sanoja.

Leireillä olleet nuoret ovat innostuneet ja rohkaistuneet evankeliumin kertomisesta lähikyliin muille ihmisille.

Venäjän Kaukoidässä Burjatiassa lähettinä oleva Arja Halttunen kertoi työn etenemisestä burjaattien keskuudessa. Suurin haaste Halttusen mukaan burjaatti-työssä on maaseudulla, jossa noin puolet burjaateista asuu.

– Kaupungeissa burjaatteja voidaan kohdata venäjäksi, mutta aitojen burjaatti-kylien kohdalla on kysymys, miten sinne viedään evankeliumi, kertoo Halttunen. Vain suurimmissa maaseudun aluekeskuksissa on ortodoksikirkkoja ja joissakin tapauksissa protestanttisia seurakuntia, mutta burjaatti-kylissä ei ole mitään.

Burjaatteja asuu myös Burjatian tasavallan ulkopuolella idässä Aginskin burjaatti-alueella sekä Baikaljärven länsipuolella Ust-Ordinskin burjaattialueella. Molemmat ovat aitoja maaseutualueita.

Työalueen toinen lähetti Anitta Lepomaa ja on puolisonsa Vladimir Nikiforovin kanssa tehnyt Tunkan alueelle Baikaljärven eteläpuolelle vuodesta 2006 lähtien evankeliointimatkoja. Alueelle on syntynyt matkojen hedelmänä pieni uskovien joukko. Alueella on paljon työmahdollisuuksia.

Kun Kylväjän Etu-Aasian, Japani ja Itä-Siperian työaluevastaava Tapio Pokka keskusteli Inkerin kirkon piispan Aarre Kuukaupin alueen työhaasteista, tuli esille vahvasti esiin juuri työ maaseutualueiden burjaattien tavoittamiseksi.

Nyt kutsun tuohon työhön on saanut Arja Halttunen. Ajatuksena on muuttaa Ulan-Udesta Irkutskin kaupunkiin Baikalin länsipuolelle, josta käsin burjaattityön tekeminen sekä Tunkan alueella että pohjoisempana olevan Ust-Ordinskin alueella olisi mahdollista. Ajatuksena on, että työ alkaisi Arshanin kylästä käsin. Arshan on kylpyläpaikkakunta, johon kylpylän ansiosta tulee paljon turisteja, joten paikkakunnalla on totuttu muualta tuleviin.

Arja Halttusen mukaan työn aloittaminen uudessa paikassa ei kuitenkaan ole yksinkertaista haaveista huolimatta.

– Tarvitaan paljon esirukousta, jotta työ voi alkaa.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuvat Hyvinkäällä sunnuntaihin saakka. Lauantai-ilta huipentuu työalueelle palaavien lähettien ja uusien työntekijöiden siunaamiseen sekä lähetysjohtaja Pekka Mäkipään eläköitymisen juhlistamiseen.

Lähetyksen kesäpäivien järjestäjinä ovat tänä vuonna Hyvinkään seurakunta ja Lähetysyhdistys Kylväjä. Lähetyksen kesäpäiville voi osallistua paitsi paikan päällä, myös nettiradion ja Järviradion välityksellä. Radioitavat ohjelmat löytyvät Lähetyksen kesäpäivien sivuilta.

 
Kylvaja artikkelibanneri