Eija-Riitta Korhola Sanan suvipäivillä: ”Jeesus oli muutosagentti”

 

– Jeesuksen opetukset mullistivat käsityksen ihmisarvosta, Eija-Riitta Korhola totesi Sanan suvipäivillä Vivamossa.

Kirjailija Eija-Riitta Korhola on kyllästynyt puhumaan ilmastopolitiikasta, sen sijaan Jeesuksesta hän puhuu mielellään.

Kirjailija ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on saapunut Sanan suvipäiville Vivamoon luennoimaan aiheesta Yhteinen maailmamme – huolen ja toivon aiheita.

Luennon aluksi juontaja Mika Lahtinen esittelee puhujan ja johdattaa yleisön laulamaan onnittelulaulun 60-vuotta täyttävälle Korholalle.

Kotimaa neliöb. 30.9.-6.10.

Korholan toiveesta alustuksen otsikkoa on pyöristetty yleiseen suuntaan. Ilmeisesti alkuperäisenä toimeksiantona oli luento ilmastonmuutoshuoleen liittyen.

– Olen kyllästynyt koko aiheeseen, Korhola toteaa, mutta suostuu muutaman sanan aiheesta puhumaan.

Korholaa turhauttaa ylikuumentunut ilmastohypetys, joka ei ota riittävästi huomioon ihmisen luovuutta ja teknologian vallankumousta.

– Aiheen ympärillä on liioittelua ja katastrofiajattelua. Ihmiskunnan suurin ongelma kaipaa luovaa lähestymistapaa. Ihmisen kyky luovuuteen ja kekseliäisyyteen on valtava.

– Euroopan unionin osuus maailman fossiilisista päästöistä on kymmenen prosenttia ja Suomen osuus vain 0,1 prosenttia. Kannan huolta siitä, että Euroopan päästövähennykset eivät vähennä päästöjä globaalisti. Leikkaukset EU:ssa aiheuttavat päästöjä muualla.

Euroopan aiheuttamat päästöt ovat kasvaneet, kun otetaan huomioon tuontituotteiden kulutuksen kasvu.

– Päästöt kasvavat koko ajan kehittyvissä maissa, joihin ei kohdistu päästöjen leikkausvaatimuksia samaan tapaan kuin kehittyneisiin maihin. Nuoret ihmiset eivät ota tätä riittävästi huomioon.

– Toinen huolenaiheeni on Euroopan talous. Euroalueen kyky vastata kriiseihin ja taantumiin on heikentynyt. Euroalue on hauras ja sen maat ovat velkaantuneita.

Jeesuksen merkityksen havaitsee myös ei-kristitty

Toivoa Euroopalla kuitenkin on. Evankeliumin valo voi loistaa kristittyjen kautta. Eija-Riitta Korhola rohkaisee kuulijoita toimimaan omalla paikallaan ja omassa tehtävässään Jumalan kunniaksi, sillä lopulta vain sillä on merkitystä, kun kaikki muu otetaan pois.

– Jeesus sanoi, että te olette maailman valo. ”Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa.” (Matt. 5:16)

Eija-Riitta Korhola kertoo esimerkkien kautta, kuinka evankeliumin valo on loistanut eri tilanteissa ja Matteuksen evankeliumin kohta on tullut todeksi.

– Olin kerran puhujana erässä isossa kiinalaisessa yrityksessä. Tilaajan toiveena oli, että valaisisin Jeesuksen opetuksen vaikutuksia hyvinvointiin, onnellisuuteen ja korruption ehkäisyyn.

Kyse ei Korholan mukaan ollut yritysjohtajan halusta tulla uskoon, vaan tämä oli yksinkertaisesti tehnyt havainnon, että hyvinvointi ja ihmisten välinen tasa-arvo oli suurinta Pohjoismaissa, joissa yhteiskuntien perustana on kristinusko.

– He halusivat tietää, mikä Jeesuksen opetuksessa oli niin vallankumouksellista, ja että olisiko se kopioitavissa.

Korhola kertoo myös toisen esimerkin vuosien takaa. Pakistanin entinen ja edesmennyt pääministeri Benazir Bhutto oli todennut eräässä tilaisuudessa, että Pohjoismaisten naisten hyvä asema johtuu Jeesuksesta.

Kolmas esimerkki kristinuskon vaikutuksesta yhteiskuntaan löytyy Lähi-idästä, Syyriasta.

– Syyriassa parhaat koulut ja sairaalat olivat kristittyjen ylläpitämiä. Kun kristittyjä alettiin vainota, se romahdutti infrastruktuuria.

Eija-Riitta Korhola muistuttaa, että kristinuskon ydin, Jeesus, oli maailmanhistorian menestynein ihminen.

– Hänen opetuksensa mullistivat käsityksen ihmisarvosta. Jeesus oli muutosagentti, joka asetti lapsen esikuvaksi, nosti naisen miehen rinnallakulkijaksi, sairas sai ihmisarvon ja syyllisten etsimisen kierre katkaistiin. Jeesuksella oli ja on enemmän seuraajia kuin kenelläkään toisella.

– Kaikkein mullistavin asia ei kuitenkaan liity siihen, mitä Jeesus teki, vaan kuka hän oli. Hän syntyi karjakaukaloon, kasvoi pakolaisena, elätti itsensä käsityöläisenä ja kuoli rikollisena. Trappistimunkki Thomas Mertonin mukaan Jumala suostui heikoksi, jotta ihmiset saisivat valita vapaasti, mitä tekevät,

Korhola lainaa filosofi Sören Kierkegaardia, joka on todennut, että sama Jumala ”joka voisi asettaa kätensä raskaana maan päälle, tekee kosketuksestaan niin keveän, että luotu olento saa itsenäisyyden.”

– Tällainen valo tuli keskellemme. Meille on mahdollista heijastaa sitä valoa.