Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Piispa Kalliala valtiopäivien avajaissaarnassa: ”Kaikki tiet vievät Emmaukseen”

 

Turun piispa Kaarlo Kalliala korostaa valtiopäivien avajaissaarnassaan ihmisten yhtäläisyyttä ja samanarvoisuutta.

Saarna perustuu ensimmäisen pääsiäisen tapahtumiin Emmauksen tiellä sekä sotavuoden 1943 pääsiäistapahtumiin rajan tuntumassa Kaljalanjärvellä.

Piispa toi esiin sen, miten suomalainen sotilas ja venäläiset vangit toivottivat toisilleen hyvää pääsiäistä.

– Illasta Emmauksen tiellä on tuohon aamuun Kaljalanjärven tiellä runsaat 1900 vuotta, mutta nämä tiet juoksevat yksiin, Kalliala sanoi.

– Kaikki tiet vievät Emmaukseen, samasta on kysymys. Kysymys on tunnistamisesta. Keitä nuo oikein ovat ja kuka tuo oikein on? Miten toinen nähdään oikein, oikeimmin, sellaisena kuin hän oikeastaan on?

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Piispa totesi, että ihmiset ovat syvimmiltään yhtäläisiä ja perinjuurisimmillaan samanarvoisia.

– Ihmisyys on jakamaton: on viime kädessä – ja jo ensi kädessäkin – yhdentekevää, onko joku vanki vai vapaa, onko hän tällä puolen tai vastapuolella, samaa kieltä puhuva vai erikielinen, minun tavallani uskova tai eri tavoin, kaltaiseni vai toisenlainen, Kalliala korosti.

– Seitsemän vaalikauden päästä 2038 pääsiäinen on yhtä myöhään kuin 1943. Ehdoton realismi ja tyhjentymätön toivo saavat luottamaan, että jokaisen ihmisen ihmisyyden tunnistaminen nousee silloinkin ylös ja että valtaa tuolloinkin annetaan ja käytetään, jotta sillä palveltaisiin.

 
Artikkelibanneri perussanoma