Ryttylän naistenpäivät kokosivat etäosallistujia Itävaltaa ja Etelä-Afrikkaa myöten

 
Joanna ja Petteri Rantamäki. Kuva: Riku Pesonen

Joanna ja Petteri Rantamäki ajattelevat, että Jumalalla on suunnitelma ja tarkoitus joka hetkessä korona-aikanakin. ”Koko elämän kuuluis olla sitä, et eläis Jumalalle, on paikka tai aika mikä vaan”, Joanna Rantamäki sanoi Kansanlähetysopiston naistenpäivillä. Kuva: Riku Pesonen

Samalla kun pandemia-aika on tuonut rajoitteita ja vähentänyt rajusti harrastustoimintaa, se on avannut uusia mahdollisuuksia ja toimintamuotoja.

Teknologia mahdollistaa seurakunnan yhteyden ja yhteisöllisyyden koronasulusta huolimatta. Viime viikonloppuna Kansanlähetyksen naistenpäiviä seurasi lähes 300 maksanutta osallistujaa netin välityksellä. Järjestön uudet lähetystyöntekijät Joanna ja Petteri Rantamäki olivat verkkotapahtumassa kertomassa omasta kutsumuksestaan.

– Nyt eletään kiinnostavaa aikaa. Tavallisesti seurakuntien tai piirijärjestöjen tilaisuuksissa vieraillessa kuluu päivä tai koko viikonloppu. Nyt Suomen poikkeusolojen aikana ei voida tehdä seurakuntavierailuja paikan päällä, mutta onneksi meillä on hyvät yhteydet kyberavaruudessa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Rantamäistä on sinänsä huvittavaa, kuinka helppoa verkkotapahtumaan osallistuminen on. Ensin elellään omaa tavallista sunnuntaipäivää ja sitten ollaankin yhtäkkiä tunti vierailulla netin välityksellä.

– Tietysti harmittaa, ettei voida käydä kasvotusten kertomassa työstämme, mutta samalla etävierailut ovat suuri siunaus. Naistenpäivillä oli mukava puhua.

Naistenpäivien juontajana toiminut Anneli Jokimies kertoo, että tapahtuman tavoitteena oli yhteyden kokemus ja palautteiden mukaan se myös saavutettiin.

– Oli uskomaton tunne, kun chattiin tuli viestejä aina Etelä-Afrikkaa myöten, Itävallasta ja Ruotsista ja eri puolilta Suomea. Naiset toivottivat chatin kautta siunausta ja kertoivat kokeneensa ihanaa Pyhän Hengen yhteyttä, Jokimies toteaa.

Raamatun opiskelu on helpompaa kuin koskaan

Kansanlähetysopiston muutkin etäopiskelumahdollisuudet ovat siirtyneet uudelle tasolle. Verkkokoulutusvastaava Mattias Kaitainen iloitsee siitä, että verkkoraamattukoulun kurssien osallistujamäärä on melkein tuplaantunut viime syksystä. Palaute on ollut hänen mukaansa pääosin myönteistä.

– Monet ovat yhden kurssin suoritettuaan jatkaneet seuraavalla kurssilla ja vinkanneet kavereilleenkin. Ei ole juuri tarvinnut markkinoida kursseja, Kaitainen sanoo.

Kansanlähetysopiston koulutustarjonnassa yksi kehityskohde, jota koko ajan pyritään parantamaan on yhteisöllisyys. Kaitainen myöntää, että verkkokokoontuminen ei toki korvaa seurakunnan kokoontumista.

– Uskon, että ihmiset pääsevät ajatuksen tasolla kokemaan yhteyttä, kun yhdessä jaetaan pohdintoja ja keskustellaan niistä pohdinnoista siellä tekstialustalla. Joillain kursseilla olemme järjestäneet myös Teams-tapaamisia. Eihän se toki korvaa live-yhteyttä, mutta tuo jotain lievitystä seurakuntayhteyden puutteeseen.

Rehtori Niilo Räsänen on hyvillään siitä, että Raamatun etäopiskelu on nyt helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Kursseja voi suorittaa lyhyinä jaksoina omalta kotikoneelta.

– Opiskelua helpottaa huomattavasti myös Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasetus, joka mahdollistaa etäopiskelun ilman, että siihen on liitettävä pakollinen kahden päivän lähiopetusjakso opistolla. Asetus on voimassa elokuun loppuun 2021 saakka. Nyt kannattaa käydä tutustumassa Kansanlähetysopisto.fi -sivuston opetustarjontaan ja valita sieltä, vaikkapa kokeilumielessä, itseä kiinnostava etäkurssi.

Räsänen kertoo, että opetuspaketteja on kahdenlaisia. Kurssin voi suorittaa joko kolmen päivän periodina viidentoista tunnin pakettina tai useamman viikon kurssina pienissä erissä omaan viikko-ohjelmaan sopivana.

– Käännetään pandemia-aika löytöretkeksi. Syvennetään omaa Raamatun tuntemusta. Tehdään yhdessä Raamattu rakkaaksi.”

Naistenpäivät ovat katsottavissa Youtubessa 21.3.2021 asti. Maksullisen linkin voi pyytää numerosta 019 77920 tai keskus@sekl.fi.