Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Perinteikäs passiodraama valaisee kärsimystien Helsingissä, Kauniaisissa ja Kirkkonummella

 

Marja Huuskonen (vas.), Liisa Kosonen ja Eini Oinonen kokoontuivat Raamattuopistolle suunnittelemaan passiodraaman puvustusta. Kuva: Petri Vähäsarja.

Tytti Issakaisen Tien sinne te tiedätte -musiikkinäytelmää on esitetty ympäri Suomea 1970-luvulta asti. Tämän vuoden version taustalla on mittava produktio.

Vuonna 1970 julkaistiin Jesus Christ Superstar -niminen musikaali, jota esitettiin laajasti. Tytti Issakainen, silloin Jäppinen, huomasi, että tuossa musikaalissa Jeesus kuvattiin pelkästään inhimillisenä.

– Siitä kehkeytyi ajatus musiikkinäytelmästä, jossa kerrottaisiin Jeesuksen molemmista puolista, inhimillisestä ja jumalallisesta.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Passiodraaman kirjoittaminen oli minulle aikanaan iso asia. Ajattelin kuitenkin hirmu hurskaasti, että enhän minä tätä ole tehnyt, koska näytelmä perustuu tarkasti Johanneksen evankeliumiin. Laulujen tekstit ovat kuitenkin omiani. Niissä kommentoin evankeliumin tapahtumia, Issakainen kuvaa.

Tien sinne te tiedätte oli ensimmäisiä kirkkoon tuotu musiikkinäytelmä Suomessa. Vastaanotto oli pääasiassa hyvä, mutta myös kritiikkiä tuli.

– Minulle tultiin jopa sanomaan, että olen sielunvihollisen asialla. Näytteleminen koettiin liian maalliseksi.

Issakaisen draama esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971 Ylioppilaslähetyksen eli nykyisen Opiskelija- ja koululaislähetyksen toimesta.

– Se pyöri Temppeliaukion kirkossa jokaisena pääsiäisenä 20 vuoden ajan. Sitä esitettiin muuallakin, ympäri Suomea.

Issakainen ei ole itse ollut näytelmässä missään roolissa.

– Paitsi että olin joskus mukana roudarina. Se oli aika rankkaa hommaa, ja sen jälkeen tiesi tehneensä. Kannettiin muun muassa isoja valonheittimiä.

Tänä keväänä Issakainen aikoo käydä jossakin neljästä näytöksestä katsomassa teoksensa uusimman version.

– Kuvailisin näytelmää siten, että sen rakenne kapenee, kun siinä kuljetaan Jeesuksen kuolemaa kohti. Näyttää siltä, että kaikki on lopussa. Lopussa kuitenkin aukeaa, ihan lyhyesti, se iloinen viesti, että ”Herrani elää”. Näin valo tulee esiin, produktion luoja selvittää.

Lukkarin rakkaudella

Merkittävimmän roolin Issakaisen draamassa tekee 30-henkinen kuoro, jonka johtajana toimii kanttori Kaisu Rauhamaa Malmin seurakunnasta.

– Minuun otettiin syksyllä yhteyttä ja pyydettiin mukaan. Tuskin he tiesivät, että olin ollut mukana aiemminkin.

– Minulla on tähän teokseen lukkarin rakkaus. Olen ollut tässä mukana opiskeluaikana 1980-luvun alussa, kolmena vuotena. Tuolloin toimin näytelmässä ensin soittajana ja myöhemmin musiikinohjaajana. Pääkaupunkiseudun esitysten lisäksi tehtiin maakuntakiertueita.

Teos käännettiin myös ruotsiksi.

– Olin mukana sellaisessakin versiossa.

Vuosien varrella näytelmästä on muutenkin tehty monenlaisia versioita.

– Aikanaan Päivi Pulkkinen teki tähän moniääniset kuorosovitukset, kun ne yleensä ovat olleet yksiääniset. Heini Junkkaala taas ohjasi näytelmästä modernisoidun version. Nyt on tarkoitus tehdä alkuperäistä muotoa vastaava esitys, joka noudattaa käsikirjoitusta sellaisenaan.

– Nyt palataan yksiäänisyyden voimaan, Rauhamaa kuvailee.

Kuoro on esityksessä kansanjoukko, joka ilmaisee ihmisten tuntoja ja muistelee Jeesuksen sanoja.

– Näytelmä alkaa Betaniasta, Lasaruksen kuolleista herättämisestä. Sitten mennään Jerusalemiin huutaen Hoosiannaa. Seurataan fariseusten juonittelua ja opetuslasten hämmennystä, kun Jeesus on vangittu. Lauletaan Juudakselle ja Pietarille, ja lopulta ollaan vaatimassa Jeesusta ristiinnaulittavaksi. Seurataan Jeesusta ristille. Ihan loppukohtauksessa lauletaan Mariasta tyhjällä haudalla, Rauhamaa selostaa.

Hän jatkaa, että näytelmässä etsitään Jeesuksen kärsimyksen tarkoitusta.

– Siinä mietitään, kuka Jeesus on ja mitä hän tarkoitti, kun hän puhui tulevasta kohtalostaan arvoituksin. Nimi ”Tien sinne te tiedätte” kertoo paljon.

– Tytti Issakainen suuntasi tämän varmaan etsijöille, että he voisivat eläytyä siihen, mitä nämä ensimmäisen kristillisen pääsiäisen tapahtumat merkitsivät, Rauhamaa arvelee.

Passiodraama on Rauhamaan mukaan tervetullut esitys ajassa, jossa elämänkatsomuksellisia vaihtoehtoja on paljon.

– Olemme tarjoamassa selkeää kokemusta siitä, mitä Raamatussa kerrotaan. Esitys tarjoaa eläytymismahdollisuuden siihen. Draamassa on kirkas evankeliumi, joka loistaa Jeesuksen kärsimyksessä ja ylösnousemuksessa.

Rauhamaa lisää, että Tien sinne te tiedätte eroaa tyylinsä ja juonensa osalta suosituista Bachin passioista, joita pääsiäisen aikana esitetään.

– Ne päättyvät Jeesuksen kuolemaan, mutta tässä näytelmässä haluamme mennä myös tyhjälle haudalle, josta toivo ja rohkeus nousevat.

Rauhamaalle itselleen tämänvuotiseen passiodraamaan osallistuminen on ”kokemus ympyrän sulkeutumisesta”.

– Opiskeluaikoina olin tässä mukana, ja nyt minulla on edessäni viimeinen pääsiäinen ennen eläkkeelle jäämistä. Saan olla viimeisenä työpääsiäisenäni tätä tekemässä.

Jykevää kuin ruisleipä

Passiodraaman tämänvuotinen ohjaaja Liisa Kosonen on ohjannut teoksen pari kertaa aiemminkin, 1990-luvulla.

– Ihastuin aikanaan tähän teokseen, koska se on jykevä kuin ruisleipä. Tässä pysytään evankeliumin ytimessä, hän kommentoi.

Kosonen jatkaa, että näytelmässä kuvataan vahvasti myös sitä, kuinka suuren vastustuksen evankeliumi herättää.

– Fariseuksia on näytelmässä neljä, yhtä monta kuin opetuslapsia. Evankeliumin aiheuttaman taistelun tunnelmat tuodaan väkevästi esiin.

Kosonen kehuu, että passiodraamassa on mukana näyttelijöitä, joilla on paljon kokemusta lavatyöskentelystä.

– Panostamme erityisesti äänenkäytön harjoitteluun, koska mikrofoneja ei ole.

– Tärkeintä on uskaltaa heittäytyä omaan rooliin, ohjaaja neuvoo.

Näyttelijöitä on yhteensä 13.

– Mutta kuoro on suurin stara. Sen voimakas laulu vie juonta eteenpäin. Issakaisen laulut ovat tässä keskeinen asia.

On ehkä yllättävää, että yleensä Jeesusta ei ole näytelmässä nähty.

– Useimmiten hän on ollut mukana vain laulujen kautta, mutta nyt hän on myös pienessä roolissa näyttämöllä. Häntä esittää Mika Isosalo, Kosonen kertoo.

Kokenut näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Kosonen oli jo päättänyt, ettei enää tekisi suuria ohjaustöitä, mutta hän muutti mielensä, kun häntä pyydettiin ohjaamaan passiodraama.

– Teoksen vahva sanoma jäi sieltä 1990-luvulta mieleeni niin puhuttelevana. Kannustimena oli
myös työryhmän tuki. Osaan iloita siitä, että tässä ei ole tarvinnut vastata projektin muista osa-alueista, kuten vaikkapa roolihenkilöiden etsimisestä, vaatteiden ompelemisesta tahi mainostamisesta, vaan saan keskittyä omaan työhöni eli itse ohjaamiseen, Kosonen summaa.

Ohjaajan työ tehdään harjoitusvaiheessa.

– Juuri nyt, kun näytelmän harjoitukset vasta alkavat, on haasteena saada tämä suuri joukko, joka harjoittelee osin eri paikoissa, pelaamaan yhteen.

– Toivon mukaan minulla ei ole enää mitään tehtävää siinä vaiheessa, kun tämä esitetään yleisölle.

Tien sinne te tiedätte -passiodraama esitetään seuraavasti:

Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa 20.3. klo 18
Kirkkonummen kirkossa 22.3. klo 19,
Helsingin Viikin kirkossa 23.3. klo 19
Helsingin Luther-kirkossa 26.3. klo 19

Esityksiin on vapaa pääsy (käsiohjelma 10 euroa, vapaaehtoinen maksu)

Esitysten järjestäjinä toimivat Suomen Raamattuopiston kansanopisto ja Opkon ystävät ry. Esitys on osa Opkon 60-vuotisjuhlallisuuksia.

Passiodraamassa ovat mukana Suomen Ev. lut Opiskelija- ja koululaislähetys, Suomen Raamattuopisto, Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys ja Malmin seurakunta.

 
Artikkelibanneri perussanoma