Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Parlamentin luottamuksellinen raportti esittää kristillisille ryhmille vahvempaa asemaa EU:ssa

 

Kuva: artJazz/iStock

Open Democracy tiedottaa, että EU-parlamentin luottamuksellisessa raportissa ehdotetaan, että kristillisiä tahoja kuultaisiin enemmän lainvalmistelussa.

Sosiaalisia ja poliittisia kysymyksiä käsittelevä verkkosivusto Open Democracyn mukaan EU-parlamentissa pohditaan uskonnollisten ryhmien sanavallan lisäämistä parlamentin päätöksiin. Sivusto on saanut käsiinsä luottamuksellisen raportin, jota käsiteltiin huhtikuussa parlamentin puhemiesneuvostossa.

Ehdotus hylättiin toistaiseksi, koska lainsäätäjät protestoivat sitä vastaan, mutta Open Democracyn mukaan siitä oletettavasti keskustellaan uudelleen kesäkuussa.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Open Democracyn mukaan raportin on laatinut irlantilainen meppi Mairead McGuinness, joka on myös parlamentin varapuheenjohtaja. Heidi Hautala on suomalaismepeistä puhemiesneuvoston jäsen.

– Pitää paikkansa, minä ja pari muuta emme halunneet edistää asiaa. Ei ole järkeä luoda etuoikeutettua tai institutionalisoitua yhteydenpitokanavaa kirkolle, koska haluamme pitää EU:n sekulaarisena (uskonnoista erillisenä), Hautala kommentoi asiaa Ylelle.

Hautala kuitenkin kertoo puhemiehistön olleen yksimielinen siitä, että dialogia tarvitaan.

Open Democracy kirjoittaa, että raportissa on mukana myös muita uskontoja ja tunnustuksettomia filosofisia järjestöjä. Niiden osuus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin uskonnollisten tahojen. Puolet raportissa mukana olevista järjestöistä on kristillisiä, niiden lisäksi mukana on esimerkiksi yksi muslimi- ja kaksi juutalaisjärjestöä sekä Euroopan vapaamuurarien liitto.

Yksi iso mukana oleva järjestö on COMECE, katolisen kirkon organisaatio Brysselissä. Organisaatio korostaa Open Democracylle, että se haluaa keskittyä EU-vaikuttamisessa vain asioihin, joihin unionin toimintavalta yltää.

– Emme aio pitää esillä keskusteluissa mitään EU-toimivallan ulkopuolisia asioita kuten aborttioikeutta tai samaa sukupuolta olevien avioliittoa, COMECE kommentoi.