Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pankkikriisi nipistää Sat-7:n varoja

 

Sat-7 tavoittaa miljoonia arabeja kristillisillä ohjelmilla. Kuva Egyptistä. KUVA: SAT-7

Kristillisen satelliittitelevisiokanavan Sat-7:n keskustoimipaikka sijaitsee Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa. Kun Kyproksen pankit viime kuun lopulla talouskriisin kärjistyessä suljettiin melkein kahdeksi viikoksi, myös Sat-7:lle aiheutui suuria vaikeuksia. Palkkoja ja laskuja ei voitu maksaa. Oli myös täysin hämärän peitossa, paljonko varoja olisi jäänyt jäljelle, jos kaikkia pankkitilejä olisi verotettu.

”Yhdeltä pankkitililtämme, jolla meillä oli eniten varoja, jäädytettiin lopulta noin 40 000 euroa ennakoitaessa pankin lakkautusta”, kanavan johtaja Terence Ascott raportoi tiedotteessaan. Hän arvioi, että noin puolet summasta voidaan menettää lopullisesti, mutta tappio täsmentyy vasta lähikuukausien aikana.

”Kaikki muut pankkitilimme ja kaikki työntekijöidemme tilit säästyivät menetyksiltä. Mutta tälle yhdelle tilille olimme juuri siirtäneet tavallista enemmän varoja maksaaksemme palkat sekä laskut, jotka koituivat samaan aikaan pidetystä vuosikokouksestamme Limassolissa”, Ascott sanoo.
Sat-7 olisi saattanut menettää paljon enemmän, jos se ei olisi jo pitempään valppaasti seurannut Kyproksen taloustilannetta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”Kun vuoden 2011 lopulla alkoi näyttää selvältä, että Kyproksen pankit olivat suurissa ongelmissa, Sat-7 ryhtyi toimiin siirtääkseen rahaliikenteensä pääosin Lontooseen, mutta mutkikkaan byrokratian takia tarvittavia uusia tilejä ei ole vieläkään saatu avattua. Väliaikaisratkaisuna toimistomme Yhdysvalloissa ja Euroopan eri maissa ovat toimineet ’kansainvälisinä pankkeinamme’ ja tehneet tilisiirtoja suoraan sen Egyptin, Libanonin ja Turkin toimistoihin sekä satelliittikaistan ja muiden palvelujen tarjoajille”, Ascott selostaa.

Hän toteaa, että Sat-7 tarvitsee edelleen myös kyproslaisia pankkeja, mutta sen pitää nyt järjestää pankkiasiansa monin tavoin uusiksi.

Ascottin mukaan monet muut yritykset ja järjestöt Kyproksessa kärsivät paljon suurempia menetyksiä. Kestänee vuosia, ennen kuin maan talouselämä toipuu meneillään olevan pankkien ja valtiontalouden kriisin vaikutuksista. Kyproslaisilla on kuitenkin vielä tallella huumorintajunsa:
”Kun menin parturille ja pyysin hiusten leikkausta, hän kysyi, montako prosenttia leikataan.”

Sat-7 saa paljon kiitosta katsojilta

– Sat-7:n maaliskuisessa kumppanijärjestöjen kokouksessa kerrottiin monia hyviä uutisia kanavan toiminnan vaikutuksista. Myönteistä palautetta ohjelmista tulee runsaasti. Muun muassa Afganistanista sitä lähetetään yhä enemmän, ja Sat-7 aikookin lisätä darinkielisiä ohjelmia, kokoukseen osallistunut Elisabet Elo sanoo.

Kokoukseen oli videotervehdyksen lähettänyt kairolainen pastori.

– Vaikka kristittyjen tielle on Egyptissä nykyisen hallinnon aikana kasautunut paljon esteitä ja vaikeuksia, se ei ole pastorin mukaan masentanut heitä. Päinvastoin ortodoksiset, katoliset ja evankeliset kristityt ovat entistä enemmän löytäneet toisensa ja puhaltavat yhteen hiileen. Mitä tiukemmaksi tilanne on tullut, sitä enemmän kristityt ovat rohkaistuneet todistamaan, Elo sanoo.