Palikat tulivat jäädäkseen

 

Parisuhteen palikat johdattavat miettimään sitoutumista, tunteita, seksuaalisuutta, riitoja, sanoja, tekoja, luottamusta, anteeksiantoa ja rakkautta.

Ekumeeninen Parisuhteen palikat -hanke on kouluttanut yli tuhat vertaisohjaajaa ja lunastanut paikkansa seurakunnissa. Puupaloista tehty rakennelma on ollut oiva apuväline viestimään parisuhteen hoidon tärkeydestä.

Parisuhteet palikat -hanke syntyi vuonna 2005 kirkolliskokouksen edustaja-aloitteesta, jossa toivottiin kirkkoon avioliittokoulutyötä.

Nyt kirkko kiittää hankkeen kehittäneen lukuisia menetelmiä, jotka tukevat läheisyyden rakentamisessa ja lisäämisessä. Ne ovat auttaneet muodostamaan hyviä vuorovaikutussuhteita erilaisissa elämäntilanteissa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Vuonna 2015 Parisuhteen palikat -tilaisuuksia järjesti 15 prosenttia ja Vanhemmuuden palikat -tilaisuuksia 12 prosenttia seurakunnista.

– Laajan ja mittavan yhteistyöhankkeen tavoittavuus ja näkyvyys ovat olleet suurta. Konkreettiset palikat materiaaleineen ovat levinneet ympäri Suomea seurakuntien, kuntien ja järjestöjen työntekijöiden käyttöön, toteaa kirkon perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Minna Tuominen.

Vapaaehtoisia Parisuhteen palikat -vertaisohjaajia on koulutettu tuhat paria.

– Yksistään näiden koulutusten ansiosta tiedon lisääntyminen parisuhteen hoidon merkityksestä on ollut merkittävä.

Hanke on myös pyrkinyt saamaan mediassa myönteistä näkyvyyttä, jotta ihmisillä olisi mahdollisimman matala kynnys osallistua kursseille, luennoille tai leireille ja siten hoitaa omaa suhdettaan.

– Siinä on onnistuttu. Parisuhteesta saa myös nykyään puhua enemmän kuin hankkeen alkuaikoina, Tuominen arvioi.

Kiitosta hanke on saanut mm. siitä, että se on ollut ihmistä ja inhimillisyyttä ymmärtävä sekä arkeen soveltuva.

Alussa työryhmä päättikin juuri siitä, että hanke perustuu pikemminkin kokemukseen kuin teoreettisiin tutkimuksiin.

Siitä tuli myös kritiikkiä. Koulutuksissa käyneissä oli niitä, jotka olisivat enemmän kaivanneet taustatietoa siitä, mihin palikat pohjautuvat ja millaista tutkimustietoa niiden taustalla on.

Virallisesti Parisuhteen palikat -hanke eli vuodet 2006-2015.

Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi Minna Tuomisen laatiman loppuraportin toukokuun 24:ntenä.

– Työmuoto elää ja kehittyy edelleen tuhansien osaajien kautta, hän toteaa.

– Näin kattavaa ja laajaa ekumeenista parisuhdeyhteistyötä ei ennen hanketta Suomessa ollut. Se onnistui luomaan toimivan verkoston vertaisten ja ammattilaisten kesken. Parisuhde- ja avioliittotyötä tekevät tuntevat nyt toisiaan paremmin.

Parisuhteen palikat -teeman parisuhdeiltoja ja luentosarjoja järjestetään yhä eri puolilla Suomea. Rippikouluissa ja isoskoulutuksissa käytetään Seurustelun palikat -materiaalia ja

perhevalmennuksissa sekä Parisuhteen palikat että Vanhemmuuden palikat -materiaalia.

Maaliskuussa 2017 ilmestyi Parisuhteen palikat -mobiilipeli.

Viime kuussa Parisuhdekeskus Kataja toteutti Parisuhteen palikat asiakastyössä -koulutuspäivän täydelle ryhmälle.

 

Aiheet