Ihmisiä ja ilmiöitä: Kirkon nelivuotiskertomus: Nuorten naisten ja miesten uskonnollisuus eriytyy sukupuolen mukaan – naiset uskovat miehiä yleisemmin jälleensyntymiseen

Palaavat pakolaiset asettavat haasteen Angolan kirkolle

 

Mario Velho ja Ossi Kuoppala. Kuva: Suomen lähetysseura

Neljä miljoonaa ihmistä pakeni asuinseuduiltaan Angolan kolmekymmentä vuotta kestäneen sisällissodan takia. Puoli miljoonaa ihmistä haki turvaa naapurimaista. Nyt sodan päätyttyä pakolaiset ovat palaamassa takaisin.

”Monet palaavat aroin mielin kotikyliinsä, joissa asuu nyt uusia ihmisiä. Lähes jokainen paluumuuttaja kantaa sisällään kipeitä muistoja, kuten omaisten kuolemat silmien edessä ja kotien tuhoutuminen” pastori Ossi Kuoppala kertoo. 

Kuoppala teki viime vuonna kaksi matkaa Angolaan paikallisen pastorin Mario Passala Velhon kanssa. He vierailivat raja-alueiden seurakunnissa ja uusilla lähetysasemilla. 

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Palaavat pakolaset ovat suuri haaste kirkolle, koska ihmiset tarvitsevat paljon siulunhoidollista tukea. He tarvitsevat myös kädestä pitäen ohjausta, jotta he oppisivat esimerkiksi omat perustuslailliset oikeutensa. ”Kirkon haaste on olla siellä, missä sen ihmiset ovat, valona ja toivona ja ennen kaikkea puolustajana, siis profetaalisena puollustajana!” Kuoppala painottaa.

Maan taloustilanne paranee, kansan ei

Angola luokiltetiin kymmenen vuotta sitten Afrikan köyhimpiin maihin. Nykyään se on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Sodan aikana tiet, sillat, klinikat, sairaalat ja koulut tuhoutuivat lähes täysin. Nyt niitä rakennetaan lisää kovaa vauhtia.

”Yksittäiset, tavalliset ihmiset ovat kuitenkin melko lailla sivussa tästä kehityksestä. Köyhillä ei ole varaa matkustaa uusia teitä pitkin, eikä varaa lähettää aina lapsiaan kouluun, koska koulumaksut ovat liian suuria. Talouskasvun hedelmät ohjautuvat poliittisen eliitin taskuihin.”

Pakolaisten toiveet paremmasta taloudellisesta tilanteesta ovat korkealla, mutta niin ovat myös pettymykset. Kaupungeissa on ollut mielenosoituksia maan epäoikeudenmukaisesta taloudellisesta kehityksestä, mutta ne on tukahdutettu nopeasti. ”Poliittinen ja taloudellinen eliitti vartioivat tarkasti reviirejään” Kuoppala selittää.

”Mario Velho on ollut minulle korkeakoulu”

”Hän on opettanut minulle jotain konkreettista siitä, mitä pappeus perimmiltään on köyhyyden runtelemassa maassa, köyhien parissa” Kuoppala kuvailee työtoveriaan. Kuoppala itse on aijemmin toiminut lähetystyöntekijänä yhteensä 14 vuotta Botswanassa, Kolumbiassa ja Namibiassa.

Kuoppala kirjoitti matkoistaan Angolaan kirjan Kotiinpalaajien kylissä – Kahden papin matka Angolassa (Suomen Lähetysseura 2015). Kirjassa kertovat tarinoitansa sekä sotaa paenneet, että sen jälkoihin jääneet.