Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Paavin perhekannanotto jakaa katolilaisten mielipiteitä

 
Paavi Franciscus Pietarinaukiolla Vatikaanissa

Paavi Franciscus Pietarinaukiolla Vatikaanissa. Kuva: Wikimedia Commons / Edgar Jiménez

Paavi Franciscus ja Vatikaani julkaisivat 8. huhtikuuta perhe-elämää koskevan kannanoton. Toiset näkevät sen avaavan ovea opillisille muutoksille, toiset eivät.

Amoris Laetitiaa, kolme vuotta työstettyä perhe-elämää koskevaa kannanottoa on tulkittu eri tavoin ja kommentoitu ahkerasti, muun muassa Catholic Herald -sivustolla.

Toiset näkevät paavi Franciscuksen avaavan ovea opillisille muutoksille, toisten mielestä taas se ei ohjannut merkittäviin muutoksiin. Paavin itsensä mukaan kannanoton tarkoituksena ei ole olla opillinen lausunto, vaan summaus viimeaikaisista perhesynodeista sisältäen joitakin “huomioita”. Käsitellessään ehtoollista, eronneita ja uudelleenavioituneita hän toteaa muun muassa seuraavaa: ”Haluan korostaa, että ehtoollinen ei ole täydellisyyden palkinto, vaan voimallinen lääke ja ravinto heikoille.” “Ei voida enää yksinkertaisesti sanoa, että kaikki, jotka ovat epätyypillisessä tilanteessa, elävät kuoleman synnissä ja ovat pyhittävän armon ulkopuolella.”

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Teologian tohtori Mark Drew katsoo, että paavi on näkemyksillään ”mennyt tuntemattomille vesille” ja valinnut edistää debattia ja moninaisuutta pikemminkin kuin rakentaa yhteyttä.

”Seuraukset tulevat olemaan valtaisat”, hän ennusti Catholic Heraldissa 14.4.

Kanonisen kirkkolain lakimiehen Ed Condonin mukaan (Catholic Herald 8.4.) Amoris Laetitia tarjoaa tiiviin ja vaikuttavan puolustuksen katolisen kirkon näkemykselle avioliitosta. Hän totesi, että se kehottaa kirkon paimenia yhä enemmän huolehtimaan ja ohjaamaan uudelleenavioituneita ja eronneita, mutta päämääränä ei ole ehtoolliselle pääsy, vaan syvä ymmärrys heitä kohtaan Jeesuksen opetusten valossa.

Chicagon arkkipiispa Blase Cupich on samoilla linjoilla tulkitessaan, ettei dokumentissa ole kyse sääntöjen uudistamisesta vaan kirkon uudistamisesta. Cupich näkee, että paavi Franciscus toivoo armollista asennetta niitä perheitä kohtaan, jotka eivät elä täysin kirkon opetuksen mukaan.

“Hän puhuu suvaitsevaisuuden tarpeesta tilanteissa, joissa ihmisten elämät eivät ole täydellisiä, jotta emme erottelisi ja tuomitsisi toisiamme”, arkkipiispa totesi Catholic Heraldissa 12.4.

Eronneiden ja uudelleen avioituneiden lisäksi Amoris Laetitia käsittelee muun muassa aborttia ja avioliiton uudelleen määrittelyä sukupuolineutraaliksi. Molemmat tuomitaan selvästi. Kannanotossa kiinnitetään huomiota ongelmiin, joita monet perheet kohtaavat työttömyydestä älypuhelimien suosioon. Samalla siinä iloitaan perheistä toteamalla, että ”perheissä koettu rakkauden ilo on koko kirkon ilo”.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie