Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Osa kristittyjä vainoavista maista kiinnostaa yleisöä toisia enemmän – Nämä kaksi aluetta huolestuttavat nyt toden teolla

 

Intian Kashmirissa on yleisesti levotonta, ja vahvasti muslimienemmistöisessä maakunnassa kristityt ovat erityisen ahtaalla. – Intia on muutenkin lipumassa totalitääriseksi hinduvaltioksi, Ilpo Jokimäki pelkää. (Shutterstock) 

Ilpo Jokimäki sanoo, ettei olisi vielä muutama vuosi sitten voinut mitenkään uskoa, että evankelisten kristittyjen tilanne Euroopan itäisissä osissa kehittyy nopeasti näin vaikeaksi. 

Yleensä ne maat, jotka muutenkin nousevat uutisissa esille, muodostuvat tärkeiksi vainottuja kristittyjä tukeville uskoville, Marttyyrien Ääni -lehden päätoimittaja Ilpo Jokimäki kertoo.  

Uudeksi alueeksi, jossa kristityt kohtaavat vainoa, on viime vuosina noussut Ukraina niiden alueiden osalta, joissa Venäjä pitää yllä miehitystä.  

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Näillä alueilla on nyt evankelisten kristittyjen vainoa. 

Ilpo Jokimäki sanoo, ettei olisi vielä muutama vuosi sitten voinut mitenkään uskoa, että tilanne Euroopan itäisissä osissa kehittyy nopeasti näin vaikeaksi. 

– Sodankäynti on raaistanut venäläisiä entisestään. Vaino on jopa pahempaa kuin Neuvostoliiton aikana. 

Miehittäjät ovat ottaneet silmätikuikseen evankeliset kristityt, joihin alueella luetaan ei-ortodoksisia kristittyjä helluntailaisista luterilaisiin. Pastoreita ja perheenjäseniä on jopa surmattu hämärissä olosuhteissa.

Ei-ortodoksisia ukrainalaisia kristittyjä nimitetään Venäjän propagandasssa lännen ja Yhdysvaltojen kätyreiksi. Monet kristilliset suuntaukset ovat vaikeuksissa Venäjällä ja Valko-Venäjällä laajemminkin. Ne eivät saa lupaa toiminnalleen, ja niiden kirkkoja on tuhottu.

 

Afrikan suhteen mielikuvissa vallitsee ”tietynlainen vääristymä”. 

 

Suomalaisille tärkeitä alueita ovat muun muassa Israel ja palestiinalaisalueet. Myös Kiinan, Pohjois-Korean ja Afganistanin tilanteesta ollaan melko hyvin tietoisia, koska alueet näkyvät ja kuuluvat muussa uutisoinnissa. 

Tarkoitus ei ole shokeerata, Marttyyrien ääni -lehden päätoimittaja Ilpo Jokimäki sanoo. – Mutta ihmiset haluavat tietoa. (MÄ)

– Jostain syystä myös Iran tuntuu olevan maa, joka kiinnostaa kristittyjä Suomessa. 

Ilpo Jokimäki nostaa vähemmän tiedostetuista vainoalueista esiin myös Intian. 

– Intia on muuttumassa totalitaristiseksi hinduvaltioksi, mikä on todella synkkää kehitystä kristittyjen kannalta. 

Väkirikkaan Intian alueista Jokimäki mainitsee erikseen luoteisen Kashmirin alueen, jossa väestö on 95-prosenttisesti muslimeja. 

– Alueella on käytössä sharia-lait. Kashmir on ollut aina hyvin vaikea paikka kristillisen uskon kannalta, eikä alueella voi huomata käytännössä minkäänlaista kristittyjen vaikutusta. 

Neljän miljoonan asukkaan Kashmirin hengellisessä tilanteessa on viime vuosina koettu ilahduttavia valon pilkahduksia. 

– Jumala on tehnyt siellä ihmeitä. Työ on alkanut kasvaa, Jokimäki kuvailee. 

Alueelle on nyt perustettu turvakoti vainotuille kristityille sekä lähetyskoulu. 

– Sellaista ei ole ollut Kashmirissa koskaan. 

Lähetyskoulussa opiskelee evankelistoja, jotka toimivat kotimaakunnassaan. 

 

Afrikan suhteen seurakuntien mielikuvissa vallitsee Ilpo Jokimäen mukaan ”tietynlainen vääristymä”. 

– Herkästi ajatellaan, että Afrikka on hyvin kristillinen maanosa. Kun ajatellaan vaikkapa Nigeriaa, mieleen tulevat Reinhard Bonnken missiot, joissa tuli uskoon miljoonia. 

– Pohjois-Nigeriassa on kuitenkin koko ajan meneillään kristittyjen teurastus. Siksi teemme työtä myös siellä. 

Afrikassa on myös maita, joista tiedetään vähän, eivätkä ne siksi kovin helposti nouse suomalaiskristittyjen sydämelle. Yksi näistä maista on vainoalueena hankala Eritrea, jota moni ei osaa asettaa edes kartalle. 

 

Itäisessä Aasiassa perinteisiä vainomaita ovat Kiina ja Pohjois-Korea. 

Ilpo Jokimäen mukaan tilanne on muuten melko stabiili esimerkiksi islamilaisessa Indonesiassa. 

– Kiinan ote on pahentunut viime vuosina. 

 

Marttyyrien auttamiseen tähtäävä työ on seurakunnissa sinänsä varsin hyvässä asemassa. Järjestöjen puhujat pääsevät seurakuntiin, ja kiinnostuneita ihmisiä tulee kokouksiin. 

Ilpo Jokimäen mukaan rajuimpia tarinoita tai brutaaleimpia kuvia ei kokouksissa esitetä. 

– Tarkoitus ei ole shokeerata. Mutta ihmiset haluavat tietoa. 

Lapset ja perheet otetaan nykyisin huomioon. 

– Esimerkiksi järjestön perustajan Richard Wurmbrandin elokuva on kielletty alle 16-vuotiailta. Muutenkin saatan käydä ennen kokousta sanomassa perheille, että lasten kannattaa olla tässä kokouksessa pyhäkoulussa tai pois salista. 

 

Tietoisuus marttyyrien tilanteesta ei pysy yllä itsestään. 

– Palautteen perusteella ihmiset ovat yllättyneitä siitä, mitä kristityt joutuvat kokemaan. Joillekin tämä on yhä aivan uusi asia. 

– Euroopassa on eletty vuosisatoja niin, ettei kristittyjen vainoja ole täällä ollut. Siitä kontekstista on vaikeaa nähdä, että jossain voidaan ihmisiä vain uskon takia vihata sydämettömästi ja julmasti ja vaino voi olla valtiollista. 

Ilpo Jokimäen mukaan perusuutisoinnissa kristittyjen vainot loistavat edelleen poissaolollaan. 

– Meillä on paljon uutisointia eri ryhmien kokemasta väkivallasta. Kristittyjen vainoista ei kuule uutisissa kuitenkaan mitään. 

 

 

Verkostot ratkaisevat avun vaikuttavuuden 

Venäläiset miehitysjoukot vainoavat evankelisia kristillisiä seurakuntia Ukrainalta riistetyillä alueilla. Marttyyrien Ääni pyrkii auttamaan alueen kristittyjä, mutta miten apua voidaan konkreettisesti antaa? 

– Puolan Marttyyrien Äänen johtaja on ollut tässä tilanteessa todellinen siunaus. Hän on toiminut aiemmin Venäjällä ja Ukrainassa, ja hänellä on alueella edelleen hyvät verkostot, Ilpo Jokimäki valottaa. 

Tällä hetkellä apua menee etulinjan kylissä ja kaupungeissa toimiville seurakunnille. Olosuhteet ovat siviileille vaaralliset. 

– Usein sieltä ovat virkamiehet jo lähteneet. Seurakunta saattaa pitää koko kylää pystyssä. Heidän kauttaan voidaan jakaa ihmisille apua. 

Kontaktit rintamarajan toiselle puolelle jääneisiin ovat yhä olemassa. 

– Viestit liikkuvat, mutta materiaalista apua sinne ei juurikaan saa perille.  

(AT) 

 

Aiheet