Opiskelua Ugandassa korona-aikana

 

Fida International tukee Ugandassa haavoittuvassa asemassa olevien lasten, kuten slummissa asuvien Joshuan ja Elijahin, koulunkäyntiä kustantamalla heille opiskelumateriaaleja, jotta he voivat jatkaa opiskelua myös koronapandemian aikana.

Kaikki koulut Ugandassa suljettiin koronapandemian vuoksi maaliskuussa yhden päivän varoitusajalla ja 15 miljoonaa lasta lähetettiin koteihinsa. Ugandalaisten oli pysyttävä kodeissaan kello 19 ja 06:30 välisenä aikana. Opettajat ponnistelivat antaakseen oppilailleen materiaaleja, joiden avulla he voisivat jatkaa opiskelua kotona.

Hallitus alkoi julkaista opiskelumateriaaleja painetuissa lehdissä, radiossa, televisiossa ja internetissä. Niitä julkaistaan edelleen kolme kertaa viikossa Ugandan suurimmassa sanomalehdessä. Monet ugandalaiset elävät kädestä suuhun, joten he joutuvat kamppailemaan saadakseen kokoon 6000 Ugandan šillinkiä (1,5€) viikossa ostaakseen lehdet.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kun ihmiset joutuvat valitsemaan ruoan ostamisen ja opiskelumateriaalien tai kuukausittaisen televisiotilauksen välillä, vatsa usein sanelee tärkeysjärjestyksen.

Kun he joutuvat valitsemaan ruoan ostamisen ja opiskelumateriaalien tai kuukausittaisen televisiotilauksen välillä, vatsa usein sanelee tärkeysjärjestyksen. Monet vanhemmat olivat tehneet uhrauksia saadakseen kasaan lastensa opiskeluun tarvittavat varat. He tiesivät, etteivät he tarvitsisi yhtä paljon ruokaa kotona, koska heidän lapsensa saisivat kaikki ateriat sisäoppilaitoksissa. Nyt heille syntyi lisäkuluja lasten ruokkimisesta, asumisesta ja opiskelumateriaaleista.

Elämää slummissa

Yhteen Kampalan monista slummeista tultaessa alvalttipäällyste päättyy. Roskien keräyspisteitä ei ole. Ilma täyttyy mätänevän jätteen hajusta. Muovipusseista ja -pulloista koostuvista kasoista, joita ihmiset polttavat, nousee savun mukana myrkyllisiä kaasuja. Aamuauringon säteet kimmeltävät savun läpi, kun naiset lämmittävät hiiliuunejaan valmistaakseen chapati-leipiä aamiaiseksi.

Mutaisella polulla höyryävä likaveden löyhkä sekoittuu muihin ilmaan tunkeutuviin hajuihin. Imuauto on pysäköity keskelle polkua. Se pumppaa tulvivaa, tukkeutunutta jätevesiviemäriä. Joukko ihmisiä pitelee neniään ja ponnistelee pitääkseen kenkänsä kuivina yrittäessään ohittaa ajoneuvoa ja veden täyttämiä kuoppia, jotka auton renkaat ovat uurtaneet pehmeään mutaan.

Asumuksia suojaavat korkeat muurit luovat pitkiä varjoja aamuauringossa ja saavat polun näyttämään vielä kapeammalta kuin se on. Trooppiset sadekuurot ovat kuluttaneet maaperää paljastaen isoja kiviä, joita on mahdoton ohittaa ajoneuvoilla. Mies työntää polkupyöräänsä suurten kivien yli ja ilmoittaa isoon ääneen, että hänellä on hiiliä myytävänä.

Etäopiskelun haasteita

Florence on yksinhuoltajaäiti. Hän elää kahden huoneen asunnossa neljän lapsensa ja siskonsa kanssa, joka tarvitsee apua epilepsiansa vuoksi. Heillä ei ole juoksevaa vettä, vaan se pitää kantaa kanistereissa lähimmältä vesipisteeltä. Rakennuksen takana on ulkovessana toimiva kaivanto.

Kaipaan koulua. Kun olin koulussa, pystyin kysymään opettajalta, jos en ymmärtänyt jotakin. Nyt ei ole ketään, keneltä voisin kysyä.

Oppitunnit alkavat kahdeksalta aamulla. Huoneessa on kymmentuumainen putkitelevisio korkealla hyllyllä. Siitä 12-vuotias Elijah ja 14-vuotias Joshua katsovat, kun opettaja seisoo selkä televisioruutuun päin puhuen ja kirjoittaen valkotaululle. Pojat tekevät muistiinpanoja samalla kun seuraavat tunnin verran kestävää opetusta. Loput oppitunneista toteutetaan sanomalehdistä saatujen materiaalien avulla. Se ei ole helppoa. ”Kaipaan koulua. Kun olin koulussa, pystyin kysymään opettajalta, jos en ymmärtänyt jotakin. Nyt ei ole ketään, keneltä voisin kysyä”, Joshua totesi.

Vielä ei tiedetä, milloin Ugandassa pystytään avaamaan koulut uudelleen eikä sitä, kuinka tehokkaita etäopetusmenetelmät ovat olleet.Fida on tukenut koronapandemian aikana haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, kuten Elijahia ja Joshuaa, jotta he voivat jatkaa opintojaan. Olemme maksaneet heille opiskelumateriaaleja varten tarvittavat sanomalehdet ja kuukausittaisen televisiomaksun ja auttaneet heitä lataamaan ja tulostamaan lisämateriaaleja internetistä. Yumben alueella, Pohjois-Ugandassa, tuemme laajemmin lasten opiskelua koronakriisin aikana.

Kuva: Hannu Happonen