Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Opetushallitus kelpuutti Tampereen seurakunnat taiteen perusopetuksen tarjoajaksi

 

Tampereen seurakunnissa voi saada opetusta moniin eri soittimiin, joista kirkkourut on yksi. Kuva: Tampereen seurakunnat

Tampereen seurakuntien musiikinopetus on saanut opetushallitukselta musiikin yleisen oppimäärän opetustoimiluvan. – Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki opetukseen osallistuvat opiskelevat taiteen perusopetuksessa, kertoo rehtori Maiju Helin.

Tampereen seurakuntien kehittämä Kirkkomusikantti-toiminta on yksi suurimmista musiikinopetuksen tarjoajista Pirkanmaalla. Tampereen seurakunnissa soittamista opiskelee noin neljäsataa oppilasta.

Opetuksen laatu on vakuuttanut opetushallituksen. Seurakuntien opetus seuraa taiteen perusopetuksen musiikin yleisen oppimäärän mukaista opetussuunnitelmaa.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Kirkkomusikantti-toiminnan rehtori Maiju Helinin mukaan uuden statuksen myötä opinnoista voi jatkossa saada pisteitä, jotka huomioidaan musiikki- tai taidealan opiskelu- tai työpaikkaa hakiessa.

Seurakunnat eivät kuitenkaan jatkossakaan tarjoa muskiikkiopintoja uranäkökulma edellä.

– Tavoitteena on tukea musiikin omaehtoista harrastamista, joten suorituspaineita opetussuunnitelmasta ei kenenkään oppilaamme tarvitse ottaa, Helin huomauttaa.

– Toiminnassa korostetaan elinikäistä oppimista, ja nähdään arvokkaana se, miten kukin oppilas kehittyy omista lähtökohdistaan. Toiveena on myös, että musiikki jäisi osaksi ihmisten elämää loppuiäksi.

Rehtori Helinin mukaan oppilas voi edetä omaa tahtiaan ja valita tarjolla olevista opintokokonaisuuksista mieleisensä.

– Toisaalta innokas oppilas voi edetä nopeammin ja myöhemmin siirtyä muihin oppilaitoksiin laajentamaan opintojaan Kirkkomusikanteissa saadusta yleisestä oppimäärästä laajaan.

Tampereen seurakunnilla on valmius laajentaa musiikkiopetuksen oppilasmäärää aina viiteensataan opiskelijaan jo alkavan syksyn aikana.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa