Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: ”Otetaan Raamatun ohjeet vakavasti. Ja hyvä on välillä lähteä lenkille”

 

Kuva: Sari Savela

Psykologian professori emeritus Markku Ojasen uudessa kirjassa pohditaan, mitä on hyvä elämä ja kuinka sitä tulisi elää? Hyvän elämän ohjeista ei ole pulaa, mutta miksi ne niin helposti unohtuvat kulmikkaassa arkielämässä.

Markku Ojanen, mitkä seikat yleensä aiheuttavat tai lisäävät mutkia ihmisen elämään?

Tekee mieli nostaa ykköseksi meidän sokeutemme omaan itseemme nähden. Jeesus ei suotta esittänyt tuota rajua vertausta, jossa omassa silmässä olevan hirren takaa nähdään pieni roska toisen silmässä. Omaan itseen meneminen on vaikeata. Emme edes huomaa tekevämme ilkeitä asioita tai selitämme ne parhain päin – jopa Raamatulla.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Ovatko mutkat vältettävissä? Jos niin miten?

Lähtökohtana on sen tosiasian vilpitön myöntäminen, että teemme sekä pieniä että isoja virheitä. Joukkoon mahtuu myös pahoja tekoja. On kovin helppoa etsiä virheitä muista tai vedota omaan persoonallisuuteen ”sellainen minä olen”. Ei riitä, että tunnustautuu yleisellä tasolla syntiseksi, vaan on syytä mennä konkreettisesti itseensä ja tehdä parannusta.

Mikä merkitys kristinuskolla on ihmisen hyvinvointiin tutkimusten mukaan?

Suurin merkitys on sillä, että länsimaiset hyvinvointivaltiot ovat kehittyneet protestanttisen kristinuskon vaikutuspiirissä. Tätä ei voi kyllin korostaa, vaikka tietenkin kristinuskon nimissä on tehty myös karkeita virheitä etenkin silloin, kun on käytetty valtaa. Yksilöiden elämässä uskonnollisuus on yhteydessä terveyteen ja eliniän pituuteen ja sillä on myös hiukan onnellisuutta lisäävää vaikutusta. Selitystä on haettu seurakunnissa koetusta yhteydestä, mielekkyydestä, halukkuudesta palvella ja halusta elää terveellistä ja moraalista elämää. Etenkin onnellisuuden osalta on syytä muistaa, että myös kristityn elämä voi olla monin tavoin vaikeaa ja kovaa. Onnellisuutta ei pidä sekoittaa onniteltavuuteen, josta Jeesus puhuu Vuorisaarnassa.

Kuinka omaa elämänlaatua voisi parantaa?

Olemalla ystävällinen, ilmaisemalla rakkautta ja kiitollisuutta, pyytämällä anteeksi, varomalla tuomitsemasta ja karttamalla ilkeyttä ja panettelua. Näitä ohjeita Raamattu suorastaan pursuaa. Otetaan ne vakavasti. Ja hyvä on välillä lähteä lenkille.

Mitkä ovat hyvän elämän kulmakivet?

Vastaan kristinuskon näkökulmasta: usko Kristukseen Vapahtajana, rehellisyys, oikeudenmukaisuuden edistäminen, keskinäinen kunnioitus, rakkauden tekojen tekeminen ja kostamisen torjuminen.

Mitä muuta haluaisit sanoa?

Maailma arvioi meitä tekojemme, ei uskon vahvuuden mukaan. Uskon tulee näkyä lempeytenä, armeliaisuutena ja oikeudenmukaisuuden edistämisenä. Uskovan ei pidä piiloutua, vaan hänellä on oikeus näkyä.

Teksti: Sari Savela