Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Nuotan toimittajat osallistuivat Viron Life-leirille

 

Nuotan toimittajat Life-leirillä Virossa.

Life-leirillä opitaan taiteesta, mediatyöstä ja Jumalasta. Kolme Nuotan toimittajaa lähti Põlvassa elokuun lopussa pidetylle ”Life Laagerille”.

Kello on puoli kymmenen ja Põlvan koulun liikuntasalissa aloitellaan uutta leiripäivää. Reippaan eestinkielisen ylistyslaulun sanat kuulostavat yllättävänkin tutuilta suomalaisen korvaan. Muutama on jo innokkaana tanssimassa eturivissä muiden vielä haukotellessa paikoillaan. Ollaan Life-leirillä Virossa. Vastaavia leirejä järjestetään vuosittain ainakin kolmessa maassa Euroopassa. Virossa leiri on käynnissä nyt neljättä kertaa jälkeen.

Suomesta mukaan lähtivät Nuotta-tiimiläiset Meri Halme, Venla Honkala ja Hanna Hietikko. Honkala on ollut Nuotan medialeireillä mukana ennenkin, mutta Halmeelle ja Hietikolle leiri ulkomailla oli uusi kokemus.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Leiriläiset viettävät merkittävän osan päivästä valitsemissaan työpajoissa, joissa on monenlaista taiteellista ja toiminnallista tekemistä ammattilaisen ohjauksessa. Valikoimaan kuuluu esimerkiksi tanssia, musiikkia ja maalaamista. Puitteet ovat yksikertaiset ja osallistujamäärä melko vaatimaton verrattuna Suomessa Ryttylässä järjestettävään Life-leiriin, mutta tunnelma on todella lämmin, iloinen ja avoin.

Nuorisotyön tiivistymä

Joel Reinaru on yksi leirin vetäjistä ja ollut alusta asti mukana Viron Life-leireillä. Hän kertoo idean syntyneen Ryttylässä, Suomessa pidettävällä leirillä käydessä.

– Idea siitä, että taide voisi olla Jumalan käytössä, puhutteli ja Viroon haluttiin järjestää samanlainen leiri, jolla eri asioissa lahjakkaat nuoret kristityt voisivat kehittyä omassa harrastuksessaan, rohkaista toisiaan ja kasvaa yhdessä uskossaan.

Koska monissa Viron seurakunnissa ei ole lainkaan nuorisotyötä, ovat leirit nuorille harvinaisia ja todella tärkeitä mahdollisuuksia kokoontua yhteen. Leirit ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Mediataitoja kansainvälisessä hengessä

70 leiriläisen porukassa on osallistujia Virosta, Suomesta ja Venäjältä. Yhdistävä tekijä on kristillinen nuortenmedia, joka Suomessa toimii nimellä Nuotta, ja jonka vastineet ovat Virossa Pluss sekä Venäjällä Vybor.

Näiden medioiden nuoret toimittajat osallistuvat leirillä mediapajaan, jossa opetellaan muun muassa lyhytelokuvan ja reportaasin tekemistä, valokuvausta ja kirjoittamista. Vaikka pajassa onkin selkeästi tavoitteena kehittää mediataitoja, ei tekemisessä maistu pingottaminen tai suorituspaineet, vaan keskiössä on yhdessä tekeminen ja oppiminen. Kielivaikeuksiltakaan ei aina voida välttyä, mutta niitä ei oteta liian vakavasti ja samalla oppii pakostikin luovuutta ja heittäytymistä kommunikoimisessa.

Venäläinen Katya Ershova, 16, on leirillä ensimmäistä kertaa. Hän on osallistunut vastaavalle leirille Venäjällä.

– Leiri Virossa on ollut mielenkiintoisempi, koska olen saanut tavata ihmisiä toisista maista ja treenata englannin kieltä.

Ershova kokee mediapajan myös olevan hyödyllinen ajatellen tulevaisuuden työtä Vybor-lehdessä.

teksti: Meri Halme