NNKY:n tunnustuspalkinto kulttuuripaja- ja ryhmätaideterapiatyölle

 

Kuvassa tunnustuspalkinnon saajat: Panu Koskimies (vasemmalla), Markku Utriainen ja Lassi Rajamäki Sosped Säätiöstä, Suomen NNKY- liiton puheenjohtaja Minna Hietamäki ja pääsihteeri Anne Pönni sekä Tommi Ojala Satakunnan Syöpäyhdistyksestä.

NNKY:n tunnustuspalkinnon 2017 saivat Sosped säätiön kulttuuripajamalli ja Satakunnan Syöpäyhdistys ry:n ryhmätaideterapiatyö. Tänä vuonna palkinto jaettiin teemalla taide ja kulttuuri hyvän elämän voimaannuttajana.

Molemmat palkitut yhteisöt kohtaavat erityisen tuen tarpeessa olevia ihmisiä, joille taide antaa välineitä työstää elämän kysymyksiä ja tunnetaitoja sekä vahvistaa toimintakykyä.

− Suomen NNKY-liitolla on ollut jo vuodesta 2003 mahdollisuus jakaa tunnustuspalkinto sellaiselle työlle, joka edistää NNKY-liikkeen toiminta-ajatuksen mukaisesti naisten ja tyttöjen hyvinvointia. Tänä vuonna taide- ja kulttuuriteemaisten hankkeiden joukosta palkittiin sellaiset toimintamallit, jotka vahvistavat erityisesti heikommassa asemassa olevien toimijuutta vertaistoiminnan kautta, kertoo Suomen NNKY-liiton puheenjohtaja Minna Hietamäki.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Sosped säätiön kulttuuripajamallissa mielenterveyskuntoutujia koulutetaan ohjaamaan toisilleen luovien alojen toiminnallisia ryhmiä. Vertaistoiminnan tavoitteena on löytää luontevia välineitä elämäntilanteen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen sekä toimintakyvyn parantamiseen. Toiminta on vapaaehtoista ja maksutonta ja se kehitettiin alun perin Niemikotisäätiössä.

− Sosped säätiön kulttuuripajatoimintaa on tällä hetkellä Jyväskylässä, Tampereella, Porissa, Lohjalla ja Kajaanissa. Pajojen toimintaan osallistuu vuosittain yli 600 yksinäisyyden ja hyvinvoinnin kanssa painiskelevaa nuorta aikuista. Pajatoiminnan tuoma itsenäisyys, vastuunkanto ja kodin ulkopuoliseen yhteisöön sitoutuminen toimivat ponnahduslautana oman polun löytämiseksi. Toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä kulttuuripajaan ja tulemalla tutustumiskäynnille, kertoo Sosped säätiön toiminnanjohtaja Lassi Rajamäki.

Ryhmässä voi olla vapaa sairaan identiteetistä

Satakunnan Syöpäyhdistys ry:n ryhmätaideterapiatyö tekee uraauurtavaa voimaannuttamista taiteen avulla. Syöpäpotilaiden ryhmätaideterapiaan voivat osallistua myös perheet ja läheiset.

− Vertaisryhmämme ovat naisvoittoisia. Tämän päivän nainen ei saisi olla sairas, ylipainoinen eikä oikein minkään ikäinenkään, kuvailee ryhmätaideterapeutti Tommi Ojala. − Ryhmässä saa olla hetkellisesti vapaa sairaan identiteetistä – peruukin voi jättää kotiin, voi olla väsynyt, voi vaikka ottaa nokoset sohvalla.

Satakunnan Syöpäyhdistyksen ryhmätaideterapialle tunnustuspalkintoa ehdotti Porin NNKY, joka haluaa tuoda hyviä käytäntöjä näkyväksi myös muiden syöpäyhdistysten käyttöön.

10 000 euron arvoinen NNKY:n tunnustuspalkinto jaettiin kahden toimijan kesken, kummallekin 5 000 euroa. Palkinto jaetaan NNKY:n toiminta-ajatuksen mukaiselle toiminnalle vuosittain vaihtuvin teemoin. Ehdotuksia tunnustuspalkinnon saajiksi tuli määräaikaan mennessä 25 kappaletta.

Palkinto luovutettiin Maailman NNKY-päivän brunssilla 24.4.2017 hotelli Helkassa, Helsingissä.