Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Newyorkilaisten uskonnollisuus on lisääntynyt syyskuun 11. päivän jälkeen

 

New Yorkin katunäkymässä Times Square. KUVA: Terabass/ Wikimedia Commons

Amerikkalainen Barna Group -tutkimuskeskus on selvittänyt New Yorkin ja sen lähiympäristön asukkaiden uskonnollista aktiivisuutta viimeisen 14 vuoden ajalta. Tutkimus osoittaa, että tänä aikana ihmisten uskonnollisuus on muuttunut merkittävästi. Syyskuun 11. päivän iskut eivät kuitenkaan ole ainut muutosta selittävä tekijä.

New Yorkin ja sen lähialueiden asukkaat käyvät nyt aktiivisemmin kirkossa tai muussa uskonnollisessa toiminnassa kuin World Trade Centerin iskujen aikaan vuonna 2001. Viimeisen 14 vuoden aikana kirkossakäynti oli alimmillaan vuosina 1999 ja 2000, jolloin 31 prosenttia ihmisistä osallistui viikoittain uskonnolliseen tilaisuuteen. Tällä hetkellä vastaava luku on 46 prosenttia.

Niiden osuus, jotka rukoilevat, lukevat Raamattua ja käyvät viikoittain, on kasvanut vastaavana aikana 17 prosentista 24 prosenttiin. Niiden osuus, jotka eivät ole viimeisen kuuden kuukauden aikana osallistuneet jumalanpalvelukseen, on puolestaan laskenut 42 prosentista 34 prosenttiin. Samaan aikaan koko maan uskonnollinen aktiivisuus on keskimäärin vähentynyt.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Barna Groupin johtaja David Kinnaman kuitenkin sanoo, että muutosta ei voi selittää pelkästään syyskuun 11. iskuilla. Kirkossakäynti on nimittäin kasvanut voimakkaimmin vasta vuoden 2004 jälkeen.

– Tutkimus osoittaa, että hengellistä muutosta voi tapahtua, ja tapahtuukin, jopa metropolialueilla, kuten New Yorkissa ja sen lähialueilla. Tutkimuksesta ei kuitenkaan voi päätellä, mikä aiheutti muutoksen. On monia eri tekijöitä, kuten terroristihyökkäykset, Wall Streetin kriisi ja heikkenevä talous. Myös maahanmuutto, maan sisäinen muuttoliike, henkilökohtaiset tekijät, kuten avioliitto-, terveys- ja työasiat vaikuttavat, Kinnaman toteaa.

– Mitkä tahansa ovatkin selittäviä syitä, New Yorkin alueen ihmiset ovat hengellisesti aktiivisempia, käyvät useammin kirkossa ja ovat sitoutuneempia Kristukseen kuin vuosikymmen sitten.

Tutkimukseen voi tutustua klikkaamalla tästä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie