Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Neulotaan diakonissan ideoimia juhlasukkia, paistetaan nimikkoleivonnaisia ja syödään yhdessä keittoa!

 

Hämeenkyrön seurakunnassa diakoniatyöntekijät Pirjo Järvinen (vas.), Johanna Graeffe ja Suvituuli Messi lähtevät diakonian 150-vuotispäivänä, 1.9.2022, liikkeelle linja-autolla. Hyvän mielen bussi on pari tuntia parkissa sekä torilla että paikallisen marketin edessä. Kirkkoherra Jorma Pitkänen piipahtaa musisoimassa kitaransa kanssa. Juhlamieltä kohotetaan suuhunpantavaa ja juttuseuraa tarjoten sekä pieniä yllätyksiä lahjoittaen. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Diakonian 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumatarjonta on nyt kiihkeimmillään. Samalla lähimmäisen auttaminen on noussut entistäkin ajankohtaisemmaksi ja tärkeämmäksi asiaksi yleisen kustannustason rajun nousun vuoksi.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Mathilda Hoffman.

Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat juhlivat merkkipäivää omannäköisesti.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Esimerkiksi Kirkkonummella vesitorni saa vihreän valaistuksen.

Iisalmen rovastikunta järjestää keittotarjoilun ja juhlan, jossa on mukana piispa Jari Jolkkonen ja ohjelmassa Pro Diaconia -mitalien jako. Ilta huipentuu Pekka Simojoen konserttiin.

Hämeenlinnan torilla tarjotaan keskipäivän tienoolla soppatykistä hernerokkaa, Tampereen Vanhassa kirkossa broilerkeittoa ja Ikaalisten seurakuntakeskuksen edessä riistakeittoa.

Seija Puusaari neuloi viimeksi suunnittelemansa diakonian juhlasukat piispa Matti Revolle muistoksi Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan piispantarkastuksesta. Kuva: Seija Puusaari

Jo tämän vuoden tammikuussa, diakonian juhlavuoden alkajaisiksi, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakonissa, Seija Puusaari, julkaisi suunnittelemiensa juhlasukkien ohjeen.

Kirjoneuleen kuvioon hän sai idean kotikirkkonsa paanukatosta Janakkalasta sekä diakonian logosta, jossa neljä kättä muodostavat ristin.

Sukissa käytetään vihreää lankaa, toivon ja kasvun väriä.

– Sieltä täältä olen viime kuukausien aikana saanut viestiä, että käsitöiden tekijät ovat asiasta innostuneet.

Diakonian 150-vuotispäivän hengessä Seija on juuri julkaissut sosiaalisessa mediassa videomuotoisen, kuluvan vuoden loppuun kestävän haasteen:

– Videolla innostan ihmisiä neulomaan diakonian juhlasukkia ja lahjoittamaan niitä tarvitseville tai kiitokseksi niille, jotka ovat olleet ahkeria lähimmäistensä auttajia.

Yhtä lailla suomalaiset ovat saaneet diakonian juhlavuoden kunniaksi reseptit kolmeen leipomukseen: Cecilia-nokkossämpylöihin, Aurora-suklaaherkkuun ja Mathilda-valkosuklaaleivokseen. Reseptit on laatinut Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

Sämpylät on nimetty ensimmäisen seurakuntadiakonissan, Cecilia Blomstedtin, mukaan, suklaaherkku Helsingin Diakonissalaitoksen perustajan, Aurora Karamzinin, mukaan ja leivos ensimmäisen vihityn diakonissan, Mathilda Hoffmanin, mukaan.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa diakoniatyöllä tarkoitetaan vaikeuksissa olevan ihmisen kokonaisvaltaista auttamista, johon kuuluu hengellinen, henkinen, aineellinen, sosiaalinen ja terveydellinen ulottuvuus. Työhön sisältyvät myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja diakoniakasvatus.

Diakonialle on juhlavuotena yllättävänkin suuri tarve, sillä esimerkiksi ruoan ja energian raju kallistuminen ajaa yhä useampia suomalaisia taloudelliseen ahdinkoon. Myös Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset tarvitsevat apua ja tukea.

Seija Puusaaren ohje diakonian juhlasukkiin löytyy tästä.

Ohjeet diakonian juhlaleivonnaisiin löytyvät tästä.