”NettiSaappaan toiminta on noussut arvoon arvaamattomaan”

 

Kuva: Lasten ja nuorten keskus ry

Evankelis-luterilaisia seurakuntia palveleva Lasten ja nuorten keskus ry on Pohjoismaissa ainoa toimija, joka etsii verkossa ja somessa tukea tarvitsevia nuoria sekä heidän keskustelujaan.

Vuonna 2011 perustettu NettiSaapas on käytännössä joukko koulutettuja vapaaehtoisia, jotka menevät nuorten luo verkossa ja sosiaalisessa mediassa. He tykkäävät julkaisuista, osallistuvat keskusteluun, neuvovat, tsemppaavat ja kannustavat sekä puuttuvat kiusaamiseen.

NettiSaapas on ainoa pohjoismainen toimija, joka tekee verkossa etsivää nuorisotyötä, kertoo NettiSaappaan koordinaattori Anna Kärri.

SEKL Neliöb. vko 12. MJa

Kun korona viime maaliskuussa pysäytti Suomen ja sulki nuorison suosimat paikat, NettiSaappaalla oli valmiit työkalut toimia.

Pelkästään 11.3.–30.5. päivystyksiä oli 122 ja kohdattuja nuoria 1315. Luvut kertovat, miten suuri keskustelun tarve nuorilla on ollut poikkeusaikana.

NettiSaappaan toiminta on noussut arvoon arvaamattomaan.

Esimerkiksi koko vuonna 2019 NettiSaappaalla oli päivystyskertoja 61 ja kohdattuja nuoria 555.

Juttelun ja turvallisen aikuisen kaipuu ei poistu poikkeusajan jälkeenkään vaan NettiSaapasta tarvitaan silloinkin.

NettiSaapas jatkaa toimintansa kehittämistä hankkeessa, joka päättyy tämän vuoden alkupuolella. Rahoituksen se sai STEAlta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta) koronavirustilanteeseen liittyvässä lisähaussa.

Tavoite on lisätä NettiSaappaan etsivää nuorisotyötä sosiaalisessa mediassa ja sen alustoilla nuorten tarpeen ja liikkumisen mukaan.

Poikkeusoloissa tukea suunnataan myös Saappaan vapaaehtoisille ja päivystyksiin niin, että niitä voidaan toteuttaa etäyhteyksin fyysisen ryhmän sijaan.

Kärrin mukaan TikTok on noussut nopeasti paikaksi, jossa nuoret ovat ja jossa turvallisia ja luotettavia aikuisia toimijoita todella tarvitaan.

NettiSaapas aloitti päivystykset TikTokissa joulukuussa.

Jo ensimmäisen kerran jälkeen todettiin päivystysten tarpeellisuus.

NettiSaapas koulutti viime keväänä chat-toimintaan 62 henkilöä.

Poikkeusolojen jatkuessa on ryhmiä koulutettu tilanteesta riippuen etänä tai paikan päällä.