Nepalissa kristittyjä vainotaan -he eivät saa apua COVID 19-tilanteessa

 

Nepalista raportoidaan hallituksen käyttävän COVID 19-pandemiaa tekosyynä rajoittaessaan kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen vapauksia.

Maassa on perustuslain takaama uskonnonvapaus, mutta ”koronaviruksen varjolla hallitus hyödyntää epätarkkaa rikoslakia ja hyväksyy mielivaltaiset pidätykset sekä kieltää uskonnollisten vähemmistöjen oikeudet”. Tämä on yhteisraportti kuudelta Nepalissa toimivalta mm. uskonnonvapautta puolustavalta kansalaisjärjestöltä YK:n Ihmisoikeusneuvostolle – UNHRC. Raportti on julkaistu Nepalin tilanteena YK:n 193:a jäsenmaata koskevassa Ihmisoikeuksien määräaikaistarkastelussa – UPR.

Nepalilaiset järjestöt raportoivat yksityiskohtaisesti laittomuuksista ja mielivaltaisista vainoista, uskonnonvapauden rajoituksista sekä pidätyksistä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Vaikka hinduenemmistöisessä Nepalissa on perustuslaillinen uskonnonvapaus, uusi elokuussa 2018 voimaan tullut rikoslaki tuomitsee uskonnollisen käännyttämisen. Sille, joka pakottaa ”henkilön kääntymään uskonnosta toiseen tai yrittää sitä”, voidaan langettaa viisi vuotta vankeutta tai jopa 50,000 rupiaa – noin 350 euroa sakkoa.

Nepal on sijalla 32 Open Doorsin maailman 50 eniten kristittyjä vainoavan maan World Watch -listalla.

Tukea ei tule mistään

Nyt koronapandemian aikana kristittyjen ongelmat ovat toisenlaisia. ”Me tiedämme monia köyhiä ja syrjään sysättyjä ,nälässä eläviä kristittyjä työläisiä, jotka ovat suoranaisen hätäavun ja tuen tarpeessa. He eivät ole saaneet tukea mistään. Heillä ei ole ruokaa eikä mitään muutakaan toimeentulonsa turvaamiseksi”, kertoo paikallinen Open Doors-kumppani itseään paljastamatta.

”Maaseudulla kristityksi kääntyneet ovat aikaisemminkin suljettu ja eristetty yhteisön ulkopuolellle. He eivät saa käyttää alueen palveluja, kuten yleistä kaivoa, eikä heille tarjota työtä. Heidät eristetään täysin”, kertoo tuo kuitenkin yhteistyökumppani.

Tällä herkellä apua on kuitenkin saatu toimitettua. Paikallisten kirkkojen ja muiden yhteistyökumppaneiden tuella Open Doors on toimittanut ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita 900 perheelle neljän kuukauden toimeentulon varmistamiseksi.

Tilastotietoa Nepalista:
WWL 2020: vainottujen listalla sijalla 32
Vainosta vastuullisimmat: uskollinen enemmistö, klaanit ja etniset erimielisyydet
Väkiluku: 29.9 milj.
Uskonnot: kristittyjä 4.3% (75% kuuluu riippumattoman kirkon verkostoon); hinduja 66.5%; perinneuskoisia 12.9%; buddhalaisia 11.5%; muslimeja 4.3%.

 

 

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen