Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Nepalin maanjäristyksen tuhot tuntuvat myös seurakunnissa

 

Teltat

Kirkkorakennuksia tiedetään tuhoutuneen jo pari viikkoa sitten tapahtuneessa järistyksessä useita kymmeniä sekä Katmandussa että maaseudulla. Katmandussa eräs seurakunta kokoontui talon seitsemännessä kerroksessa, ja talo romahti; siinä kuoli alustavien tietojen mukaan 40 henkeä. Toinen seurakunta kokoontui myös talossa, joka romahti ja siinä kuoli 16 seurakuntalaista ja seurakunnan pastori.

Maaseudulta tiedot ovat vielä hyvin puutteellisia. Erään kylän alueella on tietojen mukaan ollut 20 kirkkoa, jotka ovat kaikki tuhoutuneet.

– Tiedot siitä, kuinka paljon kristittyjä on kuollut ja kuinka monta kirkkorakennusta on tuhoutunut, ovat vielä satunnaisia, Suomen Vapaakirkon kehitysyhteistyösihteeri Jukka Knuuttila toteaa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Tänään tapahtunut uusi järistys olisi jo itsessään paha, mutta nyt se tapahtui tilanteessa, jossa monet vaurioituneet rakennukset eivät olleet ollenkaan turvallisia uuden järistyksen tullen.

Kristilliset avustustiimit ahkerina

Kristilliset järjestöt ja seurakunnat ovat olleet nopeita aloittamaan avustustyötä. Internatiol Nepal Fellowship (INF) aloitti avustukset heti edellisen maanjäristyksen jälkeen. Sen avustustiimit ehtivät ensimmäisinä moniin syrjäisiin kyliin pahimmin tuhoutuneilla alueilla.

Esimerkiksi yhtenä päivänä INF toimitti Dhadingin läänissä avustustarvikkeita 500 perhekunnalle. Tämä yhden päivän avustus käsitti 12,5 tonnia ruokaa, 200 telttaa, 1300 huopaa ja 500 makuualustaa. Näitä avustuskuormia lähtee liikkeelle päivittäin.

Pokharan kaupungin 45 seurakunnan yhteistyöelin oli 6.5. mennessä toimittanut avustusta yli 3 800 perhekunnalle pahimmin kärsineillä alueilla. Tämä käsittää yli 35 tuhatta kiloa riisiä, lähes 1 000 telttaa ja runsaasti muita välttämättömiä tarvikkeita.
– Uuden järistyksen vaurioista tihkuvat tiedot ennakoivat, että avustusten tarve kasvaa huomattavasti.

Apua vammautuneille

INF:llä on Green Pastures -sairaala ja kuntoutuskeskus Pokharassa. Sinne on alkanut tulla maanjäristyksessä loukkaantuneita hoidettaviksi ja kuntoutettaviksi. Se on yksi harvoista paikoista, joissa vaikeasti vammautuneille voidaan antaa kuntoutusta.
– Suomen Vapaakirkko oli mukana tukemassa sairaalan kehittämistä kuntoutuskeskukseksi toimiessani siellä lääkärinä vuosina 1993-2001. Suomen Kristillinen Lääkäriseura on viime vuosina tukenut kuntoutuksen kehittämistä, ja viime vuonna avattiin uusi osastorakennus selkäydinvammaisten kuntoutukseen, Knuuttila kertoo.

Suunnitelmissa on, että kuntoutukseen perehtynyt Knuuttila matkustaa lääkäriavuksi Green Pastures-sairaalaan kahden kuukauden ajaksi.

Lhomiseurakunta välttyi kuolemantapauksilta

Vapaakirkolla on jo vuosikymmeniä jatkuneet yhteydet Nepalin Lhomi-kansaan. Lhomi-kylistä saadun tiedon mukaan siellä ei ole ollut pari viikkoa sitten kuolemantapauksia, mutta taloja on vaurioitunut ja kouluja romahtanut. Uuden järistyksen vaikutukset ovat lhomien alueella todennäköisesti paljon edellistä pahemmat.
– Ghangri-lhomiseurakunta Katmandussa koki joitakin vaurioita. Seurakunta on tehnyt avustusmatkoja läheisille alueille maaseudulla ja jakanut elintarvikkeita ja puhdasta vettä.

Suomen Vapaakirkko tukee keräysvaroilla INF:n ja Ghangri-seurakunnan tekemää avustustyötä. Molemmat ovat Vapaakirkon pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Ks. Auta Nepalia

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024