Mutkikas tie teinihulttiosta Lappajärven kirkkoherraksi

 

Zacharias Onditi johtaa nyt Lappajärven seurakuntaa. Kuvan talo Lappajärven keskustassa on yksityiskoti, jonka seinään paikkakunnan asukas on kiinnittänyt viestin ohikulkijoille. Kuva: Heli Karhumäki

Lappajärven uusi kirkkoherra Zacharias Onditi pitää ihmeenä pelastumistaan teini-iän vaarallisista seikkailuista. Levottoman pojan veti oikealle raiteelle kirpputorilta löytynyt merkillinen, 1400-luvulla kirjoitettu kirja.

Toukokuun 7. päivänä Lapuan piispa Simo Peura vihkii Lappajärven seurakuntaan kirkkovaltuuston valitseman kirkkoherran, 30-vuotias Zacharias Onditin. Hänen sukujuurissaan yhdistyvät pohjalaiset pappissuvut ja afrikkalainen Luo-heimo, ja elämänvaiheissa on kertynyt hengellisiä eväitä useista luterilaisen kirkon herätysliikkeistä ja helluntaiherätyksestä.

Onditi on täynnä tekemisen iloa uuden tehtävän edessä seurakunnan paimenena.

– Kutsumukseni on olla Raamattuun sitoutuva, lakia ja armoa kirkastava pappi, jonka kaikki seurakuntalaiset tuntevat omakseen. Liian vahvat jakolinjat herätysliikkeiden välillä eivät ole hedelmällisiä, sillä seurakunnan työ kärsii siitä. Pelastus kuuluu jokaiselle, joka tekee parannuksen synneistään ja uskoo Jeesukseen.

Tie papiksi oli mutkikas ja koulupolku oli tyssätä levottomaan elämään. Raju murrosikä alkoi jo 12-vuotiaana, ja yläasteella hän hankki hulttion mainetta seikkailemalla vaarallisissa porukoissa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Rippikouluvuonna syttyi palava hengellinen etsintä, joka johti Raamatun, mutta myös ei-kristillisen henkimaailman, shamanismin ja Mustan Raamatun tutkimiseen. Kääntymykseen ja Jeesuksen rakkauden kokemukseen hänet johti lopulta kirpputorilta käteen osunut 1400-luvulla kirjoitettu kristillinen kirja. Vasta myöhemmin hän ymmärsi millaisesta kristikuntaa koskettaneesta hartauselämän klassikosta oli kysymys. Rukoiltuaan sen ohjeen mukaan koki elämäänsä muuttaneen hetken.

– En ollut koskaan aiemmin kokenut mitään vastaavaa. Koin valtavan rakkauden läsnäolon. Se oli niin voimakas, että sisimpäni lämpeni. Tunsin kuin sisälläni olisi palanut tuli. Nyt tiedän, että se mitä Raamattu puhuu Pyhän Hengen kosketuksesta, on todellista, Zachrias Onditi kertoo.

Perhe ja ystävät pitivät Zachariaksen uskoon tuloa 16-vuotiaana suurena ihmeenä. Kolmea lukiota käynyt poika yllätti kaikki kirjoittamalla lopulta Raudaskylän herännäisopistosta hyvät ylioppilaspaperit ja pääsemällä kolmeen yliopistoon.

Nuorella papilla on nyt kädet täynnä työtä myös vapaa-ajalla. Hänellä on körttitaustaisen puolisonsa kanssa viisi lasta, ja tekeillä väitöskirja.

Zachrias Onditi on ikäänsä nähden varsin konservatiivisen laidan pappi. Monet hänen ystävistään ovat pettyneet joihinkin kirkon linjauksiin ja vaihtaneet kirkkokuntaa, mutta hän on itse päättänyt pysyä luterilaisen kirkon palveluksessa.

Oman elämän yhtenä pohjavirtana on ollut isän kaipuu.

– Kristittynä isä on ollut tuhlaajapoika, mutta minulle ei ole varaa tuomita häntä. Yritän ajatella armollisesti ja muistaa hänen hyviä puoliaan.

Zacharian Onditin virkaan siunaaminen on kaikille avoin jumalanpalvelus Lappajärven kirkossa 7. toukokuuta 2017.

Mikä kirja auttoi teinipojan Jeesuksen tuntemiseen? Lue Sanan julkaisema Zacharias Onditin elämäntarina maksipitkänä artikkelina tästä