Mitt Romney vahvistumassa evankelikaalien suosikiksi Yhdysvalloissa

 

Mitt Romney miellyttää evankelikaaleja: hän on paitsi klassisen presidentin näköinen mies

Presidentinvaaleissa ei ole tällä kertaa evankelisten kristittyjen ”omaa” ehdokasta. Mitt Romneyn tuo mormoniuskontoa lähemmäksi perusamerikkalaista äänestäjää.

Konservatiivisten evankelikaalisten kristittyjen on ollut perinteisesti helppo valita suosikkinsa kahdesta ehdokkaasta Yhdysvaltojen presidentinvaalissa:
republikaanisen puoleen ehdokas on yleensä vastannut paremmin evankelisten näkemykseen esimerkiksi abortista ja homoavioliitoista. Nyt valinta ei ole enää itsestään selvä. Republikaanien vahva ehdokaskandidaatti Mitt Romney tunnustaa mormoniuskoa.

Konservatiivit käyvätkin debattia nyt siitä kumpi ehdokkaista, liberaalina pidetty demokraattisen puoleen Barack Obama vai Romney, on vähemmän huono ehdokas kristillisestä näkökulmasta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Yhdysvalloissa marraskuiset presidentinvaalit ovat hyvin merkittävä poliittisen vallan uudelleenjärjestelytilanne. Samanaikaisesti järjestetään senaatin ja edustajainhuoneen vaalit. Lisäksi valitaan uusia kuvernöörejä sekä tuomioistuinten päättäjiä.

Päähuomio vaalisumassa on kuitenkin presidentin valinnassa, ja valtionpäämiehen vaihtumista pidetään yleensä aina jonkin uuden ajanjakson alkuna koko kansakunnalle.

Sekä Romneyn että Obaman ehdokkuudet ovat vielä vahvistamatta. Puolueet ilmoittavat viralliset presidenttiehdokkaansa alkusyksystä.

Perryn putoaminen muutti pelin

Vielä syksyllä konservatiivikristityillä oli selvä ykkösehdokas. Teksasin kuvernööri, republikaani Rick Perry esiintyi avoimen tunnustuksellisena kristittynä eri yhteyksissä, ja muun muassa avasi kampanjansa viime syksynä rukous- ja paastopäivillä.

Perry nousi republikaanien suosikkiehdokkaaksi vielä syksyisissä mielipidemittauksissa, mutta kannatus romahti melko nopeasti ehdokkaan haparoidessa vaaliväittelyissä.
Republikaaniehdokkaista vahvoilla olivat vielä toukokuuhun asti katolinen Newt Gingrich sekä äärikonservatiivi Ron Paul, mutta molemmat luopuivat kampanjoinnista parin viime viikon aikana Mitt Romneyn menestyttyä ehdokasvaaleissa eri osavaltioissa.

Romney edustaa poliittisilta näkemyksiltään republikaanisen puolueen vasenta laitaa. Hän ei kannata homoavioliittoja eikä löyhempää aborttilainsäädäntöä. Monet konservatiiviset republikaanien kannattajat tuntevat kuitenkin epäluuloa Romneya kohtaan: vielä viime vuosikymmenellä hänen mielipiteensä olivat liberaalimpia, ja hänen edellinen tiedottajansa oli julkisesti homoseksuaalinen.

Osteenilta tukea Romneylle

Kristityt keskustelevat eniten Romneyn mormoniudesta.
Osa merkittävistä pastoreista ei näe asiassa ongelmaa.
– Minusta se, että Romney sanoo uskovansa Jeesuksen olevan Jumalan poika, nousseen kuolleista ja olevan hänen vapahtajansa, riittää, Suomessakin tunnettu pastori Joel Osteen totesi CBS-kanavalla.

Vaikutusvaltainen baptistipastori Robert Jeffress puolestaan suositti kevättalvella, etteivät evankeliset kristityt äänestäisi Romneya esivaaleissa.
– Romney on hyvä ihminen, mutta se ei tee hänestä kristittyä, Jeffress sanoi.

Jeffress nimesi mormonismin kultiksi. Myöhemmin hän tarkensi, ettei tarkoita kultilla tässä tapauksessa suljettua lahkoa, vaan teologista kulttia, joka ei perustu Raamattuun.

Romney itse on vahvistanut uskovansa Jeesukseen Jumalan poikana ja vapahtajana, mutta todennut, että ”kirkkomme käsitys Jeesuksesta voi olla erilainen kuin monessa muussa tunnustuksessa”.

Monet keskustelijat kristillisillä keskustelupalstoilla pitävät konservatiivista mormonia parempana vaihtoehtona presidentiksi kuin liberaalina kristittynä tunnettua Barack Obamaa.

Obaman rasitteena homonäkemykset

Istuva presidentti Barack Obama ei ole missään vaiheessa nauttinut evankelikaalisten kristittyjen jakamatonta suosiota.
Obaman uskonnollisista ajatuksista on syntynyt paljon keskusteluja.

Obaman tiedetään tulleen uskoon opiskeluaikoinaan, ja osallistuneen viikoittain presidenttivuosiinsa asti Trinity United Church of Christin toimintaan Chicagossa. Kirkossa on poliittisia piirteitä: se on kristillisen sanoman lisäksi sitoutunut Yhdysvaltojen mustan väestönosan olojen kehittämiseen.

Vuonna 2010 Egyptin silloinen ulkoministeri nosti Obaman uskonnon otsikoihin kertomalla, että presidentti olisi kahdenvälisissä keskusteluissa kertonut olevansa yhä muslimi.

Toukokuussa Obama vahvisti, että hän kannattaa homoseksuaalien avioliitto-oikeutta. Lausunto on vahvistanut kehitystä, jossa evankelikaaliset kristityt johtajat – joukossa nyt myös Robert Jeffress – ovat yhä vahvemmin asettumassa Mitt Romneyn taakse tulevissa vaaleissa.