Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Mitä Trumpista pitäisi ajatella? – Kaksi teologian tohtoria kertoo näkemyksensä

 

Kuva: Shutterstock

Teologit Juha Ahvio ja Seppo Väisänen esittävät Uusi Tie -lehdessä näkemyksensä siitä, mitä kristittyjen pitäisi ajatella juuri virkaan asetetusta presidentti Donald Trumpista. Toinen on puolesta, toinen vastaan.

Uusi Tie -lehden entinen päätoimittaja, rovasti Seppo Väisänen näkee, että Trumpin sanat ja teot ovat räikeässä ristiriidassa kristillisten arvojen kanssa.

– Trumpin käytöksessä korostuvat ego ja oikeassa olemisen tarve. Kaikki muut ovat hänen mielestään väärässä, puhuivatpa tosiasiat mitä tahansa, Väisänen toteaa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vaaleja edeltäneissä väittelyissä Trump keskeytti Hillary Clintonin puheen monta kertaa kutsumalla tätä valehtelijaksi päin naamaa.

– Trumpin esiintyminen toi mieleeni Ilmestyskirjan kohdan, jossa Saatanaa kutsutaan ”veljiemme syyttäjäksi”. Kenen seuraaja Trump siis on? Väisänen sanoo.

”Moraalinen paheksunta on turhaa”

Lähetyssäätiö Patmoksen tutkimusjohtajan, dosentti Juha Ahvion mielestä median maalaama kuva Trumpista ei vastaa todellisuutta. Presidentin pöyristyttävän kuuloisia kommentteja on irrotettu alkuperäisestä yhteydestään. Naisia halventavia ”pukukoppipuheita” – jollaisia Ahvio arvelee monien miespolitiikkojen joskus lipsauttelevan ”kaljalasin äärellä” – on kaivettu esille tarkoitushakuisesti.

– Kommentit ovat kymmeniä vuosia vanhoja, ja sitä paitsi Trump on pyytänyt niitä anteeksi, Ahvio huomauttaa.

Ahvio ei kiellä, etteikö Trumpin henkilöhistoriassa ja luonteessa olisi syviäkin vikoja. Se on kuitenkin hänen mielestään täysin epäoleellista.

– Nyt ei valittu piispaa tai pastoria, vaan presidenttiä. Hänen henkilökohtaisella hurskaudellaan ei ole merkitystä. Politiikan sisältö ratkaisee.

Hänestä Trumpin presidenttiyden vaikutusta arvioidessa ei auta moraalinen paheksunta. Sen tilalle tarvitaan ”inhorealistinen laskuri”: arvioidaan todelliset käytännön seuraukset, joita presidentin ajamalla politiikalla on maan kansalle.

– Asioiden mittasuhteet pitää huomioida. Isoissa poliittisissa kysymyksissä ollaan nyt menossa oikeaan suuntaan. Clintonin valinta olisi ollut paljon isompi tuho.

Ahvio myös muistuttaa, että luterilaisesta näkökulmasta kyse on maallisen regimentin asioista. Kuten Lutherkin sanoi, viisas ja jumalaton hallitsija on parempi kuin hurskas ja tyhmä.

Väisäsen mielestä Trump tosin on sekä tyhmä että jumalaton. Hän ei niele väitettä, ettei presidentin persoona vaikuttaisi oleellisesti tämän kykyyn johtaa kansakuntaa. Vaikka jokainen presidentti on jakanut kansan mielipiteet, rovasti ei muista toista vaalivoittajaa, joka olisi saanut yhdysvaltalaiset yhtä rajusti toisiaan vastaan.

– Presidentin tehtävä olisi saada kansa yhteen. Omalla käytöksellään Trump kuitenkin jakaa sitä vain entistä enemmän.

Väisänen arvelee, että oman oikeassa­olemisen korostaminen on omiaan myös rikkomaan ulkopoliittisia suhteita.

Lue lisää perusteluja puolesta ja vastaan Uusi Tie -lehden haastattelusta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie