Ministeri Sari Essayah: Armo kuuluu kaikille katuville myös politiikassa

 
Sari Essayahin mielestä poliittiseen argumentointiin ei riitä pelkkä omien mielipiteiden jakaminen. Ministeri esitteli näkemyksiään viikonloppuna kesäleirillä Valkealassa. Kuva: Pertti Järvenpää

Sari Essayahin mielestä poliittiseen argumentointiin ei riitä pelkkä omien mielipiteiden jakaminen. Ministeri esitteli näkemyksiään viikonloppuna kesäleirillä Valkealassa. Kuva: Pertti Järvenpää

Armo ja anteeksiantamus ovat sanoja, joita ei politiikan piirissä enää paljon viljellä. Silti jokaisella pitäisi olla mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

– Eduskunnan salissa kysyttiin, pitäisikö Hitlerillekin antaa anteeksi. Kyllä minun mielestäni, jos hän olisi katunut tekojaan, pohdiskeli Sari Essayah lauantaina Opiskelija- ja koululaislähetyksen kesäleirillä Valkealan kristillisellä kansanopistolla.

Essayah totesi, että hän haluaa tuoda politiikan suvaitsevaisuuspuheen rinnalle myös puhetta armosta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Jumalan armo riittää kaikille.

Ministeri painotti myös keskustelukumppanin asemaan asettumista.

– Poliittinen argumentointi on enemmän kuin oma mielipide ja oikeassa oleminen. Meillä on oppimista siinä, että asettuisimme toisen ihmisen asemaan­.

Essayahin mielestä on turhaa puhua synnistä, jos kuulijalla on ihmiskäsitys, johon käsite ei kuulu.

– Meidän tulee puhua niin, että sekin, joka ei käytä meidän kieltämme, ymmärtää. Välittäminen ja kuunteleminen voivat olla paljon tärkeämpiä asioita kuin väittelyn voittaminen.

”Poliittinen argumentointi on enemmän kuin oma mielipide ja oikeassa oleminen. Meillä on oppimista siinä, että asettuisimme toisen ihmisen asemaan.”

Ministeri huomautti, että yhteiskunnallisessa keskustelussa ”minun” ja ”sinun” totuudet ovat yhtä arvokkaita.

– Arvokeskustelussa meidän kristittyjen ei pidä hiljentyä, mutta pitää pariinkin kertaan pohtia, miten sen teemme. Meidän on puhuttava niin, että haluamme ymmärtää toisella tavalla ajattelevia.

Essayah korosti evankelioimistyön tärkeyttä ja taitoa tehdä sitä oikealla asenteella.

– Ihmiset ovat rakkautemme, eivät evankelioimisemme kohteita.

Opetuslapsista poliitikkoja

Seurakunnat Essayah näkee tärkeinä tulevaisuuden rakentajina yksinäisyydestä, masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivien ihmisten ja varsinkin nuorten parissa.

– Meillä on paras mahdollinen sanoma, armon ja yhteyden sanoma. Voimme kutsua ihmisiä yhteisöön, jossa jokainen voi kokea olevansa tärkeä ja tarpeellinen. Toistemme opetuslapseuttamisessa onnistuminen on olennaista.

Ministeri kehotti erityisesti nuoria ottamaan rohkeasti askelia kohti yhteiskunnallisia vastuutehtäviä, jos Jumala tuntuu sellaiseen kutsuvan.

– Jumala voi avata ovia, joita emme itse osaisi ajatellakaan. Politiikka, media ja liike-elämä kaipaavat nuoria, joilla on sydämessä palo Jeesukselle ja taito toimia tehtävässä, joka voi näyttää hyvin maalliselta, mutta on Jumalan antama paikka.

Sari Essayah kertoi myös omasta tiestään politiikkaan. Se alkoi vastaanhangoittelusta. Uskoon tultuaan hän vastasi kyselijöille, että Jumala oli pelastanut hänet politiikasta.

– Koin, että politiikka ei ole uskovia varten.

Se oli väärä käsitys, jonka murenemiseen vaikutti muun muassa kansanedustajakollega Marja-Liisa Tykkyläinen (sd.).

– On tärkeää löytää se oma paikka, koska siinä ihminen kokee syvää täyttymystä ja onnellisuutta. Tämän ajan nuoria pitää muistuttaa, että Jumala edelleen kutsuu heitä niin kuin aikanaan Joosefin, Danielin ja Esterin.

Loppujen lopuksi hyvää hallitusohjelmaakin tärkeämpi asia on ihmisen ikuinen kohtalo. Essayah muisteli hallitusneuvottelujen koskettavaa hetkeä, ALS-tautiin sairastuneen entisen edustajakollegan Antero Laukkasen syntymäpäiväjuhlaa.

Kristillisdemokraatit olivat nimenneet Laukkasen neuvottelijakseen sairaudesta huolimatta. Syntymäpäivänään hän pääsi käymään Säätytalossa kakkukahvilla. Kaikkien neuvottelevien puolueiden puheenjohtajat pitivät hänelle puheen. Neuvotteluja johtanut Petteri Orpo (kok.) muun muassa lupasi, että Laukkasen tekemä työ ruoka-avun hyväksi ei valu hukkaan, vaan sitä jakavien järjestöjen rahoittamista jatketaan.

– Se oli koskettava hetki. Vaikka fyysinen ruumis rapistuu, Jumalan kirkkaus ja kunnia kasvavat. Laukkasen Jumalalta saama sana vain terävöityy. Annoin hänen elämästään kertovan kirjan puolueiden puheenjohtajille kesälukemiseksi.

Yleisö halusi tietää, mikä auttaa ministeriä jaksamaan vaativassa työssä.

– Se, että kaikki asiat ovat Jumalan käsissä. Ovet, joista olen kulkenut, ovat Jumalan avaamia. Saan rukoilla, että voin tehdä Jumalan tahtomia asioita ja pitää suuni kiinni silloin, kun hän niin haluaa.

Juttua päivitetty kello 17.55 lisäämällä kuvateksti.