Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Mikael Pentikäinen: ”Meidän on vakavalla tavalla pystyttävä lisäämään tietoisuutta uskonnoista”

 

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikänen kritisoi hallituksen päätöstä uskonnonopetuksen vähentämisestä Merkintöjä-kirjoituksessaan (HS 12.7.2012).
”Päätöstä voi ymmärtää, mutta kovin viisas se ei ollut. Nyt jos koskaan tarvittaisiin uskontojen ymmärtämistä – monesta syystä.” Pentikäinen kirjoittaa.
Pentikäisen mukaan ensimmäinen syy on yleissivistys.
”Maailmalla uskontojen merkitys ei ole vähenemässä, vaikka Pohjoismaissa saattaa siltä tuntua.
Monessa maailmankolkassa uskonnon ote vahvistuu. Esimerkkejä ovat muun muassa Turkki, Venäjä ja Egypti. Arabikevät on monessa maassa lujittanut uskonnosta ammentavia voimia.”

 

Politiikan ulkopuolelta Pentikäinen nostaa esimerkiksi jalkapallon EM-kisoissa nähdyt pelaajien tekemät ristinmerkit ja taivasta kohti suunnatut kiitokset maalien jälkeen.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

”Italian taitavasta pelinrakentajasta Andrea Pirlosta tehtiin maan lehdistössä lähes pyhimys. ’Nyt hänen täytyisi enää alkaa monistaa leipää ja kalaa’, kirjoitti Gazzetta dello Sportin toimittaja Sebastiano Vernazza.

Nämäkin merkit voivat jäädä ymmärtämättä ilman uskontotunteja.”

Pentikäisen mukaan olisi tärkeää, että maailmassa, jossa sekä ihmiset että uskonnot liikkuvat, ymmärtäisimme edes vähän siitä, mitä kohtaamme.

”On merkityksellistä, että tunnemme omat juuremme, uskonnollisetkin. Mutta on tärkeää ymmärtää myös kaverin juuria.”

”Meidän on vakavalla tavalla pystyttävä lisäämään tietoisuutta uskonnoista. Se on median tehtävä, mutta se on myös koululaitoksen ja uskontojen oma tehtävä.”

Pentikäisen mukaan uskonnon opettamista ei tule jättää vain uskontokuntien omille opettajille.

”Heistä moni on varmasti  kelpo opettaja, mutta joukkoon mahtuu myös hengen puoskareita, joilta puuttuu opettamisen ja usein myös oman uskonnon kriittinen tietämys.