Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

”Mihin eläimet menee, kun ne kuolee?” – Lapset kysyvät teologiasta

 

Tekoälyn näkemys aiheesta ”kissa, koira, norsu ja hiiri kulkemassa kadulla Taivaassa” (Microsoft Copilot)

Oletko koskaan pohtinut, miksi Jumala loi ihmisen, kun hän kerran tiesi etukäteen kaikesta harmista, mitä siitä seuraisi?

Mihin eläimet menee, kun ne kuolee? Onko taivaassa eläimiä?
– Onni, 11 v. 

 

SEKL neliöb. 7.-13.10.

Mahtava kysymys, Onni! 

Kun olin nuori, seurakuntamme piti viikonloppuisin kahvilaa, johon kutsuttiin ihmisiä kadulta juttelemaan uskon asioista. Kahvilassa oli lava. Eräänä iltana lavalla seisoi seurakuntamme työntekijä puhumassa, kun lavan viereen käveli noin kuusitoistavuotias tyttö. Hän sanoi, että haluaa kysyä kysymyksen. Puhuja antoi hänen kysyä. Tyttö otti mikrofonin käteensä ja kysyi, pääseekö hänen koiransa taivaaseen. 

Puhuja kysyi yleisöltä, haluaisiko joku vastata kysymykseen. Minä olin nuori ja innokas uskovainen, joten nousin ylös ja sanoin kovaan ääneen, että ”taivas on ihmisiä varten”! Tyttö käveli murheellisena ovesta ulos. 

Nykyään en vastaisi enää samalla tavalla. Raamattu ei kyllä missään kohtaa selvästi sano, että taivaassa on eläimiä tai että siellä ei ole eläimiä. Kuitenkin monet kohdat Raamatussa antavat ymmärtää, että pelastus koskee koko luomakuntaa, ei pelkästään ihmisiä (Jes. 11; Room. 8:20–21; Ef. 1:9).  

Raamatun lopussa oleva Ilmestyskirja puhuukin ”uudesta taivaasta” ja ”uudesta maasta” eli siitä, että Jumala tekee tämän nykyisen maailmamme uudeksi ja paremmaksi. Siellä moni asia on toisin, esimerkiksi ei ole enää sotia tai kuolemaa. Mutta ilmeisesti monet hyvät asiat Jumalan luomasta kauniista maailmasta ovat olemassa sielläkin, kuten vedet, vuoret, puut ja muu kasvillisuus – mikseivät siis myös eläimet. 

Ilmestyskirjassa (5:13) kuvaillaan, miten eräänä päivänä kaikki luodut ”taivaassa, maan päällä ja sen alla ja meressä” ylistävät Jumalaa. Jesajan kirjassa (11:6) taas tulevaisuutta kuvataan kertomalla, kuinka susi kulkee karitsan kanssa ja vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika paimentaa niitä. Vaikka tämän Jesajan kohdan tarkoitus on kertoa rauhasta, minusta olisi aika yllättävää, jos nämä kuvaukset kertoisivat vain ihmisten välisestä sovusta. 

 

Jos Jumala asuu taivaassa ja Jeesus sydämessä, niin missä Pyhä Henki asuu? – Onni, 5 v. ja Hannele, 4 v. 

 

Kiinnostava kysymys! Asuisikohan Pyhä Henki sitten vaikka mahassa? No ei sentään – paitsi toisaalta miksipä ei. 

Nimittäin Raamatun mukaan Jumala asuu ihan kaikkialla. Hän on kaikkialla läsnä, siellä missä sinä olet ja täällä missä minä olen. Ja koska Isä, Poika Jeesus sekä Pyhä Henki ovat kaikki saman Jumalan eri persoonia, niin he kaikki asuvat ihan kaikkialla. 

Raamattu ei missään sano, että Jeesus asuu sydämessä, mutta ”Jeesus asuu sydämessä” -lauseella tarkoitetaan ehkä sitä, että Jeesus on meidän kanssamme koko ajan – ihan niin kuin Pyhä Henkikin. 

 

Minkä vuoksi Jumala halusi luoda ihmisen, kun Jumala tiesi jo etukäteen, että ihmisen luomisesta seuraa paljon kärsimystä ja harmia kaikille? – Hippu, 10 v. 

 

Upea kysymys, Hippu! Kysymyksesi koskee niin sanottua kärsimyksen ongelmaa eli sitä, miksi maailmassa on niin paljon sotia, riitoja, sairauksia ja muuta kärsimystä. 

Raamatun mukaan kaikki paha ja kärsimys sai alkunsa syntiinlankeemuksesta. Mutta miksi Jumala sitten antoi ihmisen langeta syntiin? Miksi Jumala ei luonut ihmistä alun perin niin hyväksi, että tämä olisi aina totellut Jumalan käskyjä? Minulla ei ole varmoja vastauksia näihin kysymyksiin, mutta ajattelen asiaa näin:  

Verrataanpa Jumalaa isään ja äitiin, jotka haluavat omia lapsia. Kun me aikuiset päätämme hankkia lapsen, me kyllä tiedämme, että lapsi tulee tekemään pahoja asioita ja kärsimään myös itse. Miksi me sitten hankimme lapsia? Ehkäpä siksi, että me haluamme luoda itsemme kaltaisen olennon, jolle voimme osoittaa rakkautta ja jota voimme kasvattaa aikuiseksi. 

Ihmisenä kasvaminen on arvokas asia, eikä kukaan äiti halua synnyttää täysikasvuista aikuista (eikä se mahtuisi äidin mahaankaan!). Ja vaikka koira tai muu lemmikki sekä ystävät voivat olla ihania, omia lapsia ne eivät täysin korvaa. 

Voisiko olla, että Jumala on luonut ihmisen vähän samanlaisista syistä? Ehkä hän halusi luoda itsensä kaltaisen, vapaan olennon, joka syntyessään tosin olisi itsekäs – toisin kuin Jumala – mutta jota taivaan Isä kasvattaisi paremmaksi olennoksi, Jeesuksen kaltaiseksi ihmiseksi. 

Mietipä myös tätä asiaa: Kun lapsesta kasvaa aikuinen, hän saa päättää itse asioistaan eivätkä vanhemmat edes halua määrätä hänen elämästään, vaikka he tietävät, että aikuisenakin lapsi varmaan tekee virheitä ja pahoja asioita. Vanhemmat tietysti toivovat, että lapsi ei esimerkiksi tuhlaisi rahojaan tai menisi naimisiin jonkun ilkeän ihmisen kanssa, mutta heistä on tärkeää, että lapsi saa päättää elämästään itse. 

Samalla tavalla Jumala antaa meidän päättää elämästämme itse, mutta hän haluaa meidän tekevän viisaita valintoja, jotta voisimme niiden kautta kasvaa lähimmäisiämme rakastaviksi ihmisiksi. 

 

Lari Launonen on isä, Raamatun opettaja ja teologian tohtori (eli on opiskellut paljon Raamattua). Hän vastaa mielellään vaikeisiin kysymyksiin ja kysyy sellaisia myös itse. 

 

Voit lähettää oman kysymyksesi kahdella tavalla: 

 

  • paperipostina osoitteeseen Aikamedia Oy, Koulutie 11, 01260 Vantaa. 

 

Kirjoita viestiin kysymys sekä oma nimesi ja ikäsi.  

Pyrimme vastaamaan siihen mahdollisimman hyvin!