Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Messiaanisille juutalaisille ja kristityille tarkoitetussa Ebenezer-vanhainkodissa taistellaan koronaa vastaan

 

Ebenezer-kodissa, Israelin ainoassa messiaanisille juutalaisille ja kristityille tarkoitetussa vanhainkodissa Haifassa, kamppaillaan ankarasti, ettei korona leviäisi asukkaiden keskuuteen. Tiettävästi toistaiseksi siinä on onnistuttu.

Henkilökunta työskentelee poikkeuksellisen paineen alla, kun ulkomaalaiset vapaaehtoiset ovat lähteneet, eikä uusia paikallisiakaan saa ottaa heidän tilalleen. Lisäksi rajoitustoimet mutkistavat kaikkien arkea. Johtaja Johnny Khoury kuvailee tilannetta Kehila Newsin haastattelussa:

”Koti on käytännössä eristetty ulkomaailmasta, ja noudatamme äärimmäistä varovaisuutta. Asukkaiden kontaktit omaisiinsa on rajattu verannan lasiseinän läpi tapahtuviksi. Ei-kiireellisiä lääkärikäyntejä on siirretty tuonnemmaksi. Posti jaetaan huoneisiin vasta, kun se on seissyt toimistolla muutaman päivän. Asukkaat saavat ulkoilla vain kodin omassa pihassa. Jos joku saa hengitystieoireita, hänet eristetään heti.”

SRO neliöb. 17.-23.10.

Poikkeusajan elämää Ebenezerissä säätelee terveysministeriöstä lähes päivittäin saapuva ohjeistus, ja johtaja Khouryn työpöydälle ilmestyy viranomaisilta raporttipyyntöjä runsaasti. Henkilökunnan on seurattava huolella omaa terveydentilaansa ja varottava myös vapaa-aikanaan virukselle altistumista. Käsien pesua on tehostettu entisestään, ja maskien käyttö on pakollista. Joka päivä töihin tullessaan työntekijän pitää allekirjoittaa vakuutus, että hänellä ei ole mitään koronaan viittavia oireita. Pienessäkin nuhassa täytyy jäädä kotiin, jolloin muut luonnollisesti joutuvat venymään.

”Suojaamme hauraita vanhuksia myös siten, että henkilökunta ei matkusta julkisilla kulkuneuvoilla. Niille, joilla ei ole omaa autoa, järjestetään kimppakyyti tai muu kuljetus. Se synnyttää päivittäisiä haasteita, varsinkin kun osa työntekijöistä asuu kaukana”, sanoittaa Khoury koronan tiivistämää arkeaan.

Valtaosa johtajan ajasta menee nyt pandemiasta aiheutuneiden ongelmien ratkaisuun. Samalla olisi kuitenkin tärkeää ylläpitää talon normaaleja rutiineja. ”Kodissamme asukkaat ja työntekijät syövät päivällä yhdessä. Olemme joutuneet jakamaan aamiaisen ja lounaan kahteen vuoroon, jotta ruokailijat voivat asettua pöytiin riittävän väljästi,” Khoury kertoo yhteisön elämästä.

Vapaaehtoiset seurakunnista ovat tavanneet käydä säännöllisesti pitämässä aamuhartauksia kodissa. Nyt asukkaat ja henkilökunta saavat kuunnella päivittäin johtajan mietteitä Raamatun äärellä. Lauantaisin Johnny Khoury tulee vielä yhdessä vaimonsa kanssa työpaikalle huolehtimaan siitä, että kaikki voivat katsoa yhdessä nettilähetyksen läheisen seurakunnan kokoontumisesta.

Ebenezer-koti tunnetaan rakkaudellisesta ilmapiiristään. Edes kriisin keskellä työntekijät ja asukkaat eivät ole peloissaan.

”Vanhukset tuntevat olonsa turvallisiksi nähdessään, että teemme kaikkemme heidän hyvinvointinsa eteen”, toteaa Khoury Kehila Newsille.

Ebenezer-kodin asukkaissa on juutalaisvainoista ja monista muista myrskyistä selvinneitä. Kotikin on joutunut yli 40-vuotisen historiansa aikana käymään läpi muun muassa sotia. Kaikista vaikeuksista on selvitty Jumalaan turvautuen, kodin nimen mukaisesti: Tähän asti Herra on auttanut meitä (1. Sam. 7:12). Samaan lujaan lupaukseen tarraudutaan nytkin. Ebenezer-koti saa olla myös ulkopuolisille todistus Jeesuksen rakkaudesta ja Jumalan uskollisesta huolenpidosta.

 
Kylvaja artikkelibanneri