Mediapalkittu Teemu Laajasalo: ”Kirkon perustyö on hienoa”

 

Teemu Laajasalo kohtaa erilaisia ihmisä työympäristössään Kalliossa ja Alppilassa. Yksi kohtauspaikoista on Du Dii -ravintola. KUVA: Jani Laukkanen

Vuoden kristillinen mediateko 2013 -palkinnon saa Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Palkinnon myöntää Kristillinen medialiitto lauantaina 25. tammikuuta.

Medialiiton mukaan Teemu Laajasalo on mediassa ja median kautta liikutellut suuria massoja. Hän tavoittaa älymystöä, oppineita ja korkeasti koulutettuja, mutta myös aivan tavallisia ihmisiä, elämässään kaltoin kohdeltuja.

Vuoden 2013 kristillinen mediateko -palkinnon jakaa kirjailija-pastori Teuvo V. Riikonen.

– Median murros on ollut valtavan suuri. Myös kristillisen kirkon julkisuus on osa tätä murrosta. Kirkolta, seurakunnilta, työntekijöiltä ja yksityisiltä kristityiltä vaaditaan yhä enemmän mediaosaamista, Riikonen toteaa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Riikosen mukaan mosaiikkimaisen ja moniarvoisen yhteiskunnan mediassa toimiminen on erityisen haasteellista pääkaupungissa, jossa megatrendit vaikuttavat voimakkaasti.

– Esimerkiksi kirkosta eroamisessa juuri pääkaupungin seurakunnat toimivat auran kärkenä vastaanottaessaan ympäröivän muutoksen haasteet.

”Puhukaamme hyvää ja paljon”

Teemu Laajasaloa haasteet eivät pelota.

– Tämä on iloinen yllätys ja olen muistamisesta kovin kiitollinen. Kirkon perustyö on hienoa, isoa ja tärkeää työtä, joka usein jää piiloon – puhukaamme siitä työstä hyvää ja paljon, Laajasalo kommentoi Radio Deille.

Teuvo V. Riikonen sanoo Teemu Laajasalon ottaneen haltuunsa sähköisen mediamaailman. Laajasalo  astuu olohuoneisiin television ruudusta ja kantautuu radion kaiuttimista niin ajankohtaisohjelmissa kuin tiukoissa keskusteluissakin. Jopa väittelyissä.

Laajasalo juontaa viikoittaista keskusteluohjelmaa Toivon tuomiokapitulia Radio Deissä perjantai-iltapäivisin sekä on mukana YleLeaksviihdeohjelmassa Teemu Tammisalo roolihahmollaan TV1:ssä lauantai-iltaisin.

– Median kautta hän tavoittaa myös sellaisia kansakunnan vaikuttajia joita muut eivät tapaa, Riikonen kiteyttää.

– Teemu Laajasalo on avannut kirkon ovet toisinajattelijoille. Heille, jotka suhtautuvat asioihin eri tavalla kuin kirkko. Näin hän pyrkii aitoon dialogiin. Samaan aikaan hän ei ole kuitenkaan sulkenut kirkon ovia perinteiseen kristinuskoon pitäytyviltä.

”Helppo olla eri mieltä”

Parikanniemisäätiön toiminnanjohtajana työskentelevä Teuvo V. Riikonen sanoo, että palkinnon saajan kanssa on helppo olla myös eri mieltä.

– Laajasalon kanssa ei tarvitse olla kaikessa samaa mieltä. Hänen vilpitön pyrkimyksensä sietää ja kunnioittaa erilaisuutta antaa aidosti tilaa suvaitsevaisuudelle ja moniarvoisuudelle. Tämä toteutuu hänen työssään ilman että hän muuttaa omaa vakaumustaan.

Riikosen mielestä Laajasalo on parhaimmillaan keskustellessaan vapaa-ajattelijoiden ja ateistien kanssa.

– Niissä keskusteluissa hän puolustaa reippaasti kristillisen kirkon uskoa sen eri muodoissa. Samalla hän kuitenkin tulkitsee uskonnonvapautta juuri sillä tavalla kuin sitä pitääkin tulkita maassa, jossa kristinuskoa on harjoitettu vuosisatoja, mutta jonka pitää kohdata moniarvoinen yhteiskunta uudella tavalla.

Kristillisen Medialiiton (KML) vuonna 2005 perustama palkinto luovutetaan tänään yhdeksännen kerran. Vuosi sitten palkinnon sai Kampin kappeli.

Kristillinen Medialiitto on vaikuttanut 60-luvulta alkaen. Sen edeltäjä oli Kristillinen Radio- ja televisioliitto. Vuonna 2003 järjestön nimi muutettiin Kristilliseksi Medialiitoksi vastaamaan paremmin median monipuolistuvaa ilmettä.

Teemu Laajasalon isännöimä Toivon tuomiokapituli kuullaan Radio Deissä perjantaisin klo 16-17 ja uusintana tiistaisin klo 19-20.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)