Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Matti Väisänen: En yllättynyt tuomiokapitulin päätöksestä

 

Tampereen tuomiokapituli pysyi päätöksessään erottaa Luther-säätiössä toimiva Matti Väisänen pappisvirastaan. Väisänen jätti päätöksestä tuomiokapitulille oikaisupyynnön, jonka tuomiokapituli käsitteli istunnossaan keskiviikkona 22.9.2010.

-Minulle tuomiokapitulin päätös ei tullut yllätyksenä, arvasin tämän jo etukäteen, Väisänen sanoo.

Hallintolain mukaan Matti Väisäsen oikaisupyyntö oli perusteeton. Väisäsellä oli kuitenkin omat syynsä valittaa tehdystä päätöksestä.

-Ajattelin, että on hyvä jättää jälki tästä asiasta historiankirjoihin.
Ehkä nämä tapahtumat ajansaatossa tulevat sitten ymmärrettävämmiksi, Väisänen perustelee.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Tuomiokapituli tulkitsi, että Väisäsen suostuminen Ruotsissa rekisteröidyn Missionsprovinsenin (Lähetyshiippakunnan) piispaksi rikkoi Suomen kirkkolakia ja kirkkojärjestystä. Samalla katsottiin Väisäsen rikkoneen vuonna 1964 vannomansa pappisvala.

Väisänen puolestaan näkee, että häneltä otettiin kirkkomme pappisoikeudet pois nimenomaan sen tähden, koska hän on pysynyt uskollisena pappisvalalleen, jossa hän on sitoutunut ensisijaisesti Raamattuun ja kirkkomme tunnustukseen.

-Kirkolliskokous on saattanut kirkkojärjestyksen viimevuosina ristiriitaan Raamatun ja kirkkomme Tunnustuskirjojen kanssa, joten niiden noudattamisen samanaikaisesti ei ole mahdollista, Väisänen selvittää.

-Kapitulin päätöksellä ei ole minulle käytännöllistä merkitystä, koska se ei vaikuta nykyiseen työhöni juuri millään tavalla.

 Luther-säätiön piispaksi 20.3.2010 vihitty Väisänen ei kuitenkaan halua sortua pessimistiseen asenteeseen kirkkoa kohtaan.

-Kirkossamme on edelleen paljon myös hyviä työntekijöitä. Jos uskomme Jumalaan säilyy suurena, ei ole mitään syytä epätoivoon, Väisänen rohkaisee.