Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Luterilaisten määrää kasvoi hieman kahdessa vuodessa

 

Kuva Etiopian Mekane Yesus -kirkon seurakunnan jumalanpalveluksesta. KUVA: MATTI KORHONEN

Luterilaisen maailmanliiton (LML) jäsenkirkkoihin kuului vuoden 2013 lopussa 72,2 miljoonaa jäsentä, kertoo liiton 25. maaliskuuta julkaisema tilastokatsaus.

Luku oli kasvanut 2,1 prosentilla kahdessa vuodessa eli vuoden 2011 lopusta, jolloin jäseniä oli 70,5 miljoonaa. Tilastoa on nyt alettu koota vain joka toinen vuosi.

Edellisellä kertaa LML keräsi jäsentietoja myös niistä luterilaisista kirkoista, jotka eivät kuulu maailmanliittoon, ja luterilaisten kokonaismääräksi arvioitiin tuolloin 74,2 miljoonaa. Nyt ei liiton ulkopuolisten kirkkojen jäsenmääriä enää koottu. Tosin aiemminkin vain osa niistä oli laskuissa mukana.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Noin puolet LML:n jäsenistä eli 35,8 miljoonaa asuu Euroopassa, enimmäkseen Pohjoismaissa ja Saksassa. Afrikassa on tilaston mukaan 20,7 miljoonaa, Aasiassa 10,7 miljoonaa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Karibialla yhteensä 4,9 miljoonaa liiton jäsentä.

Tilastoa on vaikea saada tarkaksi

Tilastokatsaus perustuu lukuihin, jotka jäsenkirkot olivat ilmoittaneet Luterilaiselle maailmanliitolle helmikuun loppuun mennessä. Puolet kirkoista ei kuitenkaan ollut ehtinyt vielä ilmoittaa vuodenvaihteen jäsenmääränsä, ja vähän yli kolmasosa oli arvioinut sen vain pyöreästi tuhansissa tai jopa sadoissatuhansissa. Nyt julkaistu tilasto sisältää siis paljon vanhentunutta tai epätarkkaa tietoa.

Esimerkiksi Ruotsin kirkon – tähän asti maailman suurimman luterilaisen kirkon – jäsenmääräksi mainitaan tilastokatsauksessa parin vuoden takainen 6,5 miljoonaa. Maaliskuussa Ruotsin kirkko itse kertoi kuitenkin verkkosivustollaan, että sen jäsenmäärän oli laskettu pudonneen vuoden 2013 lopussa vajaaseen 6,36 miljoonaan. Tarkistettu tieto ilmoitetaan toukokuussa. Myös Suomen kirkon tieto on LML:n tilastossa vuoden vanha.

Afrikkalaiskirkot kasvavat

Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon luku on tilastossa tuore, yli 6,35 miljoonaa. Mekane Yesus -kirkon ilmoittama jäsenmäärä on kymmenen viime vuoden aikana kasvanut keskimäärin 4,67 prosenttia vuodessa, esimerkiksi viime vuonna yli kolmellasadalla tuhannella. Ruotsin ja Etiopian kirkkojen jäsenmäärien ero oli vuodenvaihteessa enää vajaat 1700.

Sekä Tansanian että Indonesian luterilaisten määrän LML:n uusi tilasto mainitsee tasan samaksi kuin vuonna 2011 eli 5,8 miljoonaksi. Tansanian luterilainen kirkko uutisoi verkkosivullaan jo viime vuoden helmikuussa jäsenmääräkseen noin 6,14 miljoonaa. Vuosilta 2008-2012 ilmoittamiensa jäsenmäärien mukaan Tansanian kirkko on kasvanut jopa 5,9 prosentin vuosivauhtia. Siten se saattaa nyt olla samoissa jäsenlukemissa kuin Etiopian ja Ruotsin kirkot tai päässyt niistä ohikin. Tämän vuoden alun jäsenmääräänsä Tansanian kirkko ei kuitenkaan vielä ole julkistanut.

Lue lisää Luterilaisen Maailmanliiton sivuilta.