Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Luterilaiset kokoontuvat tänään Krakovaan Luterilaisen maailmanliiton yleiskokoukseen

 

Näkymä kongressikeskukselta Krakovan keskustaan. Kuva: LML/Albin Hillert

Luterilaisen maailmanliiton (LML) 13. yleiskokous järjestetään 13.─19.9. Krakovassa Puolassa. Yleiskokous järjestetään kuuden vuoden välein. Luterilaisia on maailmassa 75 miljoonaa

Yleiskokouksessa tehdään päätöksiä, jotka ohjaavat Luterilaisen maailmanliiton toimintaa tulevina vuosina.

Maailmassa on noin 75 miljoonaa luterilaista. Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoja on 149 ja paikalle odotetaan noin 350 delegaattia. Suomesta Puolaan matkaa delegaatio arkkipiispa Tapio Luoman johdolla. Krakovan kokoontumisen teemana on ”Yksi ruumis, yksi Henki, yksi toivo”.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Pääpuhujina tapahtumassa ovat pastori Benny Sinaga Batakin protestanttisesta kirkosta Indonesiasta, Mekane Yesus -seminaarin rehtori Bruk Ayele Etiopiasta ja arkkipiispa Emeritus Antje Jackelén Ruotsin kirkosta.

Viikon aikana osallistujilla on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan ja haasteitaan, oppia toisiltaan, tehdä yhdessä päätöksiä ja viettää jumalanpalveluksia maailmanlaajuisen luterilaisen kirkkoperheen kanssa.

Kongressikeskus Krakovassa. Kuva: LML/Albin Hillert

”Syksyn yleiskokous tuo yhteen luterilaisia kirkkoja eri puolelta maailmaa itäiseen Eurooppaan, jossa luterilaisuus on pieni vähemmistöuskonto ja jonka arkea värittää voimakkaasti Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa”, sanoo Minna Hietamäki. Hän edustaa Suomen ev.lut. kirkkoa Luterilaisen maailmanliiton neuvostossa.

”Yleiskokous vierailee myös Auschwitz-Birkenaun museoalueella. Uskon, että Luterilaisen maailmanliiton keskeiset teemat, kuten jakamattoman ihmisarvon puolustaminen ja erilaisten kriisien alta pakoon lähteneiden ihmisten tilanne puhuttavat yleiskokouksessa”, hän jatkaa.

Luterilainen maailmanliitto syntyi toisen maailmansodan runtelemaan maailmaan. Vaikka moni asia on muuttunut 76 vuoden aikana, tuhotut kaupungit ja kymmenet miljoonat pakolaiset ovat yhä todellisuutta. Sota on palannut myös Eurooppaan.  Kirkkojen yhteisiä ponnisteluja oikeudenmukaisuuden, rauhan ja sovinnon puolesta tarvitaan yhä kipeästi.

Kirkon viestintä