Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Lohtajalla nähdään kantaesitys Laestadiuksesta kertovasta kirkko-oopperasta

 

Baritoni Esa Ruuttunen on kirkko-oopperan pääroolissa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Kuva: Seppo JJ Sirkka

Baritoni Esa Ruuttunen asettuu Lars Levi Laestadiukseksi, joka käy ennen kuolinhetkeään läpi dramaattista elämäänsä. Herätysjohtajan saattelee rajan toiselle puolelle viisas enkeli Sofia.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla esitetään heinäkuussa Kolme kirjettä Laestadiukselle –kirkko-oopperaa.

Säveltäjä Jyrki Linjama kuvaa oopperaa perinteikkääksi uninäytelmäksi, jossa oleellinen tapahtuu hetkellä ennen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirkko-ooppera ei kuvaa Laestadiuksen elämää kronologisesti, vaan teemoittain.

– Valoisina puolina esitellään hänen rakastumistaan ja hengellistä uudistumistaan sekä kiinnostusta kasvitieteeseen. Ne törmäytetään nykylestadiolaisuuden pimeimpiin puoliin, kun Laestadiukselle kirjoittavat naiset, jotka ovat kokeneet uskonyhteisönsä harjoittamaa kulttuurivandalismia, hengellistä väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Valo ja pimeys iskevät Linjaman mukaan vastakkain, jotta saataisiin hyvä taideteos.

Alban Berg on kiteyttänyt asian osuvasti: nykyihmisen elämä on niin kiireistä ja rankkaa, että jos hän päivän päätteeksi jaksaa vielä raahautua katsomaan oopperaa, on suorastaan rikollista, jos säveltäjä ikävystyttää häntä.
– Musiikkiteatterissa korostuu kontrasti. Vastakohtien välinen kitka synnyttää draaman sykkeen, ja tästä syystä olen valintoihini päätynyt, Linjama selittää.

Kirkkomusiikkijuhlien taiteellisesta johtajasta, Juhani Lamminmäestä, on luontevaa, että Laestadiuksesta tehdään ooppera.

– Hän on suomalainen merkkihenkilö, arvostettu kasvitieteilijä, teologi, kiistelty herätysjohtaja, muinaisuskon tutkija ja Ranskan kunnialegioonan ritari!

Kaikkiaan Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat kunnioittavat ohjelmallaan reformaation ja Suomen juhlavuotta.

Lamminmäki toteaa, että musiikilla oli suuri merkitys uskonpuhdistuksessa.

Lutherin virret levisivät laajemmalle kuin luterilaisuus muuten, ja esimerkiksi Bachin musiikin myötä luterilainen kirkkomusiikki on levinnyt myös kristikunnan ulkopuolelle.
– Luther myös sanoi, että musiikkia tulee käyttää rikkaasti ja monipuolisesti, kaikella inhimillisellä luovuudella.

Kirkkomusiikkijuhlat pidetään Lohtajalla 26.-30.7.

Kirkko-oopperan kantaesitys koetaan perjantaina 28.7. Sen libretosta ja ohjauksesta vastaa Michael Baran. Laura Mäkitalo laulaa oopperan sopraano-osuudet. Juhani Lamminmäki johtaa kamariorkesteri Soli Deo Gloriaa.