Lauri Vartiaisen linjapuhe: ”Armoton ajanhenki puskee herätysliikejärjestöjä lähemmäs toisiaan”

 

Lauri Vartiainen piti linjapuheensa Hengellisillä syventymispäivillä Kauniaisissa 20.8. Kuva: Petri Vähäsarja.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan mukaan ”tummia pilviä” on tällä hetkellä kirkon, yhteiskunnan ja koko maailman yllä. Vaikeisiin aikoihin kätkeytyy hänen mukaansa kuitenkin siunaus ja uuden alun mahdollisuus.

– On valtava ilo, että vihdoin kahden koronavuoden jälkeen voimme yhdessä kokoontua kasvokkain viettämään tätä juhlaa, Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen aloitti puheensa Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa.

– Teemamme on VIP, ja te totisesti olette tärkeitä. Olette tärkeitä meille, ja ennen kaikkea olette Jumalan sydämellä, hänelle rakkaita.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vartiainen jatkoi, että vaikka nyt voidaan kokoontua, tummat pilvet eivät ole väistyneet.

– Korona on yhä keskellämme, apinarokko leviää maailman suurkaupungeissa ja Ukrainassa jatkuu julma sota. Lisäksi ilmasto kuumenee nopeaa vauhtia. Keski- ja Etelä-Eurooppaa vaivaa pahin kuivuus kuuteensataan vuoteen.

– Se jatkuvan kasvun ja lisääntyvän hyvinvoinnin maailma, joka nuorille sukupolville ehti olla ainoa todellisuus, on muuttunut hauraaksi, Vartiainen sanoi.

Myös ”henkinen ilmasto” on hänen mukaansa muuttunut.

– Elämme totuuden jälkeistä aikaa. Tosiseikat menettävät merkityksensä. Musta voidaan julistaa valkoiseksi ja valkoinen mustaksi, jos se edistää minun asiaani. Ideologia määrittää totuuden, ja hyvän tavoitteen takia voidaan faktoista tinkiä kirkkain silmin. Ääripäänä nyt käynnissä olevat sodat.

– Järjettömät salaliittoteoriat vellovat. Vähitellen koko ajatus yhteisestä totuudesta jauhautuu palasiksi tässä hullunmyllyssä, Vartiainen maalaili.

”Demokratia on vaarassa”

Hän kuvaili, että ”tänään tarkoituksenmukaisuus määrittelee totuuden”.

– Se, mitä minä pidän totuutena tai mikä edistää arvojani, määritellään hyväksi ja oikeaksi. Tämä asenne läpäisee niin politiikan, tiedeyhteisön, median kuin uskonnonkin.

– Rehellisyyteen, faktojen kunnioitukseen ja yhteiseen todellisuudenkäsitykseen perustunut länsimainen demokraattinen yhteiskunta on vaarassa.

Tummien pilvien todellisuus koskee myös kirkon elämää.

– Kristinuskon itsestäänselvyydet ovat haastettuina. Kirkkoon halutaan tuoda ilmiöitä ja tapoja, jotka perustuvat vieraisiin uskontoihin ja ideologioihin, pahimmillaan jopa okkultistismiin, eli pimeyden valtojen suuntaan avautumiseen – sitähän tarot kortit ja muu ennustaminen on, Vartiainen sanoi Kirkko & kaupunki -lehden taannoiseen juttuun liittyen.

– Meidän on oltava hereillä, ja entistäkin valppaammin rakennettava Jumalan sanan pohjalta.

Herätysliikkeiden merkitys kasvaa

Vartiainen jatkoi, että herätysliikejärjestöjen toimitila kaventuu ja ”paine meitä kohtaan kasvaa”.

– Tuo armoton ajan henki puskee meitä lähemmäs muita järjestöjä ja herätysliikkeitä. Näin vaikeisiin aikoihin kätkeytyy suuri siunaus. Erityisesti iloitsen yhteisestä yhteisönrakentamisesta Kansanlähetyksen ja Evankeliumiyhdistyksen kanssa.

Vartiainen sanoi myös, että tässä ajassa monet ”seurakuntauskovat” kokevat herätysliikkeet entistä läheisemmiksi.

– Yhteinen huoli, yhteinen taistelu ja yhteinen usko yhdistävät meitä.

– Ero herätysliikeväen ja herätysliikkeisiin kuulumattomien seurakunta-aktiivien välillä on aika lailla sulanut, Vartiainen arvioi.

Sen sijaan hän katsoo, että seurakunta-aktiivien ja seurakuntien papiston välillä on monin paikoin jännitettä. Vartiainen tarkoitti etenkin sitä joukkoa papistosta, ”joka ei halua uskoa ja opettaa katekismuskristillisyyttä eikä saarnoissa selittää Jeesuksen sanoja evankeliumin mukaan”.

– On tavattoman surullista, jos ”kirkon kevään” arkkitehdit tuovat kirkkoon takatalven.

”Monet löytävät rohkeutensa”

Vartiainen lisäsi, että seurakuntien ”Raamattu-uskollisten työntekijöiden” hätä on kasvanut siinä määrin, että he joutuvat kysymään, onko heille enää tilaa kirkossa.

– He joutuvat kysymään onko lupa julistaa sitä uskoa, jota he ovat muutamia vuosikymmeniä sitten pappisvalassaan luvanneet suojella ja puolustaa.

– Ja kirkon ylimmästä johdosta sanotaan, että olisi hirvittävää olla virassa sellaisella ajatusmaailmalla, jota on nuorempana edustanut. Tuollainen lause on isku niiden kasvoille, jotka yrittävät vaikeassa ajassa olla uskollisia nuoruutensa näylle, Vartiainen kuvaili.

– Iloitsen kuitenkin siitä, että monet rakkaat veljet ja sisaret löytävät äänensä ja rohkeutensa. Heidän ei ole hyvä vaieta arkana, tuntea epätoivoa, syyllisyyttä tai ahdistusta painostuksen alla. Tie vapauteen ja muutokseen lähtee siitä, ettei kätke itseään ja uskoaan, vaan tulee rohkeasti esiin ja julistaa pelkäämättä. Jeesus sanoo: ”Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.”

Pieniä alkuja

Vartiainen linjasi myös Raamattuopiston aseman kuvailemassaan todellisuudessa. Hän totesi, ettei sanomaa ole tarvetta muuttaa, vaikka maailma muuttuu ympärillä.

– Meillä on sama Raamattu kuin järjestömme perustajilla aikanaan. Meillä on myös oikea kristillinen evankeliumi. Uskomme ytimessä on Jeesuksen pelastustyö ja ristin armon sanoma

– Usein armo tarkoittaa nykyisin suvaitsevaisuutta tai taivaallista hyväntahtoista myötämielisyyttä. Raamatussa ja kristinuskossa se on kuitenkin jotakin aivan muuta. Olkkosen Pentti pyrkii kai vähän hätkähdyttämään, kun hän tulee opistolla ruokapöytään ja tokaisee: ”Mitäs syntinen”. Olen ruvennut vastaamaan siihen: ”Mitäs toinen samanmoinen.”

Pentti Olkkonen on Vartiaisen mukaan oikeassa.

– Tällä tontilla on tänään koolla vain syntisiä. Pelkkiä Jumalaa ja lähimmäistä vastaan rikkoneita ihmisiä. Me saamme olla Jumalan lapsia yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen ristin tähden.

– Tämän sanoman varassa on Raamattuopisto aina ollut ja on tänäänkin, Vartiainen linjasi.

Tulevaisuuden osalta Vartiainen totesi Raamattuopiston tahtovan rakentaa.

– Yhdessä toisten kanssa meidän on löydettävä lääkkeitä hengelliseen asunnottomuuteen. Monet perinteiset uskovat ovat joutuneet kodittomiksi, kun sanoma omassa hengellisessä yhteisössä ja seurakunnassa muuttuu aivan tunnistamattomaksi. Vastauksena tähän kodittomuuteen on yhteisöllisyys ja yhteisöt.

– Monesti ei ole mahdollista suuriin asioihin, mutta muistetaan, että Jumala siunaa myös pienten alkujen päivän. Kerran pienten alkujen päivän seurauksena rauniokumpu muuttui Jerusalemin pyhäksi kaupungiksi.

– Kuka tietää, millaisia ihmeitä Jumala on vielä varannut meidän ajallemme, Vartiainen rohkaisi.

Suomen Raamattuopiston Hengelliset syventymispäivät vietettiin 15.-21.8.2022 teemalla VIP.