Lama ei ole säästänyt edes Amerikan megakirkkoja

 

Yhä useammat kirkot Yhdysvalloissa ovat niin ahtaalla lainojensa hoidossa, että pelkäävät kirkkorakennuksista luopumista tai jopa konkurssia.

Huippuhalvat lainat, joita antaessaan pankit eivät turhia kyselleet, saattoivat monet seurakunnat kiusaukseen, joka johti ”lankeemukseen”. Ja nyt ”synneistä” joudutaan maksamaan, kun kriisi on kohdannut Jumalan huoneenhaltijoita siinä missä muitakin amerikkalaisia.

Pankkien mielikuvissa seurakunnat olivat kaikkein turvallisimpia lainanottajia, mutta sitä mukaa kuin lama ja sen seuraukset iskivät koko voimallaan seurakuntalaisiin, on jouduttu täysin uuteen tilanteeseen. Vapaaehtoinen uhraaminen on laskenut, koska työttömällä tai omissa talousvaikeuksissaan kamppailevalla ei ole enää varaa entiseen malliin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Nopeasti leviävä vitsaus

Täydellistä kuvaa Yhdysvaltojen seurakuntien taloudellisesta tilanteesta on vaikea saada, mutta tuoreesta kartoituksesta käy ilmi, että seurakuntien rakennusten joutuminen pankkien syliin on lähes kolminkertaistunut taantuman alkamisajankohtaan eli vuoden 2007 joulukuuhun verrattuna. Oikeusistuimien tilastot puolestaan osoittavat, että viime vuoden aikana yli 100 seurakuntaa teki konkurssin. Lukujen pelätään edelleen nousevan vauhdilla.

– Näin on käynyt oikeastaan kaikille seurakunnille. Kun äskettäin tapasimme maamme 100 johtavan pastorin voimin, hämmästyimme huomatessamme, että meillä kaikilla oli vaikeuksia pankkien kanssa, Ebenezer AME Churchin johtava pastori Grainger Browning tilitti tuntojaan jokin aika sitten Reuters-uutistoimistolle.

Ebenezer on yksi Yhdysvaltojen suurimpia seurakuntia. Seurakunta kertoo antavansa hengellistä ravintoa yli 12 000 jäsenelle. Sen kirkkorakennukseen mahtuu kerrallaan runsaat 2 600 kirkkovierasta, mutta silti se kamppailee samoissa talousvaikeuksissa kuin monet muutkin amerikkalaiset megaseurakunnat.

Itsenäisillä seurakunnilla on kaikkein vaikeinta

Kaikkein vaikeinta taloudellisesti tuntuu olevan mihinkään kirkkokuntaan kuulumattomilla, niin sanotuilla itsenäisillä uusilla seurakunnilla. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana ne ovat kasvaneet eniten ja tarjonneet uudenlaisen tavan kuulua kristilliseen yhteisöön. Ne järjestävät monenlaista toimintaa ja monipuolisia tapahtumia. Niillä on kuntosaleja ja kahviloita, jotka houkuttelevat nuoria ja lapsiperheitä.

Koska taustalla ei ole kansallista kirkkokuntaorganisaatiota, itsenäiset seurakunnat ovat velkaantuneet rakentaessaan toimintaansa ja toimitilojaan. Nyt ne joutuvat — vieläkin useammin kuin perinteisten kirkkokuntien seurakunnat — supistamaan henkilökuntaa, karsimaan toimintaa ja vähentämään kokonaismenojaan.

Voidakseen toteuttaa kutsumustaan seurakunnat etsivät nyt muita keinoja kuin rakennushankkeita. Ne vuokraavat elokuvateattereita ja tekevät sopimuksia paikallisten hotellien kanssa tilojen saamiseksi seurakunnan käyttöön. Jumalanpalveluksessa saattaa olla elävää musiikkia, mutta saarna katsotaan suurelta näyttöruudulta. Samaa saarnaa kuunnellaan yhtä aikaa monessa kokoontumistilassa, jopa eri osavaltioissa.

Talousvaikeudet ovat siis myös auttaneet uudenlaisten sovellusten etsinnässä, jotta seurakunnan perustehtävä, evankeliumin julistaminen, tulee hoidetuksi.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024