Lähetyswebinaari: Onko Japani kristillisen kirkon ”maan ääret”?

 
Arto Antturi ja Juha Auvinen.

− Kasvua ei saa aikaan meidän suunnitelmamme ja strategiamme, vaan kasvun antaa Jumala. Myös kristillinen lähetystehtävä on täysin riippuvainen siitä, minkälaista kasvua Jumala antaa, muistutti Sansan uusi toiminnanjohtaja Arto Antturi. Vieressä pian eläkkeelle jäävä Sansan Senior Advisor, rovasti Juha Auvinen. Kuva: Sami Heinomo.

Maitten ääriin asti! -lähetyswebinaarissa perjantaina 9. lokakuuta kuultiin innostavia uutisia Intiasta, pohdittiin vanhurskauttamisoppia kiinalaisessa kontekstissa ja sitä, missä kaikkialla on ”maan ääret”.

− Kuuntelijat kertovat meille päivittäin, etteivät he olleet kuulleet Jeesuksesta, ennen kuin löysivät TWR:n ohjelmia. Monet sanovat sattumalta törmänneensä omalla kielellään lähetettyyn ohjelmaan. Me sanomme, että se oli Jumalan määräämä ”sattuma”, kertoi medialähetysjärjestö TWR-Intian johtaja George Philip lähetyswebinaarin videotervehdyksessään.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) yhteistyökumppani TWR-Intia toimii 1,3 miljardin asukkaan maassa, jonka väestöstä puolet on alle 24-vuotiaita. Omat haasteensa tuo se, että Intiassa on 1452 kieltä tai murretta. Vaikka kristinusko tuli maahan jo vuonna 52, kristittyjä on George Philipin mukaan edelleen vain 2,3 prosenttia.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

TWR-Intia on laajentanut työtään nopeasti, ja nyt ohjelmia on jo 140 kielellä. Haasteena on muun muassa se, että monissa pienissä kieliryhmissä on vain vähän lukutaitoisia kristittyjä. Siksi käsikirjoittajan tai kääntäjän löytäminen ohjelmiin on välillä vaikeaa.

Kristillisellä mediatyöllä on maassa tärkeä rooli myös muiden kristillisten toimijoiden rinnalla.

− Haluamme nähdä, että kirkot vahvistuvat Jumalan Sanasta, ja ne puolestaan voivat tavoittaa muita. Työmme tavoittaa jatkuvasti lisää ihmisiä ja tuottaa satoa. Näin paikkaamme työntekijöiden vähyydestä johtuvaa aukkoa. Näin tavoitamme maan ääret, George Philip vakuutti.

Sydämen tyhjyys on ”maitten ääret”

Maitten ääriin asti! -lähetyswebinaarin nimi tuli virrestä 426, jonka rovasti K.V. Tamminen kirjoitti vuonna 1911 vietettyyn Japanin-lähettien juhlaan. Alkuperäisistä kymmenestä säkeistöstä yksi oli omistettu Japanille. Myös webinaariin saatiin videotervehdys Japanista.

− Teema ”Maitten ääriin asti” on muutakin kuin maantiedettä. On kyse myös sielusta. Meillä kaikilla on sydämessä tyhjyyttä, jota voisi kutsua ”maitten ääriksi”, sanoi medialähetysjärjestö FEBC-Japanin apulaisjohtaja Takanori Nagakura.

Hänen mukaansa monet japanilaiset, jotka sanovat olevansa buddhalaisia tai shintolaisia, eivät todellisuudessa usko omaan uskoonsa. Uskonto on heille pikemminkin suvun uskoa tai paikallisia tapoja. Maassa on voimakas yhteisöllinen paine.

Siksi Takanori Nagakuran mielestä evankelisen lähetystyön tärkeimpiä tehtäviä Japanissa on rakentaa henkilökohtaisia ja luotettavia suhteita ihmisten kanssa. Vain tällaisen suhteen pohjalta japanilainen voi tutustua Jeesukseen. Yksi tällainen suhteen rakentaja ja rinnalla kulkija on Keiko Yoshizaki, joka on tehnyt rakastettua Keikon kirjelaatikko -ohjelmaa pian jo puoli vuosisataa.

− On kulunut 170 vuotta protestanttisen lähetystyön alkamisesta Japanissa ja 500 vuotta katolisen lähetystyön alkamisesta. Japanissa on edelleen vain 0,5 prosenttia kristittyjä. Eittämättä Japani on ”maan ääret” koko kristilliselle kirkolle, totesi Takanori Nagakura.

Maitten ääret kotiovillamme

Sansan toiminnanjohtaja vuodesta 2002 ja nykyinen Senior Advisor, rovasti Juha Auvinen muistutti omassa puheenvuorossaan, että vaikka ”maitten ääret” viittaa kaukaisiin maihin, pakolaisten ja maahanmuuttajien myötä ne ovat nyt myös kotiovillamme.

− Hengellisessä mielessä maitten ääret voivat olla ihmisen sydämessä, oli hän missä päin maailmaa tahansa.

Juha Auvinen korosti, että Jeesuksen antama lähetyskäsky on edelleen voimassa ja lähetystehtävä on kesken: Vain noin yksi kolmasosa maailman ihmisistä tuntee Kristuksen, ja heistä suurin osa elää Aasiassa.

− Yli 60 prosenttia maailman ihmisistä elää Aasiassa, mutta vain muutama prosentti globaalista lähetystyöstä suuntautuu sinne. Kun koko maailmassa on 50 maata, joissa kristittyjen osuus väestöstä on alle 10 prosenttia, näistä 40 sijaitsee Aasiassa.

Sen vuoksi Sansan työn painopistettä on Juha Auvisen johtajakaudella siirretty yhä vahvemmin Aasiaan. Kiinassa Sansa on tukenut kristillistä mediatyötä jo 46 vuotta ja Intiassa 32 vuotta. Sittemmin Sansa on aloittanut työn tukemisen ja tekemisen myös Indonesiassa, Japanissa, Mongoliassa, Kambodžassa ja Thaimaassa.

Digitaalisen viestinnän kasvun ansiosta yhä suurempi joukko ihmisistä on tavoitettavissa kristillisillä mediasisällöillä. Tämä on Juha Auvisen mukaan tärkeää erityisesti maissa, joissa kristittynä eläminen on vaikeaa mutta älykännykän käyttö jokapäiväistä.

Katso webinaaritallenne!

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa