Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Lahdessa kristillisen päiväkodin rakennusprojektiin saatiin varat kirkon myynnistä

 

Pääskynpesän lapset lauloivat siitä, mitä he tietävät, mutta tunnustivat, että on myös asioita, joita he eivät tiedä. Kuva: Karoliina Leikkari

Päiväkoti Pääskynpesä vihittiin käyttöön Lahdessa 24.1.2019. Ennen vihkiäisiä henkilökunta ja lapset ovat ehtineet jo hyvin asettua uusiin tiloihin, sillä toiminta Pääskynpesässä käynnistyi viime syyskuun puolivälissä. 

– Kun pääsimme muuttamaan uusiin tiloihin, tunne oli sadunomainen. Mielessä kävi, onko tämä edes totta, niin ihmeelliseltä kaikki tuntui, päiväkodin johtaja Katariina Kalenius muistelee ensitunnelmia.

Korkealla rinteessä sijaitsevan päiväkodin ikkunoista ja pihamaalta avautuu upea maisema Lahden kaupungin yli aina Vesijärvelle asti. Tilojen jokainen pieninkin yksityiskohta on mietitty tarkkaan sekä päiväkodin arki että tilojen monikäyttöisyys huomioon ottaen ja henkilökuntaa kuunnellen. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Päiväkoti rahoitettiin kirkon myynnillä

Lahden vapaaseurakunnan omistama päiväkoti on toiminut jo 34,5 vuoden ajan lahtelaisia perheitä palvellen. Vanha kirkkorakennus, jonka alakerran liiketiloissa päiväkoti toimi aiemmin, päätettiin myydä, koska sisäilmaongelmat vaivasivat. 

Seurakunta oli uuden päätöksen edessä, miten mahdollistaa eri toiminnoille hyvät tilat. Ratkaisu oli poikkeuksellinen, kirkkorakennuksen myynnistä saadut varat sijoitettiin päiväkotitilojen rakentamiseen. Lisäksi piti vielä ottaa rahoitustakin, jotta hanke voitiin toteuttaa. Toki päiväkodin tiloja rakennettaessa on seurakunnan muukin toiminta kuten partiot, pienryhmät ja päiväpiirit otettu huomioon, mutta esimerkiksi sunnuntain jumalanpalveluksia varten seurakunta vuokraa tilaa Lahden Wanhalta Walimolta.

– Se on mielestäni järkevää rahankäyttöä ja palvelee hyvin seurakunnan tarpeita, seurakunnanjohtaja Henry Elfving kommentoi.

Pääskynpesän vihkiäisissä korostui yhteistyön merkitys. Kuvassa vasemmalta: puheenjohtaja Hannu Tuukkanen, Lahden kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Mika Harju, päiväkodin johtaja Katariina Kalenius ja Lahden vapaaseurakunnan johtaja Henry Elfving. Kuva: Karoliina Leikkari

Avainroolissa kaupungin palveluseteli 

Vaikka 108-paikkainen päiväkoti on yksityinen ja toimii kristilliseltä arvopohjalta, on yhteistyötä Lahden kaupungin kanssa tehty pitkään. Kaupunki on aikoinaan ostanut seurakunnalta lastenhoitopalveluita, mutta säästöjä haettaessa ulkoistukset ovat välillä olleet myös jäässä. 

– Ostopalveluista putoaminen oli kova koetus ja iso tappio. Elämä oli sopeutettava siihen, mikä oli tilanne. Meillä oli haasteita tuottaa päiväkotipalveluita kannattavasti ja teimme miinusta. Välillä oli lopettaminenkin mielessä, Elfving muistelee.

Rakennusprojektia suunniteltaessa seurakunta varmisteli kaupungin taholta, onko suunniteltu palveluseteli todella tulossa. Vuonna 2018 Lahden kaupunki otti käyttöön varhaiskasvatukseen suunnatun palvelusetelin, jonka perhe voi käyttää haluamaansa päiväkotiin. Se on mahdollistanut monelle perheelle lasten sijoittamisen kristilliseen päiväkotiin.

Arvomaailma luo päiväkodin ilmapiirin

– Kristillinen arvomaailma näkyy päiväkodin arjessa esimerkiksi ruokarukouksissa, laulutuokioissa ja jokaviikkoisessa aamukirkossa, mutta ennen kaikkea se näkyy päiväkodin ilmapiirissä, Kalenius kertoo.

Kristillisyys on toki monelle perheelle syy päiväkodin valintaan, mutta ei kaikille.

– Pääskynpesällä on Lahdessa hyvä maine ja monelle perheelle se on suurempi syy päiväkodin valintaan. Kaikissa perheissä eivät kristilliset arvot ole keskeisessä asemassa, mutta jokainen perhe on tietoinen päiväkodin kristillisestä painotuksesta ja hyväksyy ne lapsensa tänne tuodessaan, Kalenius lisää.

– Elämme kiireisessä ja haastavassa maailmassa. Vanhemmat joutuvat kamppaileman sen kanssa, että heillä on aikaa lapsille. Haluamme mahdollistaa sen, että lapset tulevat nähdyksi ja välittää turvaa tähän epävarmaan maailmaan, Elfving päättää.