Kysely: 80 prosenttia alankomaalaisista hyväksyisi avustetun itsemurhan niille, jotka kokevat elämänsä tulleen päätökseen

 

Vakavan psykiatrisen sairauden vuoksi vuonna 2021 eutanasian sai Alankomaissa 115 ihmistä, joka oli sama määrä kuin edellisenä vuonna. Kuva: Pixabay

Alankomaissa on jätetty lakialoite, joka sallisi avustetun itsemurhan aiempaa laajemmin. Aloitteelle on laaja kansan tuki.

Tuoreen kyselyn mukaan alankomaalaisista 80 prosenttia puoltaa lakialoitetta, jonka mukaan kaikki 75-vuotta täyttäneet, jotka kokevat ”elämänsä tulleen päätökseen” olisivat oikeutettuja avustettuun itsemurhaan. Tutkimusinsituutti Kieskompasin tekemään kyselyyn vastasi 200 000 ihmistä. Ainoastaan 10 prosenttia vastusti lakialoitetta ja viimeisellä kymmenellä prosentilla ei ollut asiasta mielipidettä.

Avustetulla itsemurhalla tarkoitetaan sitä, että lääkäri määrää ihmiselle esimerkiksi tappavan annoksen lääkkeitä, jotka tämä itse ottaa vaikkapa omassa kodissaan. Eutanasialla tarkoitetaan sitä, että lääkäri antaa esimerkiksi injektiona suoraan potilaalle kuolemaan johtavan annoksen lääkettä tai muuta ainetta. Eutanasia-termillä tarkoitetaan kuitenkin käytännössä usein näitä molempia avustetun kuolemisen muotoja. Joissain valtioissa avustettu itsemurha on laillista, mutta eutanasia laitonta.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Alankomaat oli yksi maailman ensimmäisistä maista, joissa eutanasia laillistettiin. Laki hyväksyttiin vuonna 2002. Laissa määriteltyjen kriteerien mukaan eutanasiaa tai avustettua itsemurhaa pyytävällä ihmisellä on oltava merkittävää kärsimystä ilman lääketieteellistä toivoa paranemisesta.

Lakialoite asian puolesta

Kieskompasin mukaan kyselyn tuloksessa silmiinpistävää on se, että sitä kannattavat laajasti kaikki ihmisryhmät sukupuolesta, iästä sekä koulutustasosta riippumatta.

Liberaali-demokraattinen D66-puolue on yrittänyt saada lakialoitetta läpi jo useita vuosia. Tässä kuussa he jättivät jälleen asiasta aloitteen, johon on tehty pieniä muutoksia aikaisempaan verrattuna. Uuteen lakialoitteeseen on lisätty vaatimus puolen vuoden prosessista, jonka aikana potilaan on tavattava ainakin kolme kertaa elämän päättämisen kysymyksiin perehtynyt ohjaaja.

Useat muut puolueet vastustavat lakialoitetta. Juuri päättyneissä Alankomaiden parlamenttivaaleissa suurimman voiton sai äärioikeistolainen PVV-puolue. Kyseinen puolue ei ole vielä ottanut kantaa lakialoitteeseen, mutta kyselyn mukaan sen äänestäjistä 82 prosenttia kannattaa aloitetta.

Eutanasiatapausten määrä kasvanut

Viime keväänä Alankomaissa hyväksyttiin laki, jonka mukaan 1-12-vuotiailla lapsilla on oikeus eutanasiaan. Oikeus koskee kuolemansairaita lapsia, joilla ei ole lääketieteellisesti katsottuna toivoa paranemisesta, ja joille sairaus aiheuttaa huomattavaa kärsimystä. Tätä ennen eutanasiaoikeus oli jo koskenut yli 12-vuotiaita lapsia sekä vauvoja.

Eutanasiatapausten määrä kasvoi viime vuonna 14 prosentilla, jolloin 8720 ihmistä kuoli avustetusti alueellisen valvontakomitean RTE:n mukaan. Näistä suurin osa 8501 kuoli varsinaiseen eutanasiaan, 186 menehtyi avustetun itsemurhan kautta ja 33 näiden yhdistelmän seurauksena. Kokonaisluku on suurempi kuin edellisinä vuosina. Eutanasiaan kuolevien määrä kaikista kuolleista kasvoi 4,5 prosentista 5,1 prosenttiin. Luku on kasvanut noin kymmenellä prosentilla vuosittain. RTE:n mukaan syitä kasvuun ei ole tutkittu.

Viime vuonna dementiapotilaiden osuus kasvoi 34 prosentilla vuodesta 2021

Suurin osa avustetusti kuolleista oli syöpäpotilaita, mutta viime vuonna dementiapotilaiden osuus kasvoi 34 prosentilla vuodesta 2021. Jotkut avustettuun kuolemaan päätyneet sairastivat useampaa geriatrista sairautta, kuten osteoporoosia, nivelrikkoa, näköön ja kuuloon liittyvää heikkenemistä tai heillä oli tasapainoon tai kognitioon liittyviä ongelmia. Heidän joukkonsa kasvoi 23 prosentilla edellisvuodesta. Tähän ryhmään kuului 29 pariskuntaa, joiden osapuolet halusivat kuolla yhdessä avustetusti. Tällaisissa tapauksissa molemmat pariskunnan osapuolet kävivät läpi seulonnan, jotta kriteerit täyttyivät.

Vakavan psykiatrisen sairauden vuoksi eutanasian sai 115 ihmistä, joka oli sama määrä kuin edellisenä vuonna.

Kaikista vuoden 2022 eutanasiatapauksista 13 eli 0,15 prosenttia oli sellaisia, joissa lääkäri ei ollut toiminut täysin laissa määriteltyjen kriteerien mukaan. Niiden kahdenkymmenen vuoden aikana, jolloin eutanasia on ollut Alankomaissa laillista, siihen on menehtynyt 91 565 ihmistä, joista 133 tapauksessa lailliset kriteerit eivät ole täyttyneet. RTE pitää lukuja menestyksekkäinä ja sen mukaan ne ovat osoitus onnistuneesta eutanasian harjoittamisesta.

Kun eutanasia on laillistettu, laajenemista on vaikeaa estää

Wesley J. Smith, yhdysvaltalainen lakimies, kirjailija ja ihmisarvoa puolustavan Center on Human Exceptionalismin puheenjohtaja kommentoi blogissaan alankomaiden eutanasiatilannetta. Hän on sitä mieltä, että mikäli yhteiskunta ratkaisee kärsimyksen ongelman tappamisella, se johtaa yhä laajempaan käsitykseen siitä, ketkä ovat niitä kärsijöitä, jotka voidaan avustaa kuolemaan.

”Alankomaalaisilla on vuosikymmenien kokemus tästä. Siitä lähtien kun tappavan injektion kautta annettu eutanasia dekriminalisoitiin – ja sitten virallisesti laillistettiin – tapettaviksi sopivien joukko on laajentunut kuolemansairaista kroonisesti sairaisiin, vammaisiin, vakavasti sairaisiin vauvoihin, psyykkisesti sairaisiin jne. jne. jne.”, Smith kirjoittaa.

”Lääketieteellisen murhan normalisointi korruptoi ihmisten ajattelua, mikä selittää sen, että alankomaalaisen kyselyn mukaan suuri enemmistö kannattaa eutanasian sallimista ’elämän tultua päätökseen’”.

Smith panee merkille, ettei ”elämän päätökseen tulemiseen” tarvitse lakialoitteen mukaan liittyä fyysistä tai psyykkistä sairautta tai ihmistä vammauttavaa tilaa, vaan lain mukaan terveet iäkkäät ihmiset olisivat siihen oikeutettuja. Hän arvelee, että sellaiset syyt kuin yksinäisyys, yksitoikkoisuus tai pelko tulevasta leskeydestä saattaisivat ajaa ihmisen pyytämään itselleen eutanasiaa.

”Ja miksi kelpoisuuden [saada eutanasia] tulisi olla ikään liittyvää? Sitten kun ’elämän päätökseen tulemisen’ konsepti on hyväksytty, miksei avattaisi kuoleman mahdollisuutta nuoremmille? Tosiaan eikö jokainen itsetuhoinen ihminen usko, että hänen elämänsä on tullut päätökseen? Teoriassa ei ole mitään rajoittavaa perustetta”, Smith kirjoittaa.

Tällä hetkellä Alankomaiden lisäksi eutanasia on laillista Belgiassa (vuodesta 2002), Luxemburgissa (vuodesta 2009), Kolumbiassa (eutanasia vuodesta 1997 ja avustettu itsemurha vuodesta 2015), Espanjassa (vuodesta 2021), Portugalissa(vuodesta 2023), Uudessa Seelannissa (vuodesta 2021) sekä Kanadassa (vuodesta 2016).  Sveitsissä, joissain Yhdysvaltain osavaltiossa sekä Australian territorioissa lääkäriavusteinen itsemurha on sallittu, mutta eutanasia ei.

Aiheesta uutisoivat: NL TIMES 8.11.2023, Christian Post 13.4.2023 & 17.11.2023, Dutch News 5.4.2023, The Guardian 14.4.2023