Kirkko: Pyhäinpäivä muistuttaa elämän rajallisuudesta

Kylväjän uusi lähetyskurssi alkoi tammikuussa

 

Lähetyskurssilaisia siunataan lähetystyöhön Suomen Raamattuopistolla tammikuussa 2020.

Kurssilla aloitti opiskelun kuusi lähetyskandidaattia, jotka valmistautuvat pitkäaikaiseen lähetystyöhön. Uuden lähetyskurssin avajaisjuhlaa vietettiin rohkaisevissa tunnelmissa.

Lähetyskurssi on intensiivinen viiden kuukauden opintojakso, joka järjestetään Kauniaisissa Suomen Raamattuopiston kansanopistokurssina. Perjantaina 10.1. vietetyssä lähetyskurssin avajaisjuhlassa Raamattuopiston puheenvuoron käytti toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen. Hän muistutti, että meillä ei ole ainoastaan oikeus, vaan myös velvollisuus julistaa evankeliumia. Jeesus antoi meille siihen valtuutuksen. Evankeliumi tulee viedä kaikille ihmisille täällä Suomessa ja aina maailman ääriin saakka. Evankeliumia pitää julistaa, vaikka se ei olisi suosittua, eivätkä Ihmiset siitä pitäisi.

– Irlannin apostoli Pyhä Patrick on hyvä esimerkki evankeliumin viemisestä uusille ihmisille. Nuorena hänet ryöstettiin Skotlannista orjaksi Irlantiin, jossa hän oppi paikallisen keltin kielen. Paettuaan ihmeellisesti orjuudesta Ranskaan hän löysi kristillisen uskon ja opiskeli papiksi. Jumalalta saamansa kutsun perusteella hän palasi orjuutensa saarelle Irlantiin julistamaan evankeliumia. Patrickin kautta irlantilaiset saivat kuulla evankeliumin ja maa kääntyi lopulta kristinuskoon.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Lähetyskurssi valmistaa lähetystyöhön Kylväjän eri työalueille, erityisesti sinne, missä on vähän kristittyjä, ja missä ei ole vielä julistettu evankeliumia. Kylväjä kouluttaa uusia lähetystyöntekijöitä vuosittain järjestettävillä lähetyskursseilla, joissa opiskellaan uskon perusteita, missiologiaa, kulttuuri- ja vuorovaikutustaitoja.

Kylväjän lähetysjohtaja Taneli Skyttä totesi puheenvuorossaan, ettei kristinuskolle ja lähetystyölle anneta Suomessa sitä arvoa, jota ennen.

Mikään ei vastaa tämän maailman tarpeisiin niin hyvin kuin evankeliumi.

– Paavalin tavoin meidän ei tule kuitenkaan rakentaa identiteettiämme sen varaan, mitä joku toinen meistä ajattelee. Sillä on merkitystä, mitä Jumala ajattelee. Sitran esittelemien megatrendienkin valossa nyt on erinomainen aika lähetystyölle. Mikään ei vastaa tämän maailman tarpeisiin niin hyvin kuin evankeliumi. Lopulta kuitenkin lähetystyössä on kysymys ihmisten pelastumisesta, ja siihen ei riitä mikään muu kuin evankeliumi. Ajat ovat vaikeat, ja siksi on aika nostaa päämme. Lähetystyö vaatii meiltä kaiken, mutta antaa sitäkin enemmän. Mielestäni se on helpoin tapa elää kristittynä, sillä siinä joutuu ottamaan sekä Jumalan suuruuden että oman pienuuden todesta.

Skyttä oli rohkaissut kurssilaisia edellisenä päivänä laittamaan kaikki lahjansa käyttöön lähetystyössä. Kurssilaisten lahjat pääsivätkin käyttöön jo avajaisjuhlassa, jossa Tuomas ja Mari-Kaisa Auvinen musisoivat yhden kurssilaisen tanssiessa.

Lähetyskurssi on 35 opintopisteen laajuinen koulutus, jonka perustana on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutuksen opetussuunnitelma. Koulutus antaa valmiudet toimia erityisesti kansainvälisissä lähetystyön tehtävissä, mutta myös laajemmin erilaisissa kirkkojen kansainvälisissä yhteistyötehtävissä. Lähetyskurssilla toimitaan yhteistyössä Kirkon koulutuskeskuksen ja Kirkon lähetystyön keskuksen kanssa. Lähetyskurssin kahden opiskelujakson järjestämisestä vastaa Kirkon lähetystyön keskus.

Suomen Raamattuopiston rehtori Marja-Kaarina Marttila muistutti, että jokainen päivä auringon noususta sen laskuun on ainutkertainen ja niin myös opiskeluaika Lähetyskurssilla. Tämä kevät ei ole vain valmistautumista tulevaan lähetintehtävään kentällä, vaan itsessään arvokasta aikaa, jolloin myös vanhempien on hyvä jutella arkisista asioista lapsiensa kanssa päivittäin. Marja-Kaarina kehotti valmistautumaan Suomessa harvinaiseksi käyneeseen vieraanvaraisuuteen ja kotinsa avaamiseen paikallisille ja lähettitovereille.

– Ateriayhteys on lahja, jota saamme osoittaa toinen toisillemme, kuten Jeesuskin teki tavatessaan opetuslapsensa ylösnousemuksen jälkeen Gennesaretin järven hiillosnuotiolla. Jeesus sanoi, että tulkaa syömään, ja tarjosi leipää ja kalaa. Se oli yksinkertainen, hyvä ja ravitseva ateria nuotion äärellä. Hän kutsuu meitä päivittäin ja säännöllisesti saamaan ravintoa Raamatun sanasta ja ehtoollispöydästä. Näillä aterioilla on tarjolla armoa ja rakkautta ja niille kannattaa aina osallistua työkiireidenkin keskellä.

Juhla päättyi Kylväjän ulkomaantyön johtajan ja lähetyskurssin vastaavan opettajan Pentti Marttilan johtamaan opiskelijoiden siunaamiseen. Juhlaväki sai yhdessä alttarin ääressä siunata uudet lähetystyöhön valmistautuvat. Pentti Marttila rohkaisi siunattavia Johanneksen evankeliumin sanalla:

– Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. (Joh. 14:27)

Kuvat: Outi Saari

 
Kylvaja artikkelibanneri