Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Kuukautisterveyslähettiläät murtavat tabuja Itä-Afrikassa

 

Kuukautisterveyslähettiläät järjestävät koulutuksia Keniassa, Tansaniassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Phyllis Wanjiku on kuvassa toinen vasemmalta, vieressä Seth Johnson. Yhteistyötä tehdään suomalaisen kuukautiskuppiyrityksen kanssa, mutta koulutuksessa esitellään myös muiden kuukautistuotteiden käyttöä. Kuva: Fida International

Itä-Afrikassa tietämättömyys kuukautisista vie tyttöjä pois koulunpenkiltä ja aiheuttaa terveysongelmia. Kuukautisterveyslähettiläät poistavat häpeää kouluttamalla nuoria ja yhteisöjen johtajia.

Entä, jos lukuisat tytöt katoaisivat koulusta aina muutamaksi päiväksi kuukaudessa? Tai jos kuukautiset olisivat niin iso tabu, että eräänä päivänä tytöt säikähtäisivät huomatessaan vuotavansa verta?

Tämä on todellisuutta monille tytöille ja naisille Itä-Afrikassa, jossa levitetään tietoisuutta kuukautisterveydestä ja rikotaan aiheen ympärille kietoutunutta hiljaisuutta.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Suomi on tiiviisti hankkeessa mukana, sillä mukana ovat suomalainen kuukautiskuppiyritys sekä lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. 

 

Naisen kehosta ja seksuaalisuudesta ei puhuta

Tabu, häpeä, kirous — kuukautisten yllä on suoranainen kerros hiljaisuutta, myyttejä ja käsityksiä, jotka estävät tyttöjä ja naisia huolehtimasta terveydestään.

Phyllis Wanjikun ja Seth Johnsonin tehtävinä on muuttaa asenteita. He toimivat projektin kuukautisterveyslähettiläinä kumpikin omassa maassaan, Wanjiku Keniassa ja Johnson Tansaniassa. Projektin kolme muuta kuukautisterveyslähettilästä toimivat Keniassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Lähettiläät puhuvat kuukautisista avoimesti, mutta näin ei ole laita heidän kotimaissaan yleisesti.

Johnson kertoo, että naisen kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista puhuminen aiheuttaa häpeää naiselle, mutta myös koko yhteisölle.

– Kulttuuri on yksi syy. Meillä ei ole oikeutta mainita mitään yksityisistä alueistamme, Phyllis Wanjiku kertoo.

Hän selittää, että moni myös uskoo kuukautisten johtuvan kirouksesta.

Joissakin yhteisöissä tyttöjen on jopa eristäydyttävä muista kuukautistensa ajaksi. He viettävät muutaman päivän kuukaudesta metsässä epähygieenisissä oloissa, mikä puolestaan altistaa heitä terveysongelmille kuten tulehduksille.

– Tytöt eivät tiedä eivätkä ymmärrä, mitä tapahtuu, kun kuukautiset alkavat, koska kukaan ei kerro heille, Wanjiku sanoo.

Se on haitallista terveyden lisäksi koulutukselle. Tytöt eivät voi mennä kouluun, jos heillä ei ole kuukautissuojia. Myös häpeä ja toisten pilkka estävät menemästä oppitunneille.

 

”Jos poikia ei kouluteta, kuukautishäpeä jatkuu”

Kuukautisterveyslähettiläät vievät tietoisuutta nuorille. Phyllis Wanjikun mukaan Keniassa rajoitetaan kouluvierailuja siinä pelossa, että vierailijat veisivät kouluun huumausaineita tai muuta kiellettyä. Siksi kohteena ovat yhteisöt, kuten kylät, slummit ja kirkot.

Kolmipäiväisen koulutuksen aikana käydään läpi paitsi kuukautisiin liittyviä asioita, myös esimerkiksi raskautta, ehkäisyä ja gynekologisia ongelmia.

Kuukautisterveydestä kerrotaan niin tytöille kuin pojillekin. Nuoret ottavat koulutuksen vastaan aluksi usein ristiriitaisesti, Seth Johnson kertoo.

– Tytöt eivät halua poikien kuulevan, kun puhutaan näistä asioista, hän selittää.

– Samoin pojat joskus häiritsevät tyttöjä, kun on puhe kuukautisista. Kun he ovat luokassa yhtä aikaa tyttöjen kanssa, he oppivat ymmärtämään, mitä tytöt käyvät läpi.

Phyllis Wanjiku on samoilla linjoilla.

– Jos poikia ei kouluteta, kuukautishäpeä jatkuu. Pojat nauravat ja haukkuvat tyttöjä kirotuiksi.

 

Pitäisikö kirkossa puhua kuukautisista?

Nuorten lisäksi on oleellista valistaa yhteisöjen johtajia. Hanketta tehdään yhteistyössä Tansanian, Kenian, Ugandan ja Kongon demokraattisen tasavallan helluntaikirkkojen kanssa. Yhteistyöllä kristillisten kirkkojen kanssa on paljon merkitystä myös tiedon välityksen kannalta: uskonnollisilla johtajilla on paljon vaikutusvaltaa, joten vuorovaikutus heidän kanssaan kannattaa.

Esteetön ei toki sekään tie ole, tietää Phyllis Wanjiku: Keniassa hänen kokemustensa perusteella ehkä yksi viidestä hengellisestä johtajasta on suhtautunut myönteisesti kuukautisvalistukseen. Kuukautisterveyden ei ajatella kuuluvan kirkkoon.

Kuukautisterveyslähettiläät kuitenkin ajattelevat, että valistus parantaa ihmisten elämänlaatua merkittävästi uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta.

– Saarnat kirkoissa eivät kosketa perhesuunnittelua. Monilla kristityillä on paljon lapsia, eikä heillä ole varaa huolehtia näistä. Kristityt uskovat pääsevänsä taivaaseen, mutta kun he vielä elävät maailmassa, heidän pitää huolehtia lapsista, tukea näitä taloudellisesti ja auttaa saamaan koulutus, Seth Johnson sanoo.

Phyllis Wanjikun mielestä on tärkeää opettaa ihmisiä arvostamaan Jumalan luomistyötä.

– Kuukautiset ovat biologinen prosessi, jonka Jumala on suunnitellut. Niitä pitäisi arvostaa, sillä jokainen meistä on tämän prosessin ”lopputuote”, hän muistuttaa.

 

Kuukautistietoisuutta Itä-Afrikkaan vievät Fida International ja Lunette-yritys. Lune Groupin projekti, jota rahoittaa Finnpartnership, vie kuukautiskuppeja Itä-Afrikan markkinoille. Finnpartnership on ulkoministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima liikekumppanuusohjelma, jonka tavoitteena on edistää liiketoimintaa Suomen ja kehitysmaiden välillä ja näin synnyttää positiivisia kehitysvaikutuksia. Fida International tukee hanketta omalla hankkeellaan, jossa koulutetaan yhteisöjä kuukautis- ja seksuaaliterveysasioissa. Kuukautisterveyshankkeen käytännön koordinaattorina ja asiantuntijana on toiminut elokuusta 2019 alkaen Vapaakirkon työntekijä, joka koordinoi hanketta puolet työajastaan Fidan ja Vapaakirkon sopimuksen perusteella. 

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024