Kuolevien ihmisten hoito puhuttaa

 

Ihmisen kuolevaisuus -hankkeen johtaja filosofian tohtori Sami Philström ja Terhokodin johtaja Juha Hänninen. KUVA: Heli Voipio

Väestön ikääntyessä saattohoidon tarve lisääntyy, todettiin eilen Helsingin yliopistossa pidetyssä paneelikeskustelussa. Tilaisuus oli osa Ihmisen kuolevaisuus –hanketta. Keskusteluun osallistui myös eutanasiakeskustelun keskipisteeseen joutunut Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen.

Hänninen joutui Lääkäripäivillä 22. helmikuuta Ylelle antamansa haastattelun vuoksi eutanasiakeskustelun myrskynsilmään. Hänninen myönsi hyväksyvänsä eutanasian joissakin tapauksissa.

Noin kymmenentuhatta ihmistä kuolee Suomessa vuosittain syöpään, Hänninen toteaa ja arvioi, että noin 95 prosentilla heistä kipuja pystytään lieventämään tyydyttävästi.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Aivan pienellä osalla kivut ovat niin sietämättömät, ettei sedaatio eli tajunnan tason laskeminenkaan auta. Näille Hänninen pitäisi aiemmasta kannastaan poiketen kuolinapua mahdollisena.

– Kun ihminen haluaa kuolla, pitää ainakin olla empaattinen ja kuunnella häntä.

Ylilääkäri Hänninen totesi, että eutanasiakeskustelussa käsitteet ovat usein hukassa.

– Niin sanottu avustettu itsemurha on Suomessa lain mukaan mahdoton. Lääkäri ei saa antaa ihmiselle kuolettavia lääkkeitä tai tarvikkeita. Hyvän hoitokäytännön mukaan ei toisaalta anneta myöskään turhia, kärsimystä pitkittäviä hoitoja.

Kotona vai sairaalassa?

Eläkkeellä oleva anestesiologian professori Lauri Nuutinen totesi, että yhteiskunnan velvollisuus on järjestää hyvä saattohoito kaikille asuinpaikasta ja taloudellisesta asemasta riippumatta, ja että sitä on oikeus kohtuullisessa mitassa viranomaisilta vaatia.

– Julkisessa terveydenhuollossa on kuitenkin vielä paljon tehtävää tässä suhteessa, vaikka asia on viime vuosina ollut paljon esillä. Monin paikoin palliatiivinen hoito on jo esimerkillisesti järjestetty, ja kaikissa terveydenhuollon tulevaisuudensuunnitelmissa sen kehitys on otettu huomioon.

Nuutisen mukaan 80 prosenttia kuolemaa lähestyvistä potilaista haluaa asua kotona, jos siellä on omainen, joka pystyy hoitamaan. Toiset taas pelkäävät kuolemista tai kipuja ja haluavat sairaalaan. Tähän vaikuttaa myös se, ettei enää ole paljoa kolmen sukupolven koteja, vaan moni asuu kotona yksin.

Lukuisten eri tieteiden välinen Ihmisen kuolevaisuus -hanke toteutetaan tieteellisten seminaarisarjojen ja julkaisujen muodossa vuosina 2011-2013.

Hankkeen johtajana toimii filosofian professori Sami Pihlström. Paneelikeskusteluun osallistuivat hänen, Nuutisen ja Hännisen lisäksi myös emerituspiispa Eero Huovinen, traumapsykologi Soili Poijula ja oikeuslääkäri Ursula Vala.

Piispa Huovinen toi keskusteluun sen näkökulman, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Keskustelussa kosketeltiin myös surua ja kuolemasta puhumisen vaikeutta.

Hyvinkään seurakunnan kappalainen ja sairaalapappina toiminut Kosti Kallio ja sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan eutanasia-työryhmän jäsen rovasti Kirsti Aalto keskustelevat eutanasiasta suorassa lähetyksessä Radio Dein Toivon Tuomiokapitulissa perjantaina 2.3. klo 16.03-17.00.