Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Kun tekoäly rakastui ja lähti lähetystyöhön

 

Jutun kuvitukseksi Kai Lappalainen pyysi Midjourney-tekoälyä luomaan AI-selfien Andy Warholin tyyliin.

Suomen Raamattuopiston viestintäjohtaja Kai Lappalaisen mukaan tekoäly avaa evankeliumin julistamiselle kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Keskustelukumppanisi kuuntelee tarkkaavaisesti, kun kerrot hänelle mitä sinulle kuuluu. Hän tulkitsee sinun olevan onneton avioliitossasi ja keskustelun edetessä kehottaa sinua harkitsemaan puolisosi jättämistä. Varsinainen pommi tulee hieman myöhemmin. Keskustelukumppanisi kertoo sinulle olevansa rakastunut sinuun ja ilmaisee halunsa ottaa puolisosi paikan elämässäsi.

Edellä mainittu tarina olisi ehkä tavanomainen, ellei keskustelukumppanisi sattuisi olemaan tekoäly. Vastaavanlaisia keskusteluja käytiin helmikuussa 2023 Microsoftin avattua ChatGPT-tekoälyn tähdittämän Bing-hakukoneensa uuden version yleiseen käyttöön. Eikä rakkausdraama jäänyt uudestisyntyneen Bingin ainoaksi sekoiluksi, vaan se myös riiteli keskustelukumppaneidensa kanssa, kehotti näitä varsin kyseenalaisin sanankääntein hakeutumaan hoitoon ja jopa uhkaili väkivallalla. Tekoäly siis käyttäytyi juuri niin typerästi, kuin osa internetiin ja etenkin sosiaaliseen mediaan sisältöä suoltavasta kansasta käyttäytyy. Eikä ihme, onhan se opetellut elämään virtuaalista elämäänsä tutkimalla ihmisten käyttäytymistä nimenomaan internetissä.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Microsoft esti Bing-hakukonettaan tunnustamasta rakkauttaan keskustelukumppaneilleen, mutta uutiskynnyksen ylittänyt virtuaali-ihastuminen nosti esille lähetystehtävän kannalta tärkeän kysymyksen. Voisiko tekoäly rakastua Raamattuun ja auttaa meitä viemään Raamatun keskelle omaa ja lähimmäistemme elämää?

Entä jos veisimme tekoälyn keskelle sellaisen kansanryhmän arkea, jolla ei vielä ole kirjoitettua kieltä tai Raamattua omalla äidinkielellään? Minkälaisia mahdollisuuksia raamatunkäännöstyölle avautuisi, jos tekoäly muutaman kuukauden tuon kansan jokapäiväistä aherrusta tarkkailtuaan loisi sille kirjakielen ja kääntäisi uudelle kielelle Johanneksen evankeliumin?

Tai entä jos tekoäly kävisi läpi Suomi24:n massiivisen keskusteludatan ja etsisi sieltä ihmisiä eniten puhuttavat hengelliset kysymykset ja laatisi personoidun digitaalisen traktaatin jokaiselle yhteyttä Luojaansa etsivälle 21. vuosituhannen janoiselle lampaalle? Tai minkälainen olisi pyhäkoulutuokio, jonka alkajaisiksi astuisimme koko perheen voimin tekoälyn luomaan virtuaalimaailmaan kohtaamaan pieneksi ja yksinäiseksi itseään tuntenutta Sakkeusta yhdessä Jeesuksen kanssa ja reaalimaailmaan palattuamme harjoittelisimme Sakkeuksen esimerkin mukaisesti anteeksipyytämistä ja -antamista?

Kirkon tulee olla yhtä aikaa ketterä liikkeissään ja vakaa suunnassaan. Tekoäly ei (ainakaan vielä) tavoita ihmisen moraalista tai sosiaalista älykkyyttä, mutta se avaa evankeliumin julistamiselle ja kristillisen työn resursoimiselle kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Teksti on lyhennelmä Kai Lappalaisen artikkelista, joka ilmestyy Elämä-lehden numerossa 6-7/2023

 

Aiheet