Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kuinka uusi ihminen saadaan pysyvästi toimintaan mukaan?

 

Päivi Oulujärvi osallistui Sleyn Tervetuloa-ryhmään vuonna 2015. Nyt hänen vapaaehtoistehtävänsä on kätellä lämpimästi messuun tulijoita Tampereen Luther-talossa. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Tampereella Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) kutsuu tulokkaat heille räätälöityyn, neljä kertaa kokoontuvaan Tervetuloa-ryhmään.

Tervetuloa-ryhmiä Sley alkoi järjestää Tampereella vuonna 2015.

Päivi Oulujärvi on mukana niistä ensimmäisessä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Muutin Tampereen rajojen sisäpuolella uuteen kaupunginosaan. Tuttavani vinkistä lähdin niinä aikoina ensimmäistä kertaa elämässäni Luther-talolle. En ollut kuullut Sleystä aiemmin.

Saarnat olivat hänestä puhuttelevia ja tilaisuuksien puheet Raamatulle uskollisia.

– Kun uusia kävijöitä kutsuttiin mukaan Tervetuloa-ryhmään, ilmoittauduin mukaan.

Päivin lisäksi ensitapaamiseen tuli viisi muuta. Se pidettiin vetäjäparin, Markku ja Arja Tienhaaran, luona.

– Tuntui mukavalta kokoontua heidän kodissaan ja kuulla heidän kertovan elämästään.

Myös ryhmän jäsenet esittäytyivät. Pian jo päästiin vaihtamaan ajatuksia siitä, millaisia toiveita ja odotuksia kullakin oli Sleyn toiminnasta. Siitäkin juteltiin, miten kukin voisi antaa panostaan yhteiseksi hyväksi.

Päiville muistui mieleen Armolahjojen kolme väriä -kurssi, jolle hän oli menneinä vuosina osallistunut.

– Tuolla kurssilla mietittiin ja etsittiin jokaisen omia lahjakkuuksia ja vahvuuksia. Silloin oivalsin, että pidän ihmisten kohtaamisesta, mutta en niinkään yleisön edessä olemisesta.

 

Oman kodin ovet auki

Yksi Tervetuloa-ryhmän kokoontumisista pidettiin Luther-talolla.

– Meidät perehdytettiin sen joka kolkkaan, mikä oli oikeasti hauskaa ja mielenkiintoista! Saimme katsauksen Sleyn historiaan, varainhoitoon ja asemaan kirkon herätysliikkeenä.

– Koin tämän kaiken tosi tarpeelliseksi. Kun esimerkiksi raha-asioista puhutaan suoraan ja ymmärrettävästi, tietää todella, mihin tarkoitukseen itsekin varojaan lahjoittaa. Vapaaehtoisten tuki on äärimmäisen tärkeä.

Pastori Lasse Räty kertoi ryhmäläisille koskettavan avoimesti ja rehellisesti uskon polustaan omassa kodissaan.

– Tällaisen erityisen kohtaamisen jälkeen on ollut mutkatonta tavata Luther-talolla ja lupautua vapaaehtoiseksi vastuunkantajaksi, Päivi toteaa.

Viimeisessä tapaamisessa osallistujat miettivät, miten olisi mukava jatkaa yhteydenpitoa.

– Ehdotin, että voisimme pitää raamattupiiriä minun luonani. Olin jo hetken ajatellut, että olisi kiva saada sellaista elämää omaa kotiin. Autottomalle on helppoa, kun ei tarvitse itse lähteä liikkeelle.

Raamis on kokoontunut Päivin luona jo parin vuoden ajan. Uudet ovat aina tervetulleita.

 

Neljän kerran kokonaisuus

Tervetuloa-ryhmät ovat nyt Tampereella vakituista Sleyn toimintaa.

Ne ovat avoimia kaikenikäisille, mm. niille, jotka ovat löytäneet tiensä hiljattain Luther-talolle tai niille, jotka haluaisivat löytää paikkansa ja oppia tuntemaan siellä käyviä.

Ryhmä kokoontuu vapaaehtoisen vetäjän kutsumana neljä kertaa, kerrallaan enintään pari tuntia. Ensin nautitaan pientä iltapalaa ja vaihdetaan päällimmäiset kuulumiset. Tapaaminen päättyy iltalauluun ja yhteiseen Isä meidän -rukoukseen. Omiakin rukousaiheita voidaan muistaa.

Avauskerralla kerrotaan itsestä sen verran kuin hyvältä tuntuu.

Toisella kerralla viivytään Raamatun kertomuksen äärellä ja pohditaan seurakuntaan liittyviä omia odotuksia, toiveita tai tarpeita.

Kolmannella kerralla ryhmä kokoontuu pastori Lasse Rädyn luona. Hän kertoo itsestään, Sleystä ja unelmistaan. Aikaa on myös kyselyyn ja keskusteluun.

Viimeinen kokoontuminen on Luther-talolla, jossa viivytään Raamatun Sanan äärellä ja tutustutaan tiloihin. Pohditaan elämäntilanteeseen sopivaa pienryhmää, toimintamuotoa tai palvelupaikkaa. Pakkoa jatkotoimintaan ei ole. Jos sellainen kuitenkin kiinnostaa, näiden kokoontumisten jälkeen se on entistä helpompi löytää. Joka tapauksessa on tullut muutama tuttu, joita voi tervehtiä vaikkapa kirkkoon tullessa.