Kirkon Ulkomaanavun entinen johtaja Risto Lehtonen otti viime viikolla kantaa viimeaikaiseen lähetyskeskusteluun. Joidenkin seurakuntayhtymien päätöksiä evätä lähetysmäärärahoja tietyiltä järjestöiltä hän piti uuskolonialismina, jossa ei kysytä kohdemaan sisarkirkkojen mielipidettä, vaan lähettävä taho yksipuolisesti sanelee, mitä julistetaan ja kuka julistaa. Toisaalta Lehtonen näkee päätösten positiivisena sivuvaikutuksena sen, että niiden myötä viimeistään on mahdotonta enää vaatia lähetystön yhdistämistä yhden järjestön alle.
Risto Lehtonen puhui viime viikolla teologisilla opintopäivillä Kauniaisissa. Hän piti työpajan, jossa puitiin viime vuosien aikana lähetysväkeä kuohuttaneita tapahtumia. Taustalla ovat etenkin joidenkin seurakuntayhtymien päätökset evätä lähetysmäärärahat niiltä kirkon lähetysjärjestöiltä, jotka ovat perinteisen virkakäsityksen ja avioliittonäkemyksen kannalla. Tämän lisäksi Suomen Lähetysseuran kesäinen päätös siunata miespari lähetystyöhön on aiheuttanut syvää hämmennystä.
Lehtosen mukaan kehityskulku on huolestuttava ja voi johtaa jopa kirkon lähetystyön vakavaan hajoamiseen.
– Nykytilanteessa on epäselvää, ketkä ovat lähetystön varsinaisia toimijoita, Lehtonen sanoo ja viittaa ristiriitatilanteeseen, jossa seurakuntayhtymän boikottipäätöksen varjolla pyritään vaikuttamaan myös seurakunnan itsenäiseen lähetysvarojen käyttöön.
Lue lisää Lehtosen työpajasta tämän viikon Uudesta Tiestä (2/2013).