Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kristittyjen yhteys kosketti Tallinnan Kristus-päivässä

 

Virolaisille kristityille viime viikonlopun yhteinen rukouskokoontuminen oli suuren unelman täyttymys. Moni ei vielä neuvostoaikana runsaat kaksikymmentä vuotta sitten pystynyt edes kuvittelemaan tällaista mahdollisuutta.

 

Kristittyjen suurkokoontumisen yllä Lillekülan stadionilla liehuivat itsenäisen Viron liput. Kaiken ylle piirtyi risti. Tallinnan Kristus-päivää vietettiin 28. heinäkuuta osana Heartbeat Tallinn -festivaalia. Tapahtuman takana olivat kaikki Viron kristilliset kirkot yhtenä rintamana. Kristus-päivä kokosi auringon porottamalle stadionille runsaat 3500 kuulijaa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Gaalaillassa esiintyi muun muassa Grammy-palkittu Israel Houghton, Tõnis Mäge sekä kirjailija Josh McDowell. Esiintymisensä peruuttamaan joutunut Susan Boyle oli lähettänyt videotervehdyksensä gaalailtaan.

Haapsalun missiosta vuosi sitten Viron maakuntiin lähetetty lähetyslippu saapui stadionille moottoripyöräsaattueessa. Lippua kantoi moottoripyöräkulkueessa Viron luterilaisen kirkon lähetyskeskuksen johtaja Leevi Reinaru. Lähetyslippu kiersi vuoden ajan eri puolilla Viroa järjestetyissä rukoustapahtumissa, jotka valmistelivat hengellisesti Tallinnan suurtapahtumaa.

Viro on maailman vähiten kristillinen maa, sillä neuvostoaika katkaisi kristillisen perinteen. Silloin uskovaiseksi tunnustautuvilla oli vaikeuksia työpaikoilla ja kouluissa, eikä yliopistoihin ollut mitään asiaa. Monissa perheissä kristillisyys vaiettiin kuoliaaksi.

Mukana satoja suomalaisia

Kristus-päivään osallistui myös satoja suomalaisia. Bussiretkiä Tallinnaan järjesti muun muassa Radio Dei. Suomalaisten lisäksi paikalla oli rukoilijoita kaikkialta Euroopasta.

Kristus-päivä oli Heartbeat Tallinn -tapahtumaviikon huipentuma. Viikon aikana 1500 osanottajaa kaikkialta Euroopasta jalkautui kaduille kertomaan Jeesuksesta.

Myös Suomesta oli mukana kymmeniä nuoria muun muassa Kansan Raamattuseuran opiskelijatyöstä. Tiimit kiersivät opiskelijatyöntekijä Antti Hautalan johdolla kaduilla ja uimarannoilla evankelioimassa ja kutsumassa tallinnalaisia viikon tapahtumiin.

Kristus-päivän yhteydessä järjestettiin kansainvälinen seurantaseminaari, jonka tarkoituksena oli kerätä kokemuksia ja viedä eteenpäin näkyä vastaavien tapahtumien järjestämisestä. Kaukaisimmat osanottajat olivat Koreasta, Singaporesta ja Australiasta. Mukana oli myös delegaatio Islannista, missä järjestetään Kristus-päivä ensi vuonna.

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen oli mukana Kristus-päivässä ja seurantaseminaarissa. Tuovinen on seurannut pitkään Viron kirkkojen elämää hyvin läheltä. Hän asui pitkään maassa ja toimi muun muassa lähetyskeskuksen johtajana.

– Tuntui hienolta nähdä kristittyjen yhteys. Hienoa oli myös se, että tapahtumassa todella rukoiltiin paljon eikä vain puhuttu rukouksesta. Oli hyvä nähdä toisten perinteiden kunnioitus. Esimerkiksi ortodoksit lauloivat rukouksensa oman perinteensä mukaan.

Kristus-päiviä on järjestetty aiemmin muun muassa Turussa vuonna 2008 sekä Tampereella ja Sveitsissä vuonna 2010. Ensimmäinen Kristus-päivä järjestettiin Sveitsissä vuonna 2004.