Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kristillisyyden kasvu haastaa Nepalin uutta maallista valtiojärjestelmää

 

Kathmandu. Kuva: Istockphoto

Kristittyjen määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti hinduenemmistöisessä Nepalissa.

Nepal julistettiin vuonna 2008 virallisesti maalliseksi valtioksi. Samalla päättyi maan taival hindulaisena kuningaskuntana. Hinduenemmistöisessä Nepalissa kristittyjä on tällä hetkellä yli miljoona. Määrä kasvaa koko ajan. Kasvu on ollut erityisen suurta vuoden 2008 jälkeen. Yhteiskunnallisten muutosten lisäksi luonnonkatastrofit ovat lisänneet ihmisten kiinnostusta kristinuskoon kertoo Nikkei Asian Review.

Nikkei Asian Review’n haastattelema M.J. Shah kertoo, että hän pitää kristillisyydessä erityisesti siitä ajatuksesta, että kaikki kristityt ovat yhtä perhettä. Shah itse kuuluu perheeseen, jonka esi-isät hallitsivat Nepalin kuningaskuntaa yli kaksi vuosisataa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

– Kun minä olin lapsi, minulle kerrottiin, että kristinusko ei ole meitä varten vaan se on tarkoitettu alempikastisia ihmisiä varten, M. J. Shah kertoo. Hän itse löysi Kristuksen elämäänsä vuonna 2005. Alkuun hänen perheensä hylkäsi hänet, mutta sittemmin yhteys on jälleen löytynyt, kun perhe alkoi nähdä myönteistä muutosta miehen elämässä.

– Aikaisemmin olin uhkapeluri, tappelija, juoppo ja käytin huumeita. Minulla oli tapana myös hakata ihmisiä. Olin aivan kamala, M. J. Shah myöntää.

Kristinusko on ollut kasvussa sen jälkeen, kun Nepalista tuli ainakin nimellisesti sekulaari valtio. Aikaisemmin kristillinen lähetystyö oli kiellettyä Nepalissa. Nykyään maassa on noin 8000 kristillistä seurakuntaa ja arviolta yli miljoona kristityksi kääntynyttä. Tarkkoja lukumääriä on vaikea saada.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni koen olevani hyväksytty”

Kristinusko vetoaa erityisesti alempikastisiin ihmisiin ja kastittomiin ihmisiin. Kristinuskon kautta kastittomat ovat voineet kokea olevansa arvokkaita ja hyväksyttyjä. Nepalin kristityistä arviolta 60 prosenttia on kastittomia eli daliteja.

Kastiton Dil Maya, 70, kertoo löytäneensä kristillisen seurakunnan, kun hänen puolisonsa Dhan Bahadur oli vakavasti sairas eikä kukaan lääkäri voinut häntä autta. ”Joku kehotti minua menemään kirkkoon rukoiltavaksi. Sillä tavoin tulin tänne ensimmäistä kertaa. Mieheni parani. Minäkin tunsin parantuneeni, sillä ensimmäistä kertaa elämässäni koin olevani hyväksytty. Aikaisemmin kukaan ei ollut hyväksynyt minua.”Dil Maya kertoo. Hän kuuluu Nepalan Isai Mandali-Gyaneshwor -seurakuntaan.