Kotimaa: ”Israel on maailman sylkykuppi”

 

Toimittaja Jussi Rytkönen ottaa Kotimaa-lehdessä (9.8.) kantaa keskusteluun, pitäisikö Israelin siirtokunnista Suomeen tuotavat tuotteet merkitä. Tuotteiden alkuperän ilmoittamista on vaatinut ainakin kehitysministeri Heidi Hautala (vihr).

”Asia on vaikea, mutta vertailun vuoksi: en muista, että Neuvostoliiton aikana Suomen edistykselliset voimat olisivat vaatineet erillisiä merkintöjä miehitetyistä Baltian tai Kaukasuksen maista saapuville tuotteille”, Rytkönen kirjoittaa.

”Yhtä on turvallisempaa arvostella kuin toista”, hän päättelee.

Helsingin Sanomat (2.8.) sanoitti israelilaistuotteiden alkuperäongelmaa seuraavasti: ”Nyt siirtokunnista tulevia tuotteita markkinoidaan yleensä israelilaisina, ja kuluttajien on vaikea tietää, missä tuote on tehty. Suomi, kuten muutkaan EU-maat, ei tunnusta miehitettyjen alueiden kuulumista osaksi Israelin valtiota. EU ja YK ovat tuominneet miehitetyille alueille rakennettavat siirtokunnat ja pitävät niitä yhtenä esteenä rauhalle palestiinalaisten kanssa.”

Rytkösen mukaan Israel-kritiikki on ”tietysti aiheellista” muun muassa ”surkean ja ratkaisua odottavan palestiinalaistilanteen vuoksi”. Hänen mukaansa on kuitenkin muistettava, että ”alueen ainoa demokratia ei ole tarinan suurin konna”.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”Miten esimerkiksi Iran, Saudi-Arabia tai Syyria kohtelevat vähemmistöjään – tai kaikkia kansalaisiaan? Minkälainen rauhan, liberalismin ja tasa-arvon keidas Palestiinan valtiosta mahtaa aikanaan tulla?” Rykönen kysyy.

Hänen mukaansa Israel ja juutalaiset ovat kautta aikojen olleet ”monille kristityille ongelma”.

”Pääsyy lienee teologinen: juutalaisten enemmistö ei hyväksynyt Jeesusta. Vuosisatojen vainot ovat saaneet tuosta ”itsepäisyydestä” nostetta. Nykyisin osa juutalaisvastaisuudesta kohdistuu Israeliin”.

 
Artikkelibanneri perussanoma