SAT-7:n Kotikirkko-ohjelma rohkaisee ja opastaa Pohjois-Afrikan salakristittyjä

 
Kotikirkko-ohjelma

Monet Marokon kristityt salaavat uskonsa. Toiset tapaavat pienellä porukalla yksityiskodeissa. SAT-7:ssa nähtävä Kotikirkko-ohjelma antaa mallia yksinkertaisen kotikokouksen järjestämiseksi. Kuva: SAT-7.

– Kotikirkko-ohjelmassa annamme Pohjois-Afrikan salakristityille esimerkin yksinkertaisen kotikokouksen järjestämisestä, kertoo ohjelmaa luotsaava marokkolaissyntyinen David Ezzine.

Marokon perustuslain mukaan kaikilla on vapaus harjoittaa uskoaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkomaalaiset kristityt saavat käydä virallisesti hyväksytyissä katolisissa, evankelisissa, anglikaanisissa tai ortodoksikirkoissa ja maan 3000–4000 juutalaista saa yleensä elää rauhassa.

Kuitenkaan laki ei anna marokkolaiskristittyjen käydä virallisesti hyväksytyissä kirkoissa. Ne, jotka yrittävät ”horjuttaa muslimin uskoa tai käännyttää hänet toiseen uskontoon”, voidaan tuomita vankeuteen. Paikallisten kristittyjen määräksi arvioidaan 4000–8000.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Siksi useimmat marokkolaiskristityt ovat varovaisia. Jotkut salaavat uskonsa, toiset tapaavat viiden tai kymmenen hengen ryhmissä kodeissa. Satelliittitelevisio SAT-7:n arabiankielisellä kanavalla nähtävä Kotikirkko-ohjelma on suunniteltu juuri kotiseurakuntia varten.

Pelko on Marokon kristittyjen vihollinen

Kotikirkko-ohjelman isännän David Ezzinen mukaan Marokon viranomaiset harvoin pidättävät kristittyjä, koska he tietävät, ettei näistä ole vaaraa yhteiskunnalle. Silti jotkut uskovat käyvät kokouksissa vain harvakseltaan.

– He pelkäävät perheenjäsenten ja viranomaisten kostoa. Pelko on yhä Marokon uskovien vihollinen, David Ezzine toteaa.

Kotikirkko-ohjelmaa kuvataan Pariisissa, mutta lavastus muistuttaa mukavaa pohjoisafrikkalaista kotia. Ohjelman isäntä keskustelee vieraiden kanssa, ja muusikko soittaa ylistyslauluja perinteisellä tyylillä.

Ohjelmaa luotsaava David Ezzine on pitkäaikainen Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) lähetystyöntekijä ja nykyinen seniorityöntekijä. Ohjelmassa käsitellään pohjoisafrikkalaisten katsojien hengellisiä kysymyksiä mutta myös arkipäivän ongelmia, kuten työttömyyttä, köyhyyttä, kehnoa terveydenhuoltoa ja vapauden puutetta.

Miksi Jumala antaa ihmisten tappaa toisiaan?

– Autamme katsojia ymmärtämään todellista uskoa sekä rukouksen ja palvonnan voimaa. Tarjoamme heille ystävyyttä ja huolenpitoa. Annamme esimerkkejä Jumalan huolenpidosta ja väliintulosta Raamatun ja nykyajan ihmisten elämässä, David Ezzine kertoo.

Ohjelmien sisältö ja teemat muovautuvat katsojapalautteiden pohjalta.

– Katsojien kommentit auttavat tiimiämme etsimään parempia vastauksia. Eräs katsoja kysyi: ”Jos Jumala on rakkaus, miksi Hän antaa ihmisten tappaa toisiaan Syyriassa, Irakissa ja Sudanissa? Miksi maailmassa on vääryyttä ja nälänhätää?”

Uskoa ei voi salata, kun teot puhuvat puolestaan

Kun pohjoisafrikkalaiset kristityt kasvavat uskossaan ja vaikka he varovat puheitaan, lähipiiri huomaa usein muutoksen. Eräs marokkolaismies kertoi:

– Uskontieni alussa en halunnut kenenkään tietävän, että olen kristitty. Mutta lapseni syntymän jälkeen kaikki järkyttyivät, kun en pannut Koraania hänen tyynynsä alle. Lopulta kerroin vanhemmilleni kunnioittavasti olevani kristitty. He eivät olleet vihaisia, mutta pelkäsivät, miten naapurit reagoisivat.

Algerialainen katsoja selitti, että hänen muuttunut asenteensa herätti perheessä ja ystävissä kysymyksiä. Lähipiiri kysyi, mitä oli tapahtunut, sillä aiemmin hän oli ollut epävakaa ihminen. Nainen kertoi Davidille:

– Veli, joskus tulee tilanne, jossa ei voi enää salata uskoaan, koska teot puhuvat puolestaan! Ylistys Herralle, pelko katoaa, kun avaa suunsa ja tunnustaa Herran Jeesuksen Kristuksen nimen.

Toinen nainen kuvasi miehensä reaktiota, kun hän ehdotti, että he katsoisivat Kotikirkko-ohjelmaa yhdessä. Mies vihastui ja vaihtoi kanavaa. Mutta kun seuraavana päivänä nainen pyysi yhä uudestaan, mies myöntyi. Nyt he ovat molemmat uskossa.

Lähde: SAT-7

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa